Tech&ITȘtiri

Tot ce am văzut nou la Google I/O 2023

Ieri m-am uitat cu maxim interes la Google I/O, evenimentul de lansare pentru mai multe produse ale companiei. Am discutat recent despre toate zvonurile care au înconjurat acest event, iar acum a venit momentul să vedem dacă s-au adeverit (spoiler alert: cam da). Hai să trecem la treabă.

Pliabil, tată!

Ieri, pe scenă, am avut ocazia să facem cunoștință cu Pixel Fold, primul telefon pliabil din catalogul Google, iar ăsta e mare lucru. Cei de la Google fac Android, deci avem în față primul telefon pliabil first-party dacă vrei, cum ar trebui să arate specia asta de produse în viziunea celor care creează sistemul de operare. Și ce mai telefon. Un ecran mare de 7,6 inch la 120Hz este centrul atenției, iar din ce am văzut până acum, hardware-ul este ce trebuie. Poate că sunt biased, ținând cont că în buzunarul meu se găsește un Pixel 7 Pro, dar trebuie să recunosc că îmi place mult ce văd.

Și pe partea de software inginerii de la Google au adus ceva funcții chiar interesante. Dock-ul a fost regândit pentru a fi mai util, multitasking-ul este la el acasă iar interfața curată de Android face din acest telefon un adevărat competitor în segmentul ultra-premium. Bine, acest sentiment de telefon de top este ajutat și de preț, dar ajungem imediat și acolo.

Google io 2023 (2)

În trecut, camerele au fost unul dintre capitolele la care seria de telefoane Pixel a excelat, deci am avut așteptări mari de la Pixel Fold. Ei bine, din cauza spațiului disponibil mai mic, camerele pe care cei de la Google le-au implementat sunt o idee mai slabe decât ce găsim deja pe Pixel 7 Pro. Nu cred că e o problemă prea mare, ținând cont că ma aștept să fie mai bune decât ce oferă competiția în acest departament, dar tot zic că merită menționat.

Un alt lucru care cu siguranță merită menționat este prețul: 1.700 de dolari. Nu știu dacă personal aș da echivalentul unui Golf 4 pe un telefon și mi se pare cam scump, dar ăsta e prețul la care s-a lansat și Samsung Galaxy Z Fold 4 și, începând de acum, acest preț doar va scădea.

Tabletă și telefon de buget

Următoarele două produse despre care vreau să vorbesc sunt Pixel Tablet și Pixel 7a, deci să le luăm pe rând și să începem cu telefonul. Pixel 7a este un dispozitiv mult așteptat, deoarece în trecut astea au fost unele dintre cele mai interesante produse ale companiei. Să îți aduc aminte că Pixel 6a a câștigat testul lui MKBHD de camere în 2022, în fața altor telefoane extraordinare precum Samsung Galaxy S22 Ultra și iPhone 14 Pro Max?

Google io 2023 (2)

Pixel 7a este echipat cu chipset-ul Tensor G2, la fel ca și frații săi mai mari, și aduce un ecran la 90Hz, o premieră pentru segmentul ăsta de telefoane Google. Mă aștept la lucruri mari de la acest telefon și abia aștept să îl văd în carne și oase. Prețul este de 500 de dolari, cu 50 mai mult față de anii trecuți, dar consider că doar ecranul mai rapid justifică creșterea în cost.

Next up, trebuie să discutăm despre elefantul din încăpere. Iar în cazul nostru, elefantul este noua Pixel Tablet, o tabletă de 11 inch foarte specială. Pe lângă faptul că o poți folosi normal, ca orice tabletă obișnuită, o poți pune în dock-ul inclus (da, ai citit bine, INCLUS) pentru a-ți transforma tableta într-un Nest Hub de toată frumusețea, de unde poți controla tot ce ține de casa ta inteligentă, poți vedea notificări și mesaje și o poți folosi și pentru filme.

Google io 2023 (2)

Cu tot cu dock, Pixel Tablet va costa 500 de dolari, un preț corect (zic eu) pentru ce oferă produsul ăsta. La fel ca la toate celelalte dispozitive, va trebui să le testăm și noi ca să ne dăm mai bine cu părerea, dar overall sunt mulțumit de ce hardware a arătat compania pe scenă.

AI, AI și iar AI

Cum vorbim despre Google în 2023, îți dai seama că subiectul inteligenței artificiale a fost unul de focus în prezentare. Probabil cea mai importantă veste este că Google Bard, asistentul virtual al companiei și competitor direct pentru ChatGPT, este disponibil pentru toată lumea, în teorie. Și zic „în teorie” pentru că, la momentul scrierii acestui articol, Bard nu este available în România. Mă aștept să fie doar o chestiune de timp până când vom putea folosi și noi chatbot-ul.

Un update semnificativ va ajunge și la tradiționalul Google Search. Începând de acum, compania va implementa ceva ce inginerii numesc Search Generative Experience (GSE). Practic, aceste GSE sunt niște rezultate generate de AI care pot apărea în vârful paginii atunci când cauți anumite lucruri, și sunt gândite să te facă să înțelegi mai bine ceea ce cauți. Încă nu am văzut chestia asta în funcțiune, dar după demonstrația de pe scenă, nu arată rău deloc.

Google io 2023 (2)

Nici Android nu scapă de tratamentul AI. Google au anunțat că aduc mai multe funcții noi pe cel mai folosit sistem de operare pentru telefon din lume, toate ajutate de inteligența artificială. Probabil cea mai interesată această funcție are legătură cu wallpaper-ul. Curând, îi vei putea descrie în cuvinte telefonului ce fel de wallpaper vrei, iar acesta (folosind magia AI) va genera unul de la zero. Chestia asta fie poate să funcționeze grozav, fie poate să fie un fiasco total, deci rămâne de văzut cum va funcționa.

Google io 2023 (2)

Magic Compose este altă funcție care va ajunge pe telefoanele Pixel în curând. Cu ajutorul AI, telefonul tău va putea genera răspunsuri la mesajele pe care le primești, astfel poți da reply mai repede și mai eficient. Nu cred că funcția asta va merge și în limba română, dar dacă activezi prin servere de Discord vorbitoare de engleză, chestia asta s-ar putea să-ți fie folositoare.

În încheiere, eu consider Google I/O 2023 un succes. Am avut parte de niște lansări care, deși previzibile, mi-au pus un zâmbet pe față iar toate noutățile legate de AI par suficient de interesante cât să mă facă să le încerc.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button