TECH

Trei din top zece angajatori de varf din lume inlocuiesc muncitorii cu roboti

Ideea ca un robot te-ar putea inlocui intr-un viitor apropiat pare nebuneasca, mai ales cu robotii acestia care abia reusesc sa loveasca o minge sau sa tina o conversatie coerenta. Chiar si asa, acest lucru se intampla in aceste clipe, trei din topul celor zece mai puternici angajatori alegand roboti in defavoarea unei forte de lucru umane.

Foxconn, un partener de manufactura important pentru Apple, Google si Amazon, este al zecelea cel mai mare angajator din lume si a inlocuit deja 60 de mii de muncitori cu roboti, conform unui raport scris recent de analistul John Seagrim la CLSA, o banca de investitii din Asia.

Walmart, al treilea cel mai mare angajator global, cu 2.1 milioane de angajati, vrea sa inlocuiasca muncitorii de la depozite cu drone zburatoare care pot scana kilometri intregi de rafturi intr-o fractiune de timp. Si departamentul de aparare al SUA, cel mai mare angajator din lume, deja opereaza cea mai mare flota de vehicule aeriene fara pilot, drone, in diversele sale conficte din Orientul Mijlociu.

Departamentul de aparare al SUA are cel putln 7362 de modele RQ-11 Raven in operatiune, spre exemplu. Si acesta este doar varful iceberg-ului. Acest grafic facut de CSLA a celor mai mari 10 angajatori din lume arata potentialul pentru concediere a oamenilor, in favoare masinilor.

screen shot 2016-06-09 at 10.07.05

Pe de alta parte 77% din slujbele din China sunt executate de roboti, Foxconn avand in total cam 60.000 de roboti, dintr-un total de 1.3 milioane de angajati. 

Este o discutie interesanta, totusi situatia nu este atat de dramatica pe cat s-ar putea mediatiza. Sigur, sunt slujbe pe care un robot nu poate sa le faca in acest moment, chiar si asa, trebuie amintit ca lucrarile de mare precizie sunt, in general intr-o forma sau alta, executate de un robot. Sunt adiacenti productiei, nu imperativi si nu credem ca o sa vedem prea curand roboti care sa inlocuiasca omul in anumite privite.

[businessinsider]

 

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button