MORE

Top 5 lucruri pe care numai pasionatii de IT din Braila le vor intelege

Romania este o tara plina de diversitate culturala. Fiecare regiune are savoarea sa inegalabila, o identitate pretioasa pe care nu o vei regasi in vreun alt loc de pe acest Pamant. Vezi acele caracteristici in tot, de la arta culinara la muzica, port, obiceiuri si orice alt lucru cu putinta, pana si pe segmentul de IT. Probabil va intrebati cum, din moment ce un 486 este un 486 indiferent ca sta echipat pe un PC din Tulcea sau pe unul din Beba Veche. Ati fi surprinsi la cat de multe particularitati interesante pot exista, iar pe alocuri chiar veti fi amuzati. Am decis sa incepem aceasta serie de articole despre varietatea culturala din domeniul IT-ului la nivel national cu un orasel adorabil, numit Braila. Situat la malul Dunarii, era pe vremuri locul unde se stabilea pretul graului in Europa. Acum este locul unde se stabileste un nou record pentru iritarea participantilor la trafic prin construirea unui sens giratoriu acolo unde un semafor a functionat fara probleme de cateva decenii, dar asta este o poveste pentru o alta zi.

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare! 

Asa ca sa incepem cu acele lucruri pe care un pasionat de IT brailean le va intelege.

Braila486inteIMG

  1. Daca vrei sa iti cumperi compenente de PC, ajungi sa cumperi blugi in schimb.

De cativa ani, in Braila se petrece un fenomen paranormal. Treptat, toate magazinele care vindeau componente de calculatoare, jocuri, sau in general orice legat de tehnologie, au inceput sa vanda blugi. Disparitiile magazinelor originale s-au petrecut uneori peste noapte, lasand zeci de oameni socati, confuzi, si cu o garderoba noua. De ce au disparut? Diverse motive macro-economice, si din cauza faptului ca multe companii iroseau extrem de multi bani pe hartie si tus, atunci cand scoteau la imprimanta oferte pentru liceeni. Asta a dus la o varietate de situatii stanjenitoare, cum ar fi dilema achizitiei unui simplu mouse. Bine, poate nu tocmai a unuia simplu, dar in cazul in care ti se strica mouse-ul, sau vrei unul nou, dar insisti sa nu apelezi la un magazin on-line, atunci selectia ta este foarte limitata. Oriunde te-ai duce, vei vedea la vanzare aceleasi modele de mouse de 15 lei, vandute la pretul de 30 de lei, in culori diferite, si garantate sa explodeze daca te uiti prea tare la ele. Daca esti cu adevarat disperat, te poti duce la Metro, pentru a vedea daca au primit cumva un mouse nou pentru ca. de obicei. vand doar unul singur. In cele din urma, vei sfarsi ori cumparand un mouse de 18 lei de la Domo, care macar merge, ori plecand pana in Varsatura pentru a lua un mouse de la Altex. Exista un magazin Altex si in oras, dar acum acesta vinde blugi si bocanci, la mana a doua. De asemenea, daca vrei o tastatura iluminata, va trebui sa construiesti singur una. Cei de la magazine se vor uita la tine ca la un extraterestru daca intrebi despre asa ceva.

BrailaMBIMG

  1. Exista un singur om care se pricepe la calculatoare.

Dupa ce ca este un oras mic, toti oamenii care se pricep la IT incearca sa fuga in alta parte. De obicei este unul singur activ intr-un moment dat. Acest individ va fi chemat de rude, prieteni, prieteni ai prietenilor rudelor, de colegi ai prietenilor prietenilor rudelor, de sefi ai colegilor prietenilor prietenilor rudelor, si in general de oricine l-a vazut vreodata ca a pus mana pe un PC fara ca acesta sa explodeze, pentru a le rezolva problemele.

