Telefoane

TP-Link M7300 – router-ul internautului modern

In review-ul de azi vom analiza un produs dedicat internautului modern din partea TP-Link, intitulat LTE-Advanced Mobile Wi-Fi M7300 – sau TP-Link M7300 pe scurt.

Din ce in ce mai mult forma favorita de acces la Internet in ziua de astazi, care inghite cu viteza mai toate celelalte tipuri, este Internetul prin telefonie celulara, in retele de tip 3G sau 4G LTE.

La revedere Dial-up, ISDN, ADSL, coaxial sau fibra optica – mai putin ultimele doua din urma, si in mare folosite de cei ce folosesc PC-uri desktop dedicate, sau care au platit un abonament Internet pentru casa impreuna cu un router Wi-Fi, folosit si acesta din ce in ce mai rar.

Subsemnatul, in momentul aparitiei pe piata a abonamentului Digi (la acea vreme RCS-RDS) cu optiunea unui stick dedicat, pseudo-gratuit, cu trafic nelimitat, si-a bazat toate achizitiile viitoare de tablete si laptop-uri pe suportul pentru functia WWAN, adica capacitatea de a utiliza o cartela SIM in interiorul acestora.

Aceasta functie confera o libertate exceptionala, dar are cateva limitari la randul ei – nu este chiar atat de utila in momentul in care ai mai multe device-uri pe care ai vrea sa le poti folosi pe o singura conexiune, iar un produs cu functie dedicata pentru WWAN tinde sa fie mai scump si sa limiteze drastic aria de optiuni in materie de produse.

Solutia, din ce in ce, incepe sa fie reprezentata de routerele Wi-Fi ce isi primesc semnalul din cartela SIM, in locul fibrei optice sau cablului coaxial, cunoscute mai popular sub umbrela brandului Mi-Fi, un producator American, dar care denumire a capturat piata la fel cum cuvantul Adidas a devenit sinonim la noi in tara pentru incaltamintea sportiva.

TP-Link au o selectie nu foarte vasta de asmenea produse, dar sunt preocupati de aceasta piata iar acest nou model se remarca prin faptul ca este unul dintre putinele ce ofera suport simultan atat pentru benzile FDD cat si TDD-LTE, ceea ce include suport pentru banda 38 in frecventa de 2600MHz suportata de internetul oferit de Digi Mobil la noi in tara. Atentie la alegerea produsului, intrucat exista doua revizii ale produsului, iar prima revizie, modelul v1, nu ofera suport decat pentru benzile din spectrul FDD. Cautati revizia v2.

Review TP-Link M7300 02

M7300 vine intr-un pachet atragator prin simplitatea sa, care listeaza in mod clar functiile device-ului, impreuna cu specificatiile, continutul pachetului – ce include un incarcator si cablu miniUSB, impreuna cu documentele declaratiei de conformitate si adaptoare pentru nanoSIM si microSIM. Cutia include si o reprezentare grafica simpla a modalitatii de utilizare.

Review TP-Link M7300 01

Specificatiile acestui router sunt mai mult decat binevenite. Acesta ofera viteze de download de pana la 150Mbps si upload pana la 50Mbps in reteaua 4G, o baterie de 2000 de miliamperi-ora ce se incarca printr-un slot standard mini-USB, ce serveste si ca optiune de tether direct si automat la un PC printr-un cablu normal de telefon modern, fara nici o configurare.

Router-ul mai ofera suport pentru un card microSD de pana la 32GB pentru streaming-ul de muzica si filme in retea, suport pentru retele Wi-Fi de tip 802.11b/g/n in banda de 2.4GHz cu suport pana la 10 dispozitive conectate simultan pe Wi-Fi plus un al 11-lea prin USB, si o autonomie maxim declarata de pana la 10 ore.

Slotul de SIM oferit este in format de dimensiune standard, ceea ce inseamna ca poti echipa orice fel de cartela, fie ea nanoSIM, microSIM sau standard, folosind un adaptor pe masura – in cazul de fata am testat router-ul folosind atat o cartela nanoSIM limitata in reteaua 3G cat si una microSIM compatibila 4G.

Accesul la router se face in baza user-ului si parolei predefinite ce se afla pe interiorul carcasei prin Wi-Fi, sau pur si simplu conectandu-va prin USB la un PC.

Odata conectati la dispozitiv, acesta poate fi configurat fie prin intermediul aplicației tpMiFi din Google Play Store sau iOS Appstore sau prin intermediul domeniului de administrare de pe http://tplinkmifi.net sau la adresa 192.168.0.1. In ambele cazuri, pentru autentificare se foloseste loginul predefinit cu user admin si parola admin, dupa care acestea date de acces pot fi personalizate dupa plac.

