TECHTech&IT

TSMC trece la 5 nanometri de anul viitor

Pe lângă faptul că era deja cel mai mare producător de semi-conductoare din lume, TSMC a devenit și mai important în ultima vreme, AMD folosindu-se acum de serviciile sale pentru a produce procesoare. Iar de anul viitor începe producția pe 5 nanometri.

Ce e drept, nu va fi tocmai producție la scară largă, ci producție de risc, însemnând că nu veți vedea produse efective care să se folosească de acest proces pentru cel puțin încă un an. Așa că abia prin 2020 se va face tranziția efectivă la 5 nanometri, în cel mia bun caz.

Dar până atunci avem parte de o altă surpriză. TSMC anunță că a început deja să producă primele procesoare care se folosesc de procesul 7nn+, un pas foarte important, deoarece este primul proces care va folosi metoda de litografie cu raze ultra-violete extreme. Nu complet, ci doar pentru patru straturi non-critice. Totuși, din cauza rezoluției mai bune,  pe 7nm+ se poate obține o densitate a tranzistorilor mai mare cu 20% și un consum de energie cu aproape 8% mai mic.

Mai important, dezvoltarea acestui proces va ajuta la o înțelegere mai bună a modului în care tehnologia de producție funcționează, ceea ce va accelera dezvoltarea procesului de 5 nanometri. Acesta se va folosi de EUV pentru 14 straturi, îmbunătățind densitatea cam de 1.8 ori față de procesul de 7nm pe care sunt deja construite procesoare, precum cel folosit de Apple la noile telefoane.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button