Aceste probleme de ordin tehnic pot fi destul de grave, adesea, si include lucruri precum:

  • Repararea unui monitor prin inserarea cablului de alimentare unde trebuie, dupa o calatorie de o ora „clientul” fiind in capatul opus al orasului.
  • Repararea unui PC prin telefon, dupa o convorbire de o ora din care reiese ca PC-ul era scos din priza
  • Repararea unui PC prin apasarea butonului de System Restore
  • Repararea unui PC prin restartarea sa
  • Repararea unei imprimante prin adaugarea de mai multa hartie
  • Repararea unui mouse prin conectarea sa direct la unul din cele 6 porturi USB disponibile, nu prin adaptorul de USB-PS/2
  • Instalarea unui sistem de operare in italiana, pentru ca cineva de la un service s-a gandit ca din moment ce a cumparat un aparat de corectare a geometriei din Italia, inseamna ca are nevoie de Windows in italiana, ca sa se poata intelege PC-ul cu aparatul.
  • Dezvaluirea faptului ca nu, nu poti strica un PC daca rulezi jocuri pe el
  • Asigurarea proprietarului ca oricat de mult ar vrea, nu poate descarca RAM
  • Asigurarea proprietarului ca oricat de mult ar vrea, nu, nu o sa ii mearga Battlefield 3 pe un adaptor grafic Intel pe care nu functiona nici The Sims 2.

Si desigur, dupa toata aceasta munca si fataiala prin intregul oras, toata lumea iti este datoare. Nu la propriu, desigur, ci doar asa, teoretic. Nu conteaza daca te cheama si te bat la cap cei a caror PC antic pe care nu l-au mai devirusat de la Y2K se strica de trei ori pe saptamana si tot tu trebuie sa il repari. Nu conteaza daca te cheama sefi de companii prea zgarciti sa formeze un departament de IT. Cu totii iti sunt datori, in sensul ca iti vor spune ca iti raman datori, si atat. Nu ar trebui sa te astepti ca acele datorii sa fie vreodata rasplatite. Daca nu ai primit ceva in scris, te poti astepta ca trei secunde mai tarziu sa uite ca i-ai ajutat in vreun fel, sau ca un service autorizat i-ar fi taxat foarte mult pentru ce tu ai facut gratuit. Acel service probabil va da faliment din cauza ta.

BrailaKBMIMG

    1. Nu ai participat vreodata la un eveniment de gaming sau tehnologie si nici nu o vei face

 

 Sa fim sinceri, sansele ca un eveniment de gaming sau de tehnologie non-agricola sa aiba loc in Braila sunt aproximativ la fel de mari ca cele ale construirii podului peste Dunare. Braila pur si simplu nu este genul de loc unde s-ar face un astfel de eveniment. Sigur, tot e laudata aglomerarea urbana Braila-Galati ca fiind una dintre cele mai mari si mai nu stiu cum, dar financiar ambele orase sunt la pamant, iar persoanele care ar fi interesate sa viziteze un astfel de eveniment ori au plecat din oras, ori sapa acum un tunel pentru a scapa din oras. Daca vrei tractoare, albine sau evenimente anuale in care un om in toata firea se imbraca intr-un halat de baie si calareste un pastrav imens pe Dunare, esti exact unde trebuie. Pe hartie, ar fi suficienti oameni instariti incat sa se atraga atentia vreunui organizator si a marilor companii de tehnologie. In practica, acei oameni instariti sunt interesati mai mult de cum va afecta ocazionala reparatie a soselei de centura mersul tirurilor, si in consecinta profitul pe care il genereaza serviciile prestate din acea zona, sau de situatia financiara a cetatenilor francezi peste care „dau” accidental in „vacanta”. Daca vrei un eveniment la care cineva sa mentioneze cuvantul “silicon” fara sa se refere la o vedeta locala, ar fi bine sa incepi sa fugi de pe acum, poate ai noroc si iesi din granitele judetului pana esti prins si tarat inapoi. La urma urmei, tu esti singurul ramas care mai stie cum sa porneasca un calculator, esti vital pentru functionarea orasului.

