MORE

TSMC se apropie de 5 nanometri

In momentul actual avem procesoare pe 14 nanometri, in curand vin cele de 10 nanometri, iar in viitorul apropiat vom avea procesoare pe 5 nanometri.

TSMC anunta ca este pe drumul cel bun de-a produce primele modele de procesoare pe 10 nanometri in aceasta primavara. Mai important de atat, in anul 2018 va fi gata procesul de productie pe 7 nanometri, iar in anul 2020 va fi disponibil procesul de 5 nanometri. Pentru a putea realiza procesoare atat de compacte, TSMC se va folosi de un nou avans in procesul de litografie cu ultraviolete extreme.

Sigur, IBM a facut deja de aproape un an teste cu realizarea de procesoare atat de mici, dar IBM nu prea face mai nimic pentru publicul larg, asa ca trebuie sa asteptam pana cand fabricile precum TSMC, Samsung si GlobalFoundries vor dezvolta procese de productie suficient de fine.

Avantajele unui proces atat de mic vor fi numeroase, ducand la pierderi mai mici si eficienta mai mare.

Momentan Intel in sine lucreaza la procesul de 10 nanometri pentru procesoarele proprii, doar ca nu va fi lansat anul acesta, ci abia in 2017. Chiar si tranzitia la 14 nanometri a fost dificila pentru companie, ducand la amanarea si in esenta anularea procesoarelor Broadwell pentru desktop, cu exceptia unuia, si daca va asteptati sa vedeti in curand o scadere sub 5 nanometri, va trebui sa va puneti pofta in cui, pentru ca la acea scara siliciul nu va fi suficient.

[Fudzilla]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close