PC

Top 5 Roboti Extraordinari

Tehnologia robotica moderna, cea disponibila publicului larg, este putin cam monotona. Avem drone care arata toate la fel, avem robotei bipezi stangaci identici, avem roombas atat de repetitive incat posesorii lor au inceput sa le modifice, motandu-le chiar arme pentru a le face mai interesante si mai putin probabile sa fie vanate de pisica prin sufragerie.

Dar unii oameni au decis sa nu produca roboti la fel de lipsiti de inspiratie. Iar astazi va prezentam 5 exemple care arata exact cat de eleganta si creativa poate fi robotica. Sigur, nu or fi roboti foarte practici, n-ai folosi un pinguin pe post de aspirator, dar nu puteti nega ca sunt unici.

 

Furnica bionica

Furnicile sunt creaturi mai complexe din cate par a fi la prima vedere, iar omologul lor electronic nu este mai prejos. Furnicile bionice facute de organizatia Festo sunt o minune tehnologica. In totalitate autonome, furnicile sunt capabile sa colaboreze pentru a indeplini sarcini simple, cum ar fi cararea unui obiect in falcile lor metalice. Aceste furnici sunt echipate cu o varietate de senzori, inclusiv unul laser de la un mouse care este necesar pentru a oferi furnicii informatii despre pozitia sa. Fiind minuscule si deplasandu-se pe distante mici, un GPS nu era tocmai adecvat. Furnicile sunt capabile sa se si reincarce automat, prin antene, mergand catre marginea electrificata a mesei lor de lucru atunci cand bateria este aproape goala.

 

Drona cu aripi

Fiecare drona comerciala este un banal quadcopter, lipsit de orice fel de gratie. Nu se poate spune acelasi lucru despre aceasta pasare teleghidata. Pe langa faptul ca are aspectul unei pasari, se misca exact ca una, dand din aripi pentru a genera portanta necesara zborului. Aceasta pasare bionica este construita din materiale foarte usoare, iar forma sa aerodinamica ii permite sa se foloseasca de curentii de aer din mediul inconjurator pentru a se deplasa intr-un mod foarte natural, cu un consum redus de energie. Desigur, o astfel de drona prezinta mica problema ca are sanse mai mari sa sa fie atacata in sezoanele de vanatoare… sau de soimi trecatori. Nici de copaci nu ar trebui sa va apropiati cu ea, din cauza pisicilor, in special cele bionice.

 

Cangurul

Probabil ati vazut acel robot numit Big Dog, facut de Boston Dynamics cu intentia de-a oferi trupelor o metoda de-a cara echipament foarte greu in lupta. Dar de ce sa creezi un patruped banal, atunci cand ai putea sa faci un cangur? Tocmai asta era ideea din spatele lui Bionic Kangaroo, un robot care nu doar ca arata ca un cangur, dar se si misca aproape la fel ca unul. Ce e drept, nu poate sa atinga aceeasi viteza ca omologul sau viu, dar se poate deplasa prin sarituri succesive fara sa cada, fara sa isi piarda echilibrul. Poate chiar sa faca si manevre mai complexe, cum ar fi sa se roteasca, si daca dam crezare clipului de mai jos, sa recunoasca gesturi pe post de comenzi. Desigur, un astfel de robot nu este tocmai la fel de apt la cararea de echipament pe campul de batalie, dar luati in considerare factorul de soc la care va fi supus inamicul atunci cand vede o gramada topaitoare venind catre front.

 

 

Pisica de mare zburatoare

O pisica de mare este in esenta o aripa subacvatica, avand caracteristici hidrodinamice si aerodinamice suficiente incat sa fie capabila sa se deplaseze prin apa si prin aer. Bine, nu tocmai grozav prin aer, dar tot este ceva remarcabil pentru un peste. Din pacate, tehnologia nu permite realizarea unui singur robot care sa aiba aceste caracteristici, dupa cum a dovedit si finalul lui Bioshock Infinite. Ca urmare, compania de robotica Festo a realizat doi roboti. Unul este destinat mediului acvatic, iar unul celui aerian. Au caracteristici foarte diferite, in ceea ce priveste modul in care sunt construite, dar functioneaza pe principii similare. Varianta acvatica este atat de asemanatoare cu o pisica de mare adevarata, incat numai scrisul mare cu sigla companiei o poate deosebi de la distanta de una reala. Cea aeriana este un fals mai evident, fiind in esenta un mini-zepelin, doar ca in loc de elice se foloseste de aripi pentru a se propulsa. Difera de pasarea bionica prin faptul ca nu se foloseste de aripi pentru a ramane in aer, heliul din interiorul sau deja ii asigura portanta. Dar modul in care se deplaseaza este chiar inedit si foarte relaxant. Sigur, nu este genul de drona pe care vei putea pune o camera prea grea, sau care sa se deplaseze prea rapid, si probabil se poate sparge foarte usor, dar admirarea sa are un efect foarte relaxant.

 

Meduza

Oricine poate sa faca un peste mecanic in stare sa se deplaseze lin prin apa. Dar cand vine vorba de moduri inedite de miscare subacvatica, atat pestele cat si pisica de mare palesc in fata unei meduze. Aceasta functioneaza dupa principii complet diferite fata de celelalte exemplare robotizate de viata subacvatica. In loc de aripi sau inotatoare, meduza se foloseste de o o serie de tentacule de plastic care o propulseaza in directia dorita. Nu functioneaza tocmai ca o meduza adevarata, deoarece cupola sa este rigida si nu se poate contracta pentru a genera forta necesara miscarii. Mecanismul pe care este bazat este destul de vechi, aproape de 8 ani de zile, asa ca tehnologia de propulsia a mai evoluat de atunci. Dar chiar si pe cat de low-tech pare, tot este un robot extraordinar.

 

Bonus: Pinguini

Ca bonus, aveti doi pinguini, unul acvatic si unul aerian, care functioneaza pe principii similare cu pisica de mare, in combinatie cu pasarea.

 

 

 

 

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close