Interfata de administrare tpMifi (1)

Interfata de configurare, atat in cazul aplicatiei tpMiFi cat si in cazul domeniului de administrare web, este extrem de simpla si intuitiva. Aceasta raporteaza statistici simple precum viata bateriei, volumul de date utilizat, rata de transfer, numarul de utilizatori conectati, spatiul folosit de cardul SD, si asa mai departe. Aplicatia tpMiFi ofera optiunile esentiale, iar prin intermediul domeniului de administrare web aveti acces la majoritatea optiunilor relevante oferite de un router traditional.

Felul in care am testat dispozitivul a fost – asa cum a fost gandit a fi folosit. L-am configurat, am legat la el laptop-ul si telefonul si l-am bagat in buzunar, plimbandu-ne prin oras si folosind telefonul si ocazional laptop-ul ca si cum am fi fost in permanenta conectati la Wi-Fi.

Intrucat modul tipic de utilizare pentru noi este cel in care router-ul se poarta in buzunar, am efectuat testele de baterie in conditii de economisire a puterii. Routerul ofera trei setari de distanta, mica, medie si mare, iar inainte de a ne apuca de testele de baterie am setat distanta maxima de emisie si ne-am dus la plimbare sa vedem ce raza ofera jucaria.

Am fost foarte impresionati sa vedem ca in termeni de distanta a semnalului oferit, TP-Link M7300 rivaliza lejer cu router-ul redactiei, un ASUS cu opt antene, extrem de capabil. Am iesit asadar din firma si am comparat calitatea semnalului routerului TP-Link cu cea a routerului redactiei, la o distanta de 15m si cu o usa de termopan intre noi si router. Am inregistrat o diferenta de intensitate intre semnalul routerului TP-Link si cel al redactiei de doar 10% in favoarea mult mai scumpului router ASUS, o capacitate cu adevarat impresionanta. Unde se simte diferenta este in cazul prezentei zidurilor de beton intre noi si router, unde nu poate sustine conexiunea. Pe de alta parte, am avut o calitate buna a semnalului in cazul pozitionarii la baza iesirii din cladire cu doua etaje mai jos si cativa pereti intre noi si router.

Am observat si o viteza de raspuns excelenta – cu un ping in conectarea la servere locale de pana la 20 de milisecunde, iar fata de un server aflat la aproape 500Km distanta, tocmai in Budapesta, de circa 80 de milisecunde, cu o variatie de aproximativ 10 milisecunde.

Aceste rezultate nu sunt doar bune pentru browsing si streaming, ci si multe jocuri, atata timp cat nu sunteti in acel moment in deplasare si susceptibili la pierderi de semnal – dar asta nu ar fi din vina router-ului.

Am testat si viteza de copiere intre doua laptopuri conectate la router, copiind un album de muzica FLAC de peste 700 MB, unde am inregistrat o viteza de circa 2.5MB/s cu modul Power Saving activat, si aproape 3MB/s cu acesta dezactivat. Acestea nu sunt cifre care sa rivalizeze cu router-ul dedicat al domiciliului, dar mai mult decat respectabile pentru oricine se afla in miscare si doreste sa impartaseasca fisiere cu colegi sau prieteni.

In concluzie, TP-Link LTE-Advanced Mobile Wi-Fi M7300 reprezinta tranzitia moderna la o infrastructura de retea bazata pe semnal de telefonie celulara si utilizarea de device-uri mobile precum telefoane, tablete, laptopuri si alte dispozitive cu functionalitate Wi-Fi. In cazul utilizarii intr-o camera sau un birou routerul intra in priza, oferind o acoperire de semnal excelenta si timpi de raspuns foarte buni.

Toate astea la un pret de aproximativ 400 LEI.

În plus, daca cele aproximativ 10 ore oferite de router sau viata telefonului sau tabletei nu sunt indeajuns pentru necesitatile tale, poti folosi un power bank oferit de TP-Link pentru a extinde durata de utilizare a acestora. Acestea sunt oferite in variante de 2600, 5200 si 10400 de miliamperi, oferind incarcare pentru un device sau, in cazul celui din urma, pentru doua dispozitive mobile simultan.

Modelul folosit de noi, TP-PB5200, ne asigură un ciclu de utilizare suplimentar pentru telefon și router, rezultand în două zile practice de utilizare intensivă.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button