Top 10 Cele mai bune jocuri ale anului 2017
A mai trecut un an si am ajuns in acel loc minunat in care noi spunem ca avem 10 jocuri intr-o lista a celor mai bune titluri lansate in anul curent si evident voi, privitorii si cititorii o sa ne contraziceti. Asa cum facem in fiecare an, o sa va rugam sa ne oferiti si voi un Top 5 personal al celor mai bune jocuri din 2017.
Din acestea o sa sintetizem un top 5 care va reflecta exact ceea ce comunitatea nostra de privitori, pe site, facebook sau Youtube, considera ca ar trebui sa se afle in acest top, top ce va urma sa fie difuzat atat in cadrul emisiunii, cat si pe canalul nostru de Youtube. Acestea fiind spuse, sa intram in material. Nu de alta, dar la drept vorbind, 2017 nu a fost un an prea fericit pentru gaming, fiind anul microtranzactiilor si al magariilor fara margini.
Anul 2017 a fost un an care va intra in istorie ca unul dintre cei mai prosti ani pentru gaming-ul triple A, fiind condimentat de marii publisheri cu scandaluri legate de practici anti-consumator. De la sisteme de DRM care iti incetinesc sistemul, pana la microtanzactii incorporate in sistemul de progresie, pacanele in racere, mari bucati din joc inchise in spatele unui DLC taiat in prealabil din titlu si lista este destul de lunga.
Ne-ar fi placut sa oferim locuri in acest top unor jocuri precum Destiny 2, Andromeda, Halo Wars 2 sau NFS Payback. Dar nu putem… Pur si simplu nu putem sa includem jocuri de aceasta factura, care isi inseala „clientii” si se bazeaza pe marketing inselator pentru a stoarce ultima bucata de gold de la gamer. Asa ca… anul acesta, recomandarile noastre reprezinta, in ordinea numerelor de pe tricou, cronologic, Top 10 jocuri 2017:
Pe locul 10 avem una dintre cele mai mari surprize de anul acesta: Assassin’s Creed: Origins! O reinventare a jocului de succes, care risca in cazul unui esec sa distruga seria. AC: Origins, face pasi importanti in directia cea buna, reusind sa aduca gameplay-ul in 2017 si sa puna bazele a ceea ce urmeaza sa fie noua fata a francizei Assassin’s Creed.
Cu un personaj principal pe care nu iti vine sa il strangi de gat si o poveste de fundal piperata de fel si fel de artificii narative, Assassin’s Creed: Origins isi merita acest loc 10 in topul celor mai bune jocuri din 2017. Motivele sunt variate, dar de departe cel mai solid este cel ca avem aici o temelie importanta pentru serie. La fel cum primul Assassin’s Creed cu al sau protagonist arhi-cunoscut a stabilit niste trend-uri, si Assassin’s Creed: Origins vine si rescrie tot ceea ce stiai despre cum se experimenteaza acest titlu. Bine, arata si dragut in miscare, lucru care il ajuta foarte mult.
Pe locul noua avem un joc cu nazisti si personaje din gaming legendare! Wolfenstein II: The New Colossus ne-a placut nespus. Sigur, se putea face mult mai mult, dar ceea ce am primit ne-a adus aminte de ce shooterele sunt atat de distractive si cum se poate spune o poveste buna si intr-un shooter. Un shooter care nu se bazeaza pe o componenta multiplayer exclusiv pentru a vinde zeci de milioane de copii. Dar asta este cu totul alta problema.
Ne-a placut povestea, personajele si locatia, distopia viitorului in care B.J. isi desfasoara activitatea fiind una pe care am urmarit-o cu placere. Are si el problemele sale, incercand sa isi educe rasial sau sexual privitorii, dar pe de alta parte, The New Colossus este un joc care nu se ia in serios si care mai ales isi aduce aminte ca jocurile pot sa fie si distractive… ca in vremurile in care Duke era cool!
