GamingPC&ConsolesReviewsRSS PaginaDeMedia

TOP 10 JOCURILE ANULUI 2018! Nerecomandat fanaticilor!

Anul se apropie de final, așa că este un moment numai bun să aruncăm o privire în urmă pentru a vedea care au fost cele mai răsărite jocuri din ultimele 12 luni. Jocuri care au reușit să iasă în evidență, din motive bune, nu pentru că au fost dezastre de proporții. Jocuri care au impresionat prin calitatea lor, nu prin cât de rapid au ajuns la reducere sau au devenit gratuite după lansare. Jocuri în care vă puteți pierde zile, săptămâni, poate chiar luni întregi, fără să vă dea prea curând sentimentul că v-ați irosit timpul.

TOP 10 JOCURILE ANULUI 2018 VIDEO

Acestea fiind spuse, să începem cu:

Locul 10: Synthetik

Venit parcă de nicăieri, acest joc a reușit să devină rapid un preferat al nostru și al tuturor amatorilor genului Rouge-Lite. Adică al jocurilor unde gonești printr-un labirint generat aleator, plin de inamici, unde o lovitură rătăcită îți poate reseta progresul din ultima oră. Synthetik se remarcă prin estetica sa impecabilă, designul audio surprinzător de competent pentru un joc 2D, dar mai ales prin acțiunea sa. Jocul răsplătește atât abilitatea de a te mișca rapid și de-a nimeri la perfecție fiecare lovitură, precum și plănuirea temeinică a întâlnirii cu fiecare grup de inamici. Mai presus de toate, este un joc cinstit, iar un foc rătăcit al unui inamic poate fi la fel de letal pentru aliații săi, precum ar fi și pentru tine. Toate acestea sunt combinate cu un sistem de upgrade-uri felurite, un arsenal foarte distractiv, nivele de dificultate personalizabile, opt clase de personaje cu gameplay diferit și cu un mod cooperativ. Rezultatul este un joc în care vă puteți pierde câteva săptămâni fără regrete.

Locul  9: ATOM RPG

Din moment ce Bethesda continuă să meargă într-o direcție din ce în ce mai diluată cu seria Fallout, trebuie să ne uităm către locuri noi pentru experiența clasică pe care ne-o oferea pe vremuri seria. Și din fericire, la sfârșitul acestui an a sosit ATOM RPG. Creat de un grup mic de fani ai seriei Fallout, din Rusia, ATOM RPG ne prezintă o nouă perspectivă a lumii post-apocaliptice. Una slavică și cu un decor pe care s-ar putea să îl recunoașteți dacă ați jucat Stalker, Metro, sau ați vizitat ruinele industriei Românești. Jocul vă oferă o experiență modernizată de Fallout, dar nu una care să își piardă sufletul. Aveți alegeri grele de făcut, elemente de survival, lupte pe ture, o lume complexă de explorat și libertatea de a face orice vă trece prin cap.

Locul 8: Subnautica

Jocurile de supraviețuire într-o lume ciudată sunt la fiecare pas de când Minecraft a încins pasiunea planetei pentru acest gen. Dar Subnautica reușește să iasă în evidență față de toate prin simpla sa tematică. Acțiunea se petrece pe o planetă acoperită de un ocean imens în care îți vei petrece cea mai mare parte din timp. Va trebui să găsești resursele necesare pentru a construi un ecosistem artificial care să îți permită supraviețuirea sub apă. Va trebui să explorezi adâncurile oceanului, peșterile și cavernele subacvatice pline cu pești explozivi, îmblânzind treptat o lume ce ascunde numeroase secrete. Estetica jocului, așezarea sa și simpla fluiditate fac Subnautica să iasă în evidență față de alte exemplare ale genului. Cu siguranță nu strică nici faptul că a fost lansat într-o stare foarte bună, fără vreun dezastru sau vreun scandal, ca în cazul unor jocuri din acest gen care au promis marea cu sarea.  Și dacă vedeți acest top până în ziua de 27 decembrie, chiar îl puteți lua gratuit de pe Epic Game Store.

