Top 5 cei mai bine platiti oameni din eSports
Floyd „Money” Mayweather este astazi unul dintre cei mai bine platiti atleti din lume. Christiano Ronaldo este si el pe aceasta lista. Totusi, o lista cu cei mai bine cotati si platiti jucatori „electronici” nu prea exista. Multa lume vede sportul electronic ca o … gluma. Ceva care o sa treaca si o sa il uitam. La fel cum parintele Ethernet-ului, Robert Metcalfe, a prezis in ’95 ca internetul va imploda pana in anul ’96.
Nu tragem acum o paralela intre ce a fost si ce o sa fie, dar credem ca sportul electronic este aici sa ramana! Sunt mult prea multe companii implicate pentru ca aceasta forma de sport sa „moara” peste noapte si mai ales, se invart sute de milioane de dolari anual in industria eSport-ului. Asa ca ne-am decis sa ii numim pe cei mai „prolifici” atleti electronici din toate timpurile, luand in calcul doar castigurile din turnee, nu si ceea ce primesc din sponsorizari si alte deal-uri. Astfel, dupa cum urmeaza, iata Top 5 – Cei mai bine platiti oameni din eSports.
Locul 5 Oleksandr Dashkevych aka XBOCT(4) – Ucraina
Castiguri – 453.311 dolari
Daca in 2009 lucrurile nu stateau asa de bine pentru XBOCT(4), clanul sau Planet-X avand performante mai mult sau mai putin notabile, acestia au ales sa se desparta, ca la doar cateva luni XBOCT(4) sa se alature celor de la Natus Vincere. Datorita performantelor sale precare din trecut, desi acesta a avut un rating de inceput de 4 stele din zece, la turneul Alienware Cup a cam maturat pe jos cu echipa chineza, castigand cupa fara prea mari probleme.
Odata cu „The International”, campionatul Dota 2, acesta si-a demonstrat adevarata valoare, mai mult, acest campionat fiind si locul in care XBOCT a adaugat cifra patru in paranteze, in memoria celor patru stele cu care a fost cotat in trecut pentru a da peste nas criticilor. Din pacate, echipa sa nu a ajuns decat pe locul 2, castigand doar un premiu „umil” de consolare de 600,000 de dolari, pe care l-a impartit cu echipa.
Locul 4 Danil Ishutin aka Dendi – Ucraina
Castiguri – 453.841
Dendi este inca un membru al echipei Natus Vincere si, comparativ cu XBOCT(4), acesta are o idee mai multi bani. Cu doar „cativa” dolari in plus, Danil este considerat de multi unul dintre cei mai buni jucatori de Dota 2 din lume si pe buna dreptate, fiind un jucator extrem de calculat, desi, in umila parere a acestui redactor, se avanta putin cam mult in unele momente. Atat el cat si colegi sai de la Natus Vincere au fost prezentati in documentarul celor de la Valve, Free to Play, fiind ridicat la rangul de supervedeta a sporturilor electronice.
La o varsta relativ frageda, Dendi a urcat de 26 de ori pe podium, in doar cativa ani 15 dintre aceste „urcari” aducandu-i cate o medalie de aur. Nu spunem ca isi cara in spate echipa, pentru ca nu ar fi adevarat, echipa Dota 2 a celor de la Natus fiind in adevaratul sens al cuvantului o echipa.
Locul 3 Jang Min Chul aka MC – Coreea de Sud
Castiguri – 453.926
Scena sporturilor electronice in Coreea de Sud de StarCraft este pe departe cea mai bine cotata si urmarita din lume, cei mai buni gameri venind din aceasta tara. Nici nu este de mirare ca locul trei al acestui top este ocupat de un coreean, castigurile lui MC de aproape jumatate de milion de dolari fiind dovada calitatilor sale de atlet electronic.
MC este un veteran al circuitului, avand varsta de 24 de ani, turneele la care a participat purtandu-l prin toata lumea, avand pana in prezent 79 de competitii la care a participat. MC este cunoscut pentru nazbatiile pe care le face dupa fiecare victorie, la MLG Providence Pro-Circuit castigand intr-un costum de Murloc, apoi dansand ca apucatul pe scena. Sigur il mai avem si pe Stephano care avea si el ceva obiceiuri nesantoase, dar din fericire, latura umoristica al lui MC este de departe mult mai bine dezvoltata.
Locul 2 Johnathan Wendel aka Fatal1ty – Statele Unite
Castigur – 454.919
Wendel este si astazi considerat parintele si promotorul sportului electronic, unul dintre cei mai buni atleti electronici si un businessman de exceptie. Fatal1ty este o rasa aparte de sportiv cibernetic, acesta atacand o arie extrem de mare de jocuri, fara sa se specializare intr-un singur joc asa cum fac multi in ziua de astazi. Wendel si-a facut un renume in turneele Painkiller, dar a participat si la competitii de Quake, Call of Duty, Unreal Tournament, Doom 3, Counter Strike si Alien Versus Predator, demonstrand ca este un sportiv electronic complet.
Intr-o estimare recenta, Fatal1ty a facut in jur de 5 milioane de frag-uri online intr-un singur an, ridicandu-se la rangul de atlet cibernetic legendar. Cu toate ca are 33 de ani, acesta inca mai participa la competitii, dar este si un antreprenor desavarsit, proiectand mousi si casti pentru diverse firme precum Creative, dar si avand deal-uri cu AsRock pentru o serie de placi de baza. In 2010 Wendel a fost atestat de Guinness Book of World Records ca omul cu cele mai multe fraguri in 60 de minute, dar si adaugat in International Video Game Hall of Fame ca unul dintre cei mai buni jucatori din lume. Nici nu este de mirare ca este si astazi unul dintre cei mai cunoscuti sportivi electronici din lume.
Locul 1 Lee Jae Dong aka Jaedong – Coreea de Sud
Lee Jae are o groaza de porecle pe scena de Starcraft precum “The Tyrant” sau “The Legend Killer”, Jaedong fiind in acest moment cel mai reprezentativ atlet cibernetic si considerati de multi ca fiind categoria grea in Starcraft. Si el, ca si MC, este din Coreea de Sud, si el ca si MC este jucator de Starcraft.
Pentru un pic de trivia, jumatate dintre copiile Starcraft care exista in acest moment pe piata au fost vandute in Coreea de Sud, iar in 2005 a avut loc StarCraft Championship, care a atras 120.000 de spectatori la fata locului. Surprinzator nu?
Jaedong este in momentul de fata cel mai bine platit jucator de StarCraft, castigand cei mai multi bani din competitii, comparativ cu restul gamerilor profesionisti din lume. A revolutionat felul in care se joaca StarCraft, detine cateva recorduri, dar mai presus de toate este iubit si respectat intre jucatorii de SC din intreaga lume.
De cei care joaca League of Legends nu se mentioneaza nimic? sau nu sunt asa mari castigurile ?
chiar in prima imagine,apare un campionat de League of Legends,si totusi nimic despre acest joc, jucatori precum xPeke si Froggen castiga ceva.