Nu cred că există gamer care să mă contrazică atunci când zic că scaunul pe care stai atunci când te joci este cel puțin la fel de important ca și perifericele sau monitorul pe care îl folosești, dacă nu chiar puțin mai important decât acestea. Și pe bună dreptate, pentru că știm deja cu toții cât de mult te poate afecta un scaun incomod, nu doar atunci când te joci, ci și când lucrezi sau faci orice altă activitate ce necesită să te așezi în fața biroului și să te concentrezi.
Tocmai de aceea, alegerea unui scaun pentru birou este una foarte complexă, cu o tonă de factori care o pot influența. Nici nu mai zic de faptul că, în ultimii ani, au apărut mii și mii de modele de scaune de gaming, cu un look pompos care poate atrage un client mai neinițiat în această lume, dar care nu oferă mai nimic pe partea de calitate a materialelor sau confort.
Personal, de fiecare dată când am fost în căutarea unui scaun pentru setup-ul meu de acasă, m-am asigurat că acesta este solid, astfel încât să facă față celor peste o sută de kilograme ale mele, dar să-mi și ofere o poziție optimă atunci când îmi petrec ore-n șir într-un raid din World of Warcraft sau când scriu un material mai lung pentru Zona.
Scaunul despre care am să vorbesc astăzi, mai exact Trust GXT 719 Ruya, bifează toate aceste categorii, deoarece are o greutate recomandată de până la 150 de kilograme și oferă atât o pernă pentru suport lombar, cât și una pentru cap. Și acestea nici măcar nu sunt principalele selling point-uri ale acestui model, pentru că, așa cum probabil ați observat din poze, acest model este unul dintre puținele care vin cu o bandă RGB ce face din setup-ul tău ceva de-a dreptul spectaculos.
Cu toate acestea, după câteva săptămâni de uz intens, în care am înlocuit Razer Iskur-ul meu de la birou cu scaunul Trust, am ajuns să-i văd nu doar părțile bune, care sunt destule, dar și pe cele rele, care au ieșit treptat în evidență pe parcursul timpului. Așadar, eu zic că a venit momentul să vorbesc atât despre plusurile, cât și minusurile scaunului, ca să vă ofer o perspectivă completă asupra experienței de utilizare a scaunului Trust GXT 719 Ruya.
Primul lucru despre care vreau să vorbesc din categoria părților bune ale acestui scaun este asamblarea, care a durat mai puțin de 10 minute, din momentul în care l-am scos din cutie, până când m-am așezat pentru prima dată pe el. Poate nu sună prea impresionant, dar sunt genul de persoană neîndemânatică, care-și prinde urechile atunci când are de făcut cele mai banale lucruri pe partea de DIY.
Aspectul său poate fi și el considerat un atuu, mai ales că luminile RGB, prezente pe marginile sale, îi oferă o versatilitate rar întâlnită la un scaun de gaming. Dacă vrei să arate formal, pentru o conferință video, să zicem, oprești luminile RGB și ai un scaun de birou negru cu un look foarte elegant, iar în momentele în care vrei ceva mai pompos, poți să pornești RGB-ul din telecomanda cu care vine și să-l faci star-ul principal al setup-ului tău.
RGB-ul, că tot l-am menționat, nu arată rău deloc, dar ce m-a deranjat într-un mod semnificativ a fost powerbank-ul cu care vine scaunul. Bateria durează câteva ore atunci când scaunul este conectat la ea, ceea ce mi se pare incredibil de puțin. Chiar și așa, nu te obligă nimeni să te folosești de el, deci dacă ai o altă baterie externă, poți să o folosești liniștit sau chiar să-ți conectezi scaunul direct la o priză sau la PC.
Pe partea de materiale și construcție, nu am fost dat pe spate. Atât plasticul, cât și materialul textil și pielea sintetică folosită se simt puțin sub așteptări și par genul care se pot uza rapid, dacă nu ai prea multă grijă de ele. Balamalele, în schimb, chiar dacă la prima vedere nu mi-au inspirat prea multă încredere, după câteva săptămâni de utilizare, pot spune că sunt suficient de solide și de fiabile încât să nu reprezinte o problemă nici măcar pentru cei ca mine, care au câteva kilograme în plus.
Cele două suporturi pentru mâini îți permit să schimbi atât lungimea lor, implicit să le reglezi în funcție de înălțimea biroului, dar poți să le și rotești, pentru o poziție mai confortabilă. Chiar dacă acestea sunt lucruri destul de comune, consider că sunt făcute suficient de bine încât să le consider un plus al modelului.
Experiența de utilizare a fost una plăcută și confortabilă, chiar și cu defectele menționate mai sus. Perna pentru suport lombar își face treaba bine și la fel și perna de cap, dar există și opțiunea de a da jos atât perna de la nivelul capului, cât și cea lombară, în cazul celor care aleg să nu le folosească.
Ultimul factor despre care vreau să vorbesc este prețul, și aici pot spune că am sentimente împărțite. În majoritatea magazinelor de la noi, Trust GXT 719 Ruya costă în jur de 1.000 de lei, un preț tocmai bun pentru ceea ce oferă. Așadar, poate că aș fi preferat să nu am elementul RGB prezent și niște materiale mai de calitate în prețul acesta, sau o sută sau două de lei în minus fără RGB.
Am renunțat de mult să-mi pese de flashiness-ul unui scaun sau al unui set de periferice și prefer să se simtă mai bine și să reziste mai mult decât să vină cu luminițe disco, acesta fiind și motivul pentru care nu m-ar fi deranjat să vină fără RGB. Chiar și așa, înțeleg că pentru mulți, cum ar fi un streamer care-și dorește încă un element luminos în cadru, RGB-ul este motivul principal pentru care și-ar dori să cumpere scaunul.
Cum eu nu mă încadrez în categoria respectivă, nu știu sigur dacă aș merge pe varianta lui Trust GXT 719 Ruya, dar asta nu înseamnă că acest model nu este tocmai bun pentru o bună parte a gamerilor, care-și doresc RGB și confort la un preț accesibil.
Tocmai de aceea am să mă încumet să-l recomand, chiar și cu minusurile care au ieșit în evidență pe parcursul review-ului, tot consider că este una dintre cele mai bune opțiuni din categoria sa de preț și că vine cu suficiente plusuri încât să mă mulțumească chiar și pe mine, un sceptic convins.