Locul 7: Frostpunk

Frigul de afară are să vi se pară ca motiv de ieșit la iarbă verde după ce jucați Frostpunk. O combinație de city builder și joc de supraviețuire care vă va pune de la un minut la altul în situații din ce în ce mai incomode. O eră glaciară neașteptată a distrus marile orașe, iar supraviețuitorii s-au strâns în cratere ferite de vântul rece, în jurul unui furnal masiv de a cărui căldură depinde viața lor. Misiunea ta este cea dea clădi un orășel funcțional, unde oamenii pot trăi, unde supraviețuitorii aduși din ruinele înghețate ale pustietății albe își pot reveni, și unde resursele limitate te vor forța să iei decizii foarte grele. Ce faci când nu există suficient cărbune pentru furnal? Vei trimite copii să adune în temperaturi de -30 de grade pe timp de ziuă? Ce vei face când nu există suficientă mâncare? Ce vei face când lumea devine nemulțumită de modul în care conduci orașul? Fiecare decizie a ta are ramificații și va fi aspru judecată de joc la final. Frostpunk este o abordare foarte diferită a genului city builder, una care reușește să iasă în evidență și să ofere un gameplay ce răsplătește foarte mult planificarea minuțioasă.

Locul 6: Return of the Obra Dinn

Lucas Pope, creatorul excelentului Papers, Please, revine cu un nou joc la fel de bizar ca cel din urmă. În Return of the Obra Dinn nu veți mai ștampila acte, în schimb veți face tot ce puteți pentru a dezvălui misterul unei nave cu pricina, dispărută pentru 5 ani pe mare și plutind în derivă până ce a fost recuperată. Investigația ta va necesita foarte multă gândire logică, deducție, precum și ceva misticism, deoarece va trebui să retrăiești ultimele clipe ale echipajului, încercând să reconstruiești evenimentele care au dus la dispariția sa. Nu lăsați grafica să vă inducă în eroare, este un joc pe cât de modern și de serios se poate. Acel efect vizual, prin care jocul arată de parcă ar fi fost făcut pentru un Apple Macintosh din 1985, chiar a necesitat mai multă muncă pentru a putea fi pus la punct decât ar fi necesitat simpla folosire a lui Unreal Engine 4.

Locul 5: Dead Cells

Ieșit din Early Access cu un succes răsunător, Dead Cells combină cele mai bune elemente din jocuri clasice precum Castlevania, Dark Souls, până și clasicul Rogue. Vei parcurge numeroase nivele pline de pericol în rolul unei entități capabilă să posede războinici căzuți și să mânuiască o varietate de arme, plus câteva puteri speciale ce pot fi colectate pe parcursul diverselor nivele neliniare și generate aleator ale jocului. Veți avea parte de acțiune fluidă foarte, de ceva platforming și de o poveste la care moartea este doar un mod prin care poți merge mai departe.

Locul 4: Into The Breach

Creatorii lui FTL au venit cu o nouă propunere. Un joc la care nu mai încerci să avertizezi lumea de o invazie iminentă, ci unul la care lumea deja a fost invadată de creaturi capabile să distrugă tot ce le stă în cale cu efort minim. Eșecul este garantat, dar cu fiecare război pierdut, fiecare oraș devastat și fiecare linie temporală abandonată, vei dobândi în cele din urmă victoria.  Trebuie doar să călătorești în timp de suficiente ori, să înveți cum se comportă inamicul, și să construiești cele mai terifiante mașinării de luptă văzute vreodată, pe care să le comanzi cu pricepere în bătălii pe bază de ture. Abordarea o fi diferită față de FTL, dar sentimentul de distracție și panică poate fi același.

Locul 3: Two Point Hospital

Ce poate fi mai frumos ca ancestralul Theme Hospital? Poate o variantă a sa care este creată pentru sisteme moderne și vine cu îmbunătățiri la partea de ușurință a folosirii. Iar Two Point Hospital tocmai asta este. Pe jumătate continuare în spirit, pe jumătate remake, jocul vă pune în rolul de director de spital, cu misiunea de a crea un sistem medical eficient, profitabil, și amuzant. Unul la care lumea vine cu diverse boli hazlii, precum Freddy Mercurynită sau Clovnoză Acută, căutând tratament sau ocazional locuri de bântuit dacă nu ați antrenat bine personalul medical. Veți avea parte de amuzament, veți avea provocare, veți avea un joc de management pentru toate vârstele.

Locul 2: Dusk

Într-o eră în care jocurile FPS devin din ce în ce mai liniare, și pun un accent din ce în ce mai mare pe grafică, a sosit Dusk. Poate că jocul arată, la prima vedere, de parcă a fost produs în 1997, dar vă pot asigura că este proaspăt lansat și foarte distractiv. Un omagiu adus clasicului Blood, dar cu mecanici inspirate mai mult de Quake, ce combină o estetică de film de groază cu abilitatea de a țopăi pe propriile grenade pentru a vizita zone din nivele pe care n-ai crede că le puteai accesa. Dusk reușește să ofere nivele excelente, pline de secrete, un arsenal devastator, inamici variați și acțiune care are să vă amintească ce exact înseamnă „Old School”, dar fără bătăile de cap asociate jocurilor din acea epocă. Este un joc rapid, cu un nivel de dificultate pe cât de mare dorești, mergând până și la punctul la care o singură lovitură îți poate asigura moartea. Mai merită menționat că deși este făcut de un singur om, Dusk este perfect stabil și nu prezintă probleme de ordin tehnic sau de design.

