STIRI IT

Toshiba T1000 – Un laptop vechi de 30 de ani inca functioneaza… ba mai este si folosit

O zicala foarte populara este cea ca „Nu se le mai fac ca pe vremuri”, referindu-se la faptul ca lucrurile mai vechi aveau o fiabilitate ceva mai buna, iar pe partea de laptop-uri pare sa fie foarte adevarat.

In timp ce acum avem laptop-uri care in functie de update-ul de Windows sau de drivere video fie nu mai merg, fie iau foc, un individ care isi spune Holrum a dezvaluit pentru The Register ca inca mai foloseste cateva zeci de laptop-uri Toshiba T1000. Si nu in sensul ca le da drumul din cand in cand, ci in sensul ca sunt pornite aproape non-stop, fiind oprite doar pentru a li se schimba bateria, si sunt folosite ca terminale de monitorizare.

Pentru a putea intelege exact de ce dezvaluirea sa este impresionanta, un Toshiba T1000 este vechi de aproape 30 de ani. Este un sistem echipat cu un procesor umil 80C88, care functiona pe la 4.7 MHz. Are 512KB de memorie RAM si 16KB de memorie video. Are un ecran LCD, similar cu cel gasit la calculatoarele de buzunar si un drive floppy, care in modelele lui Horlum inca functioneaza.

toshiba t1000

Partea cea mai interesanta este ca acest laptop avea sistemul de operare, MS-DOS 2.11 care era instalat direct in ROM, pe vremea cand lumea inca mai trebuia sa mai booteze de pe dischete.

Morala povestii: Toshiba a facut laptop-uri inrudite cu toate acele PC-uri pe care le gasiti in Fallout.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button