PCTECHTech&IT

TSMC pregătește procesoare foarte mici și foarte eficiente pe 5 nanometri

TSMC continuă dezvoltarea următoarei generații a tehnologiei pe care o folosește la construirea de procesoare. Deja nu mai vorbim despre 7 nanometri și nici măcar 7nm EUV. Compania se află în acest moment deja la faza de testare a procesului de 5 nanometri.

A fost finalizată dezvoltarea uneltelor necesare pentru proiectarea chipset-urilor pe acest nou proces, oferind un spor de performanță considerabil față de ce oferă în acest moment TSMC pentru producția generală de procesoare. Mai exact, noul proces pe 5 nanometri mărește densitate de 1.8 ori față de 7 nanometri (fără EUV), micșorează suprafața efectivă a sa cu 45%, oferă o frecvență mai mare cu 15% și reduce consumul cu 20%.

Câțiva din partenerii de afaceri ai companiei deja au început să lucreze cu acest nou proces, în măsură de risc (în sensul că nu este asigurată încă fiabilitatea procesului, dar merge pentru testare), așa că în momentul în care tehnologia se va maturiza, ar trebui să vedem destul de rapid pe piață modele ce se folosesc de ea. Cu siguranță primii vor fi dezvoltatorii de telefoane mobile, în special Apple.

Pe partea de PC-uri abia din această vară vom avea parte procesoare construite pe 7nm, așa că până la 5nm mai avem de așteptat mult și bine. AMD este partenerul principal al TSMC pe acest domeniu, iar oferta sa va rămâne tot pe 7nm și în 2020. Dar după această dată, când se va trece Zen 4, pe plăci de bază ce nu sunt compatibile cu cere curente, ar trebui să se vedem câteva lucruri interesante.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button