Locul 1: Kingdom Come Deliverance

În cele din urmă avem creația ce lor de la studioul Warhorse. Un RPG imersiv bazat într-un cadru istoric autentic, unde veți lua rolul unui pierde-vară a cărui viață este schimbată pe veci de o incursiune cu Imperiul Austro-Ungar. Acum, disperat să își găsească un rost în viață și însetat de răzbunare, are la dispoziție o bucată considerabilă din Bohemia pentru a-și reclădi viața. Kingdom Come Deliverance pune un accent foarte mare pe imersiune, mergând până la nivelul la care tu, ca jucător, nu vei putea descifra nimic din lumea jocului până când găsești pe cineva care să îl învețe ceva carte pe sărmanul Henry. Poate că rezultatul final nu oferă bătăliile epice pe care le așteptam atunci când jocul a fost dezvăluit pe Kickstarter, cu mulți ani în urmă, dar reușește să compenseze prin cam fiecare alt aspect. Aveți libertatea de a face cam orice vă taie prin cap în această lume medievală simulată, să fiți un erou brav sau un pungaș viclean, să deveniți un mare om învățat luminat la minte, sau o matahală care să spulbere inamicii cu o lovitură de paloș. Libertatea este a voastră, iar jocul vă oferă nenumărate ocazii să o exercitați. Este un joc excepțional, a cărui farmec ar putea fi diminuat doar dacă va fi lansat mâine Mount and Blade 2, și știm cu toții că asta nu se va întâmpla.

Acordăm mențiuni speciale minunatelor exclusivități de Playstation 4 God of War și  Spider-Man, mega-succesului Red Dead Redemption 2, excelentului joc de curse Forza Horizon 4, ce ne face să uităm de The Crew 2, RPG-ului Pillars of Eternity 2, și, desigur, lui Fallout 76, pentru că de la o săptămâna la alta pare să ne dea motive noi pentru a-l disprețui.


Red Dead Redemption 2

Ce mai poate fi spus despre jocul cu a doua cea mai mare lansare a unui produs de divertisment din istoria omenirii? Red Dead Redemption 2 a reprezentat rezultatul unui efort masiv din partea celor de la Rockstar. Un joc ce reușește să redea vestul sălbatic cu toată frumusețea și pericolul pe care l-ați putut vedea în majoritatea filmelor western de altă dată. Vă oferă o campanie de singleplayer plină de amuzament, numeroase oportunități de a vă amuza în lumea sa deschisă, precum și un mod de multiplayer unde vă puteți distra de zor cu prietenii voștri. Desigur, distracția presupune ceva muncă, sau achitarea unor taxe suplimentare, dar probabil vor rezolva hackerii această problemă cu timpul.

Forza Horizon 4

În același an care ne-a adus dezamăgirea lui The Crew 2 am avut plăcerea nespusă de a juca Forza Horizon 4. Un joc de curse open world la care poți nestingherit să o iei pe arătură cu un Mini Cooper prin decorul rustic britanic. Fizica jocului este solidă, mașinile se comportă excelent, iar simularea anotimpurilor îi adaugă un strat minunat de diversitate care lipsește dintr-un număr mare de jocuri ale acestui gen. Pur și simplu există un farmec aparte la abilitatea de a te plimba pe marginea unui primăvara, iar pe timp de iarnă să dai năvală cu mașina într-o cursă pe același lac, acum înghețat. Nici faptul că pe PC Forza Horizon 4 este limitat la Windows Store nu reușește să diminueze valoarea acestui joc, deși pare că Microsoft a depus ceva efort în această privință.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

4 comentarii

  1. cea mai proasta lista evat wtf, nimeni nu a jucat gunoaiele alea LOL

  2. N-am auzit de ele. Nu spun ca n-or fi faine dar pare un top 10 prea personal.

  3. La ce jocuri s-au lansat pe pc anul asta, nici nu poti sa faci un top.
    Pe console a fost God of war 4 si Red Dead Redemption 2. In rest nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button