Știri ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

TSMC va incepe productia pe 3nm undeva in a doua jumatate a lui 2022

TSMC este sinonim cu productia de procesoare si tehnologii de ultima generatie. Ba chiar, producatorul taiwanez nu pare sa aiba o problema in lupta contra Legii lui Moore. Astfel, producatorul a confirmat astazi ca ultima sa fabrica este construita si pregatita sa inceapa productia pe 3 nanometri.

Noua fabrica este localizata intr-un complex din apropierea orasului Tainan din Taiwan. Dupa spusele celor de la TSMC, ne putem astepta ca fabrica sa inceapa productia in masa pentru procesoare pe 3nm undeva in a doua jumatate a lui 2022. Iar printre primii clienti ai noii tehnologii probabil ii vom vedea pe americanii de la Apple.

tsmc wafer china

Cu un cost estimat de 19.5 miliarde de dolari, noua fabrica TSMC va avea o capacitate de productie estimata la 55 de mii de wafers de 300mm intr-o singura luna. Comparativ cu celelalte fabrici ale producatorului, este o suma mica, acestea producand undeva la 100 de mii pe luna. Noul proces de fabricatie pe 3nm va folosi tehnologia FinFET si va aduce un spor de performanta de 15% comparativ cu 5nm. Alaturi de aceasta imbunatatire, se estimeaza 30% mai putin consum si 70% mai multa densitate. Desigur, aceste diferente vor varia si in functie de fiecare design in parte.

Acum ramane doar sa vedem cum si daca vor fi implementate aceste procesoare si in componentele de PC. Momentan, in cursa pentru procesoare pe 5nm sunt inscrisi doar AMD, competitia de la Intel avand inca probleme sa treaca pe 7nm. In acelasi timp, NVIDIA foloseste o arhitectura pe 8nm de la Samsung. Astfel cred ca vom mai avea de asteptat pana sa vedem procesoare si placi video pe 3nm de la TSMC.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button