PC

Tranziția la 7 nanometri nu va fi ușoară, conform CTO-ului companiei AMD

Anul viitor vom avea parte de un salt important în materie de procese de fabricație pentru semiconductoare, vom trece la cel de 7 nanometri. Tranziția însă nu pare a fi foarte lină la început, conform declarațiilor date de Mark Papermaster, Chief Technical Officer al AMD, făcute pentru publicate EE Times.

Acesta a declarat recent că momentan sunt ceva dificultăți în ceea ce privește procesul de 7 nanometri, asociate costului și complexității sale. Deoarece încă nu se folosește tehnologia de litografie folosind raze ultra-violete extreme, imprimarea fizică a circuitelor necesită utilizarea a patru straturi de mascare, fiecare fiind folosit la a defini mai bine caracteristicile circuitului final. Procesul este greoi, este scump, necesită coordonare perfectă între AMD și GlobalFoundries, și nici măcar plănuirea sa la nivel software nu este atât de ușoară.
Papermaster a făcut un apel la producătorii de software de design electronic, cerând optimizarea mai bună pentru folosirea a mai multe nuclee, în așa fel încât să se permită proiectarea mai rapidă, mai eficientă și emularea în software a circuitelor.

Pentru tranziția către 7 nanometri, AMD a trebuit să își dubleze efortul de design și de producție, ceva ce nu este tocmai simplu în cazul unei companii care nu mai dispune de forța de muncă sau resursele de acum 15 ani. Efortul acesta va fi ușurat pe măsură ce procesul de producție avansează, Papermaster estimând că vom rămâne la 7 nanometri pentru o vreme îndelungată.

Așa că în cazul în care generația a doua de Ryzen nu are tocmai cea mai bună eficiență energetică, probabil veți putea da vina pe o tranziție imperfectă spre procesul nou de fabricație.

[EETimes]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button