Tech&ITȘtiri

Totul despre AI, la Samsung World!

Acum câteva zile Samsung a găzduit la Frankfurt expoziția lor europeană, Samsung World. Și am văzut și noi o bună parte dintre produsele arătate la CES 2024. Am văzut, de exemplu, noul lor OLED cu nume de cod S95D, urmașul senzaționalului S95C de anul trecut.

După ce 10 ani au fost absenți din lumea OLED, modelul de față este cea de-a treia generație de cand Samsung is back! Si cea mai plauzibilă explicație se leagă de cealaltă direcție de dezvoltare a lor, si anume microLED-ul, si am văzut si d-asta, iată-l in imagine. Samsung a investit enorm in dezvoltarea acestui nou tip de panou, pentru ca micro-LED-ul promite toate avantajele OLED-ului si niciunul dintre dezavantaje.

Samsung World

Adică LED-urile nu mai sunt organice, ci anorganice, deci riscurile de burn-in sau de uzură dispar complet, nu mai ai nevoie de niciuna dintre tehnologiile adiționale de refresh, nu mai exista riscul retenției imaginii, deci este mult mai rezistenta. Si încă ceva. Gratie luminozității mari a fiecărui astfel de microLED si a densității lor mari, strălucirea unui astfel de panou este dincolo de orice așteptări, ștergând cu totul un capitol la care OLED-urile de generație destul de recentă nu se descurcau chiar atât de bine. Deci este alternativa perfecta la OLED. Sau nu chiar?

Din păcate, procesul de producție pentru microLED este extrem de complicat și costisitor. Prin urmare, prețul pentru un TV înzestrat cu o astfel de tehnologie rămâne unul foarte mare. Ca ordin de mărime, va pot spune ca un astfel de display de puțin peste 100 de inch, sare cu mult de 100.000 de dolari, deci peste 1000 de dolari per inch de diagonală. Și încă ceva, chiar mai important: intre timp, OLED-ul a evoluat si el, adică a crescut fiabilitatea si luminozitatea acestei tehnologii, si pe deasupra s-a si ieftinit foarte tare. Prin urmare, in 2022, Samsung mai degrabă de nevoie decât de voie, au revenit la OLED cu excelentul S95B, urmat anul trecut de S95C, si iată ca anul asta, continua saga cu S95D, pe care sincer, abia aștept sa-l testez. Si iată cum OLED-ul a devenit un pilon important al ofertei Samsung. Cat despre S95D, el păstrează toate caracteristicile predecesorului, calitatea superbă a imaginii, refresh rate-ul mare de pana la 144Hz și culorile vii, singura diferența majoră fiind finisajul display-ului. acum un tratament al ecranului numit „OLED Glare Free”, care reduce drastic reflexiile. Si… mai are un potop de gimmick-uri AI la care ajungem imediat.Samsung World

Până atunci însă, hai sa vedem cealaltă vedetă a show-ului de la Frankfurt: acest behemot 8K. Samsung au rămas printre putinii care încă mai fac TV-uri la aceasta rezoluție. După ce acum câțiva ani 8K-ul părea sa devina o moda, in pandemie in perioada olimpiadei de la Tokio, acum cei mai mulți producători par sa fi abandonat aceasta rezoluție. Dar n-am sa caut să analizez aici trendul, ci sunt doar de părere ca e bine ca nu chiar toata industria renunța la aceasta direcție. Noul TV Neo QLED 8K de anul ăsta se laudă cu un procesor nou, denumit NQ8 AI Gen3, care promite… marea cu sarea, si uite așa ne întoarcem rapid la topicul acestui video. Si cred eu ca ceea ce urmează sa va povestesc acum este un exemplu foarte bun de implementare isteața a capabilităților AI actuale. Gratie puterii de calcul duble fata de cea a precedentului procesor, cel nou înzestrat acum si cu AI, poate scoate din mâneca niște trucuri foarte interesante.Samsung World

Bunăoară, algoritmii de upscale de pana la asta, funcționau prin ceea ce se numește interpolare. Adică se generau niște pixeli asemănători cu cei din proximitate, si in felul asta, imaginea era gonflata si de 16 ori, de la Full HD la 8K. De ce? Pentru ca nu exista suficient conținut nativ 8K, si atunci pentru a da o rațiunea existentei unor astfel de TV-uri, ele trebuie sa fie capabile sa facă upscaling unui conținut 4K sau Full HD deja existent. Iar algoritmul după care se făcea aceasta sporirea a rezoluției era interpolarea. Well, acum e complet diferit: noul sistem, folosește AI generativ pentru a umple acele spatii. adică, rețeaua aia neurala caută sa înțeleagă imaginea, ce conține ea, si sa genereze pixeli in mod inteligent, in funcție de fiecare cadru afișat succesiv.Samsung World