Pe locul opt avem un alt titlu la care nu ne-am asteptat in veci sa il mai includem intr-un top de final de an. Resident Evil 7: Biohazard este o experienta in sine. Un joc pe care indiferent ca il incerci traditional sau VR o sa te faca sa iti uzi izmenele si o sa se joace cu simturile tale intr-un mod pervers. REZ7 nu doar se constituie intr-un joc horror bun, ci si intr-o experienta de zile mari, nerecomandata ce-i drept cardiacilor.
O reinventare si o noua directie aproape perfecta, pe care speram sa o mai vedem in viitor, seria Resident Evil fiind nu este doar o franciza horror extrem de cunoscuta de catre public, dar si o serie de jocuri extrrem de indragita, multi jucatori aducandu-si cu aminte cu placere de primele patru titluri. Totusi, Resident Evil 7: Biohazard ridica nebunia la cote maxime si reuseste sa ramana memorabil chiar si la aproape un an de la lansare. Poate un pic peste The Evil Withnin 2, joc pe care a trebuit sa il infrunte pentru aceasta pozitie.
Seria de jocuri Persona se poate numi o serie de nisa. Asta pana cand ajungi sa incerci aceste jocuri si realizezi ca sunt echivalentul unei gauri negre in gaming. Nimic nu scapa acestui joc, de la timpul, pana la atentia ta nemarginita, Persona 5 te obliga sa ramai conectat si incerci sa descurci itele incurcate ale povestii.
Un JRPG un pic mai diferit de ceea ce occidentalul numeste jRPG, Persona 5 te poate face sa pierzi sute de ore si sa nu simti ca le-ai investit in tampenii, fiind o experienta narativa surprinzatoare, dar si un RPG cu un gameplay bine inchegat. Totul se leaga si se contopeste cu intreg contextul jocului, fiecare actiune intreprinsa de tine avand un impact cat de mic. Mai mult, stilul artistic este unul de care fie te indragostesti si mai doresti sa vezi asa ceva in viitor sau il uresti din tot sufletul. Chiar si asa, Persona 5 este un RPG senzational si isi merita locul in acest top.
Ocupantul locului 6 este unul dintre cele mai frustrante jocuri lansate in 2017. Cuphead este o briza din trecut, uitata intr-o carcasa veche de caseta de consola. Are acel ceva care combina nostalgia copilariei cu jocurile care necesitau o atentie draconica si o viteza de reactie aproape de olimpiada. Un platformer care o sa scoata bestia din tine, dar care doar in anumite instante o sa para ca te inseala, hit detection-ul si platforming-ul fiind iscusit implementat.
Unul dintre cele mai bune platformere pe care le-am jucat in ultimii ani si un joc de petrecere care te poate lasa cu fire de par alb in cap. Dar, un joc extrem de bun cu un gameplay senzational. Asta ca sa nu discutam despre directia artistica, care a impresionat de la primul trailer de prezentare al jocului.
Divinity: Original Sin II aterizeza pe locul 5 in timp ce conversezi cu o gaina. Daca ai jucat acest titlu, stii de ce primeste acest loc. Daca nu … chiar ti-ai facut un deserviciu. Unul dintre cele mai bine gandite RPG-uri de anul acesta, nivelul de detaliu in materie de gameplay plecand de la setari de dificultate multiple si terminand cu un joc gandit pentru veteranii seriei. Inca de la primul act iti demonstreaza ca este impachetat in actiune, aventura, drama si toate elementele regasite in precendetul titlu… doar ca mult mai bine definite si prezentate.
Creatia celor de la Larian Studios este un blast from the past, creativitatea si nivelul de complexitate inclus in Divinity: Original Sin II fiind cu mult peste ceea ce BioWare ne-au oferit in ultimii ani. Un RPG pe care doresti sa il incerci si care o sa te tina in fata lui pe nesimtite. Motiv pentru care isi adjudeca locul 5.
