
Ani la rând, fabricile TSMC din Taiwan au produs nenumărate chip-uri pentru clienți care mai de care mai celebri. Și cum majoritatea banilor care intră în bugetul companiei vin din Statele Unite, o mutare pe teritoriul continentului american era oarecum logică. Nimeni nu pare însă că s-a gândit și la costurile asociate cu o astfel de mutare, iar acum, TSMC estimează că prețurile vor fi cu 20-30% mai mari pentru chip-urile produse în SUA, comparativ cu cele produse în Taiwan.
Tehnologiile noi de fabricație (N4 și N5) sunt cele mai scumpe, evident. Acestea vor sfârșit cu prețurile cele mai mari, dar să nu credeți că asta este tot. Nici chip-urile fabricate utilizând tehnologii mai vechi nu scapă fără majorări de preț, numai că aici vorbim despre procente mai mici: 10-15%. Doar că aceste scumpiri vin cu dezavantaje evidente, iar multe companii americane deja se gândesc la alternative.
Niște clienți mari ai TSMC caută alternative
Aici vorbim despre companii precum AMD și Qualcomm, ambii producători luând în considerare și Samsung pentru producția de chip-uri. NVIDIA pe de altă parte, a lucrat în trecut cu Samsung (seria de plăci video RTX 3000), însă a revenit la taiwanezii de la TSMC după numai o generație de produse. Ca să fie și mai frumos, niște rapoarte spun că NVIDIA ia în considerare și Intel ca producător, întrucât aceștia din urmă vor introduce tehnologii de fabricație noi, bazate pe tranzistori, precum 18A (1.8nm) și 20A (2nm).
Un producător care nu va fi însă afectat de majorările de preț ale celor de la TSMC, este Apple. Părintele iPhone-ului are un contrat bulletproof cu taiwanezii, astfel se bucură de niște reduceri mari, de circa 20-30%. Asta se datorează și faptului că Apple contribuie la bugetul companiei în proporție de vreo 25%, deci de departe cel mai mare client. Acum rămâne să vedem în ce măsură ne va afecta majorarea asta pe noi, clienții finali. Tot ce s-a discutat este la nivel de companii, AMD va plăti 20-30%, nu noi, dar asta nu înseamnă că nu vom simți scumpirea. Întrebarea este doar, cât de rău?
Părintele iPhone-ului are un contract* bulletproof
Acestea vor sfârși* cu prețurile cele mai mari