Am asistat la un demo extrem de interesant, ceva gen Ariel vs detergentul obișnuit si am comparat cei doi algoritmi. Si recunosc ca respectiva comparație m-a lăsat cu gura căscată. Cel mai bine se vede partea asta de AI generativ la fire, da mah, la fire, exact cum ați auzit. Era filmat un pod d-asta suspendat in Full HD, si apoi upscalat la 8K. Ei, pe modelul cu interpolare, firele alea subțiri din imaginea care susțineau podul se vedea întrerupte si muddy așa, neclare. In schimb, in cazul upscale-ului făcut cu AI generativ, arătau pur si simplu perfect. Clare, neîntrerupte, zici ca așa fusese filmata imaginea, iar AI-ul ala generase perfect toți pixelii lipsa ținând cont exact de obiectul din imagine. Până și eu, având suficientă experiență mi-am dat seama cu greu ca nu este o imagine 8K nativ. Si din nou o spun, asta este un aspect important pentru supraviețuirea acestor TV-uri, ținând cont de cât de puțin conținut 8K nativ există.

Samsung World

Un alt gimmick AI foarte mișto, si care se leagă tot de detecția automata a conținutului imaginii, este ca la televizorul înțelege de exemplu ca pe ecran se derulează o competiție sportiva, și crește claritatea obiectelor aflate în mișcare rapida, cum ar fi o minge de fotbal sau de tenis.  O alta șmecherie AI este aducerea în prim plan a acelor zone ale imaginii unde ochiul uman se focusează in mod natural, adică cele in care se întâmpla acțiunea, sau fetele si expresiile personajelor. Pe o singura chestie m-am contrazis vehement la respectivul demo cu unul dintre inginerii lor. Am întrebat daca nu cumva acești algoritmi „inteligenți” nu cumva pot distruge cadrele filmice care au fost gândite intenționat într-un anume fel. adică daca regizorul, creatorul filmului a gândit anumite zone ale cadrului ca fiind in blur de exemplu, nu se apuca AI-ul voinicește de treaba sa le facă cat mai clare cu putința? Ba da! Sigur, el a încercat s-o dea pe după gard pe după plop, ca vezi dragă Doamne, AI-ul ăla e atât de deștept încât „înțelege” intenția din acel cadru, dar in final, pana si el a trebuit sa admită ca la filme artistice este mai indicat sa-l dezactivezi. Filmmaker mode, ura si la gara. Deci da, întrebarea mea n-a fost cretina, chiar exista riscul ca AI-ul ala sa altereze scene care așa trebuiau sa fie, mai neclare, mai întunecate, sau mai știu eu cum. In rest este briliant, iar cele câteva gimmickuri enumerate aici, precum upscale-ul „generativ”, sau focusul dinamic pe acțiunea din cadru, chiar înseamnă plus valoare pentru un astfel de produs, si sunt exemple bune de implementare inteligenta a acestor avansuri AI.

Samsung World

Despre noutățile AI de pe telefoane, gen Circle to Search, Live Translation, Smart Notes și altele, nici nu mai zic, am povestit deja de destule ori aici pe canal despre ele. Am sa mai menționez implementările de pe electrocasnice, ca mi se par interesante. AI Vision Inside, se folosește de o cameră din interiorul frigiderului care urmărește alimentele pe care le introduci și ține minte data de expirare, asta ca sa nu mai zic frigiderul iți propune rețete în funcție de ce se afla înăuntrul sau, prin intermediul aplicației Food. Plita cu inducție, inteligenta firește si ea, încălzește indiferent de locul unde așezi tigaia sau oala, deci nu mai exista zone predeterminate pe care sa așezi blidele.

Samsung World

Dacă fierbi lichide își poate ajusta setările din mers, în așa fel încât alea să nu dea pe afară și să murdărească plita. Aspiratorul își poate ajusta programele în funcție de suprafața peste care trece. Recunoașterea respectivelor suprafețe este ajutata de AI, care face diferența intre parchet, covor sau gresie, și decide singur care este cea mai bună metodă de curățare. Mașina de spălat detectează tipurile de material introduse, și sunt alege singura programele potrivite pentru ca hainele sa nu intre la apă, sa nu se decoloreze și sa nu se degradeze.

Si toate astea se conectează într-un hub precum SmartThings, unde mai nou iți poți adaugă inclusiv… mașina! Interesant nu?

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button