Știri ITRSS PaginaDeMediaTECH

TSMC se pregatateste pentru productia de chip-uri pe 3nm

TSMC trece printr-o perioada foarte buna pentru companie. Acestia au intreaga productie deja rezervata si fabricarea de chip-uri merge foarte bine. Conform celor de la DigiTimes, se pare ca producatorul de semiconductori doreste deja sa treaca la crearea de module pe 3nm. Se pare ca productia in masa va incepe in 2022, la inceput fiind produse 55 de mii de wafers de 300mm. Compania spera ca pana in 2023, aceasta capacitate sa depaseasca 100 de mii de unitati.

In plus, odata cu achizitia de masinarii EUV (Extreme Ultraviolet Litography) cei de la TSMC deja detin echipamentul necesar pentru fabricarea noilor chip-uri. Va mai dura o perioada pana cand vom afla noutati despre procesoare si chip-uri grafice pe 3nm, insa este important sa stim incotro se indreapta tehnologia. Pana la urma, deja circula zvonuri despre procesoare AMD pe 5nm. Chiar si Apple ar putea produce chip-uri A14 cu aceasta litografie.

TSMC estimeaza ca trecerea de la 5nm la 3nm va aduce cu ea o reducere de pana la 30% a consumului de energie. Pe partea de performanta, aceasta schimbare ar oferi cu pana la 15% mai multa putere fara sa consume nimic in plus. Bine, in acest punct nu putem vorbi despre cifre reale, insa este oarecum logic tinand cont de imbunatatirile asemanatoare pe care le va aduce trecerea la 5nm.

Ne putem astepta sa vedem noile procesoare pe 5nm undeva in 2021, astfel viitoarele modele de iPhone, procesoare AMD de desktop si cine stie cate alte chip-uri produse de TSMC vor fi mult mai eficiente din punct de vedere al consumului. Pe partea de performanta deja stam foarte bine chiar si cu generatiile actuale, astfel cred ca adevarata diferenta va fi resimtita pe piata de echipamente mobile; mai exact in durata de viata a bateriilor.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button