MORE

Top 5 Virusi periculosi de acum si de altadata!

Multi, pentru a economisi din resursele PC-ului, nu mai instaleaza un antivirus, mergand cu credinta ca acum esti destul de educat incat sa poti recunoaste o amenintare. Si in unele cazuri, acest crez este unul justificat, virusii „traditionali” fiind inlocuiti de malware, adware si spyware.

Virusii, asa cum erau ei ganditi in anii ’90 si ‘2000, sunt acum o amintire distanta. Bine, pentru noi, utilizatorii de rand, agentiile guvernamentale inca se lupta cu atacuri „retro”, dar aici ne limitam doar la consumatorii de internet de rand. Dar asta nu inseamna ca nu ne vom baga nasul si in latura militara si uneori guvernamentala, doar asa, sa vedem cum o mai duce. Acestea fiind spuse, Top 5  virusi periculosi de acum si de altadata.

Conficker

Un virus care a infectat 3.5 milioane de PC-uri din lumea intreaga fara sa fie detectat sau mirosit de vreun antivirus la momentul aparitie, merita un loc pe aceasta lista, mai ales ca discutam despre un atac relativ recent. In 2009, Conficker infecta PC-urile ce rulau o versiune mai veche de Windows.

Conficker este inofensiv, cu mentiunea ca PC-ul tau ajungea sa faca parte dintr-o retea de boti care putea ataca din moment in moment o tinta desemnata de atacator. Aceste retele de boti pot fura identitati, bani sau exploata diverse slabiciuni ale altor sisteme. Reteaua de boti Conficker nu a fost activata niciodata. Stiti ce am zis de partea guvernamentala si militara? Ei bine, Confiker a ajuns si pe serverele Marinei Militare Franceze si pe serverele Departamentului de Aparare Britanic.
Code RedIn 2001 Code Red Worm era zarit pentru prima oara „in salbaticie”, mai exact pe serverele Internet Information Services americane, exploatand o vulnerabilitate in sistemul de indexare, infectand astfel orice alt PC legat la aceasta retea.

Code Red este considerat una dintre cele mai periculoase creatii pentru ca lasa pe altcineva sa iti controleze sistemul de la distanta, fara ca tu sa poti face ceva. Code Red a ajuns pana pe serverele Casei Albe, reusind sa forteze agentiile guvernamentale sa isi reevalueaze programele de securitate, dar si sa dea jos temporar site-urile afectate pentru a rezolva problema.

Melissa

Daca ai auzit de acest virus, inseamna ca te-ai lovit de el. Melissa este probabil unul dintre cei mai ingeniosi virusi. Acesta ataca userii folosind sistemul de mail Outlook, introducand in corpul mailului: „Uite documentul pe care l-ai cerut” si daca faceai prostia sa deschizi documentul, automat 50 dintre contactele tale primeau automat acest mail, imprastiind si ei la randul lor virusul.

Care era problema cu acest virus? Acesta si-a facut aparitia in anul 1999, o perioada in care MSN si Yahoo Messenger inca mai erau considerate programe populare de chat. Iar mailurile de acest gen erau uzuale printre angajatii companiilor. Microsoft a trebuit sa inchida serverele Outlook pentru cateva zile pentru a sterge mailurile infectate. Ce este mai comic, este ca Melissa modifica documentele celui infectat, adaugand gif-uri din Simpsons sau Familia Jetson.

iLoveYou

Si iLoveYou ca si Melissa s-a propagat folosind sistemul de e-mail, doar ca mailurile care infectau utilizatorii veneau cu un atasament intitulat iLoveYou.

Cei care deschideau atasamentul erau automat infectati, iLoveYou atacand doar utilizatorii de Windows. Acesta rescria clipuri video, audio si nu numai, atacand in special formatele multimedia, apoi scriindu-se in registrii Windows-ului. iLoveYou a fost unul dintre cei mai raspanditi virusi, acesta ajungand in doar cateva zile o problema globala in 2000, schilodind retele si ingenunchind intregi infrastructuri.

CryptoLocker

Se pare ca utilizatorii de Windows sunt cei mai vizati cand vine vorba de virusi, iar CryptoLocker este unul dintre cei mai meschini.

Nu numai ca iti pune pe ecran timpul pe care il mai ai pana cand iti va inchide sistemul, dar te pune sa si platesti daca doresti sa reiei controlul acestuia. Acest tip de ransomware este pe cat de simplu, pe atat de ingenios, acesta infectand PC-ul gazda si apoi criptand hard-ul si alte drive-uri legate la PC, folosind criptare RSA, ce se gaseste public. Practic, tot ceea ce a facut realizatorul lui CryptoLocker este sa gaseasca un sistem de distributie eficient pentru un program de criptare. Problema este ca elementul necesar pentru a decripta hard-ul, cheia, este stocata pe serverul atacatorului, acesta amenintand ca daca nu platesti o suma cuprinsa intre x si y euro/dolari, va sterge cheia.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button