  BrailaTerminator 

    1. Cunosti doar doua console si cumparai jocuri pentru ele de La Rusi

In Braila au existat doar doua console de jocuri. A fost acel Rambo care semana cu un Atari 2600 si Terminatorul. Foarte probabil aveai acea varianta ultra-rara, pe care nu o gasesti pe Google daca ar fi sa o cauti, de culoare rosie, care avea pe cutie o poza cu Arnold din Terminator 2, in a carui ochelari se reflecta Casa Alba din SUA. Oricine din Braila spune ca avea o alta consola in afara de astea nu este vazut tocmai cu ochi buni. Braila fiind in esenta una din gropile economice ale tarii, nu doar ca nu prea vindea cineva console mai sofisticate aici, dar nu prea isi permitea cineva sa le cumpere. Ca urmare, cei care se trezeau sa mentioneze ca detin un Playstation sau un SNES erau vazuti oarecum suspect. Aproape de parca erau securisti, sau rude cu securisti, sefi de partid, sau constanteni imigranti, in nici un caz genul de oameni care cumparau de La Rusi.

Nu in sensul ca te duceai in Rusia, sau ca ai fi cumparat de la rusi autentici. Cumparai jocurile din piata de langa Posta Mare, numita colocvial „La Rusi”. Legenda spune ca a fost candva acolo o piata unde chiar gaseai comercianti veniti din Est, dar in anii ’90 era, in esenta, piata unde te duceai ca sa cumperi chitibusuri, chestii, trestii si alte lucruri noi gasite acum la fiecare magazin de 38 de mii. Daca preferai sa cumperi aceleasi lucruri diverse, vechi, te duceai in Obor. Inca te mai poti duce in Obor daca vrei sa cumperi o sursa de PC care arata de parca a fost facuta in 1991, si a functionat non-stop de atunci intr-un dulap mucegait plin de sobolani. Dar La Rusi te duceai daca voiai sa cumperi casete de Terminator, daca voiai sa dai la schimb casete de Terminator, si daca vroiai sa cumperi un gamepad nou pentru Terminator, pentru ca cele standard tindeau sa se strice rapid. Regretabil, cele pe care le puteai cumpara erau doar negre, nici una nu era gri sau rosu, cum erau cele doua originale ale consolei. Mai era si un loc unde puteai folosi cuvantul „vroiai”, fiindca atunci inca mai era in dictionar.

BrailatitanIMG

    1. Cumparai jocuri si software de PC de la… un magazin anume

Atunci cand ai promovat de la un banal Terminator la un PC, te-ai trezit cu o mica problema. Casetele de Terminator nu functionau, indiferent cat de mult incercai sa le infigi in placa de baza. Asa ca ai investigat acest concept de dischete, si ai incercat sa bagi fisiere WAV pe ele sau ai inceput sa piratezi cartile lui Tolkien. Mai tarziu, cand ai obtinut un CD-ROM Drive, ai descoperit ca tot ce vroiai era disponibil in magazine. Fie la Best, la cost foarte mare, dar originale, fie la… un magazin… anume… stiti voi care, la 60 de mii de lei (vechi) discul. Ca urmare, toata lumea cumpara de la… acel magazin anume. Nu aveti cum sa nu il stiti daca ati fost in Braila in acea perioada, era langa Peco pe vremuri unde se face acum acel rondou minune,. De acolo lua tot orasul jocuri, soft, si tot ce se mai putea, magazinul avand un catalog imens pe care garantat il avea fiecare cetatean in format .doc pe PC, unde era trecuta locatia si marimea fiecarui soft, usurand cu mult gestionarea procesului de… capitalism. Puteai alege jocuri individuale, calculand cate puteau sa incapa pe un disc, sau puteai comanda direct una din compilatiile lor, precum Crazy Collection Volume 2 pe care am impresia ca era Jazz Jackrabbit, de parca ar fi o caseta cu muzica piratata mixta luata de pe piata. Puteai gasi acolo tot ce ai dori cu putinta, mai putin Diablo 1, pentru ca aveau doar varianta demonstrativa. Legenda spune ca magazinul acesta anume a incetat sa mai ofere acest serviciu, fara de care Braila ar fi fost pustie in termeni de jocuri si software, dupa ce a primit o amenda babana. Si totusi, magazinul in acest moment inca mai functioneaza si nu vinde blugi, spre deosebire de Best sau Ultra Pro, in locul carora se vand acum canapele, bocanci si blugi.

         Bonus: Esti foarte bun la Knife Round in Counter-Strike

Sau cel putin la acelasi nivel cu galatenii.

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button