Singura exclusivitate din acest top, Horizon: Zero Dawn primeste locul patru. O combinatie reusita de RPG cu Action, realizarea celor de Guerrilla Games, este o imaginare a lumii asa cum multi se tem ca va ajunge. Un melanj de tehnologie si magie, unde primitivul se contopeste cu o civilizatie demult apusa, arunca jucatorul intr-o aventura post apocaliptica cu veleitati de epopee.
Horizon: Zero Dawn pare sa fie incununarea anilor de experienta Guerrilla Games, jocul exclusiv de PS4, oferind pe langa peisaje de intepenesti, un sistem de anotimpuri, ecosisteme variate, mistere si un gameplay care ne face sa credem ca exista sanse si pentru gameplay-ul seriei Monster Hunter, mecanica de joc fiind extrem de rafinata si bine gandita.
Bronzul anul acesta este adjudecat de catre unul dintre cele mai diferite si surprinzatoare lansari din toate timpurile: NIER: AUTOMATA. O ciudatenie in peisajul actual al gaming-ului, NIER va juca un rol important in anii ce urmeaza, fiind atat un experiment ce incorporeaza multe alte stiluri de joc, dar si o poveste interesanta si destul de psihedelica.
Trebuie sa joci NIER: Automata pentru a intelege ce este atat de important si special cu acest joc. Sare de la un stil la altul si te pune in situatii pe care alte jocuri le evita voit. Te face sa iti schimib tactica si sa versi si o lacrima, fiind un titlu complex, dar care nu face rabat de la substanta sau stil, fiind melanjul perfect intre cele doua elemente. Fara doar si poate un joc care va fi amintit peste ani si ani ca un titlu clasic.
Locul 2 este ocupat de un titlu indie: Hellblade: Senua’s Sacrifice. Un tur de forta amplsat intr-un univers Viking, influentele celtice fiind simtite la tot pasul. Chiar si asa, Hellblade si aventura propusa de acesta intr-o lume launtrica psihotica, exploreaza de aproape atat mintea personajului principal, cat si diversele afectiuni mentale. Lucru care nu prea s-a mai intamplat pana acum in gaming si in niciuncaz la o asemenea magnitudine.
Hellblade: Senua’s Sacrifice, cu toate ca este o experienta scurta ca timp efectiv de joc, o sa te faca sa iti pui intrebari si sa te chestionezi la fiecare pas. Un joc genial realizat si pus cap la cap, care demonstreaza ca uneori, o abordare indie a unui studio consacrat poate sa fie exact ceea avea nevoie industria gaming-ului.
Ocupantul locului intai s-ar putea sa nu surprinda pe nimeni: PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS. Battle Royalul care a batut toate titlurile din acest gen, lansat peste noapte aproape si care a facut furori in toata lumea. A avut cel mai mare peak de jucatori pe Steam, numarand in jur de 14 milioane, iar aici nu includem portarile de console, pentru ca numerele s-ar ridica si mai mult.
O experienta plina de adrenalina si strategie, care a acaparat globul din martie pana acum, fiind nu doar unul dintre cele mai jucate titluri in 2017, dar si unul dintre cele mai apreciate. Asta in ciuda bugurilor si problemelor pe care jocurile de acest gen le detin. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS isi merita titlul de cel mai bun joc al anului 2017!
Acesta a fost Top 10 Jocuri 2017 din perspectiva Zona IT. Nu uitati: Top 5-ul fiecaruia dintre voi este asteptat in sectiunea de comentarii de la noi de pe Facebook si Youtube.
”PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS isi merita titlul de cel mai bun joc al anului 2017!”….mai corect spus…cel mai jucat joc al anului 2017!…”jocul” asta nu este ”cel mai bun” ci are cel mai mult HYPE…mizeria asta de PUBG are acelasi succes ca Minecraft…adica are succes ca Iphone-ul (lumea nu stie de ce le cumpara, dar le cumpara pentru ca le mai cumpara si altii)…
PUBG eh?
Si nici-o mentiune de Zelda BOTW?
RIP credibilitate
Perfect de acord cu SuccubusHunter