Top 10 cei mai bogati oameni din tehnologie!

Top 10 cei mai bogati oameni din tehnologie! Cine sunt ei, cu ce se ocupa, cum au ajuns sa detina ceea ce detin, intrebari firesti, pentru ca de faptul ca tehnologia aduce colosal de multi bani nu cred ca se indoieste nimeni. Probabil cel mai cunoscut exemplu este Bill Gates, mai cunoscut celor ce nu au tangente cu tehnologia mai degraba pentru averea sa uriasa decat pentru contributiile sale in domeniu. No offense, nu avem nici cea mai mica intentie de a-i minimiza realizarile, dar sunt destui oameni obisnuiti, fara prea mare interes pentru lumea PC-urilor (fie ei doctori sau artisti sau… mai stiu eu ce) care recunosc acest nume dupa prezenta sa in topul avutilor lumii si nu dupa contributia sa la crearea si dezvoltarea celebrului Windows.
Dar poate ca utilizarea cuvantului „tehnologie” nu este tocmai exacta, asta si pentru ca acest cuvant a ajuns sa defineasca un domeniu ce se intinde de la comert online si pana la rachete, si de la masini electrice la telefoane inteligente. Unii, precum domnul Gates mentionat mai inainte, au luat startul devreme si au dat lovitura in anii ’80. Altii sunt de data mai recenta si au profitat de boom-ul din ultimii ani, de noua „goana dupa aur”, fiecare start-up visand sa devina noul Microsoft, Apple sau Facebook. Well… multi veniti, putini chemati. Dar asta nu a diminuat in nici un fel mirajul producerii urmatorului „big thing” si nici apetenta pentru „big dollars”. La nu tocmai putinii competitori americani, japonezi sau coreeni s-au adaugat in ultimii ani noi aspiranti proveniti din Asia emergenta si in special din China. Care este asadar Top 10 cei mai bogati oameni din tehnologie?
10. Pony Ma – 18.2 mld. USD – Tencent Holdings – China
Primul produs interesant al acestei companii a fost serviciul chinezesc de mesagerie QQ. Restul a venit mai usor, de la distributie muzicala pana la studiouri de gaming. Apropo, pentru cei care nu stiu, Tencent detine pachetul majoritar de actiuni in Riot Games, cunoscuti pentru celebrul „League of Legends”.
9. Michael Dell – 18.9 mld. USD – Dell – SUA
De Dell cu siguranta ati auzit. Sunt milioane de PC-uri care-i poarta numele… pe capac. Compania fondata de el este unul dintre principalii producatori de PC-uri in lume. Un fel de Henry Ford al computerelor personale, Dell facea 18 milioane de dolari la doar 23 de ani, din cei 30 obtinuti din listarea pe bursa a companiei. Dupa o scurta desprindere din managementul firmei, firma care s-a si dus in jos vertiginos in acea perioada, Dell a revenit in fruntea companiei pe care a creat-o. Si e bine mersi, in parametrii de functionare care i-au adus celebritatea. Ah, si da de lucru la vreo suta de mii de oameni in toata lumea.
8. Steve Ballmer – 25.9 mld USD – ex-Microsoft – SUA
Ballmer este o figura! Si la propriu si la… figurat. L-am vazut pe scena la CES in Vegas acum cativa ani facand ca toate visele, genul de om pe care fie-l placi fie-l urasti. Fara varianta de mijloc. A fost CEO-ul Microsoft intr-o perioada de mari transformari (obiective) si mare degringolada (subiectiva). Unii s-au grabit sa-l acuze de deriva in care intrase Microsoft cu cativa ani in urma, asa incat pana si Bill Gates a considerat ca inlocuirea sa ar fi oportuna. A fost unul dintre fondatorii Microsoft alaturi de Gates, a facut bani frumosi din actiunile detinute in aceasta companie inca de la inceput, iar acum este proprietarul echipei de basket LA Clippers, pe care a cumparat-o cu 2 mld. USD. Deh, omul isi permite!
7. Jack Ma – 26.3 mld. USD – Alibaba – China
Simpaticul si histrionicul mare sef de la Alibaba poate fi considerat echivalentul chinez al lui Jeff Bezos de la Amazon, prezent si el in acest top, dar ceva mai bogat. Renumit pentru aparitiile sale publice exotice si pentru comentariile colorate, Ma a dat cu adevarat lovitura in clipa in care compania sa a devenit publica in 2014 cu cea mai mare oferta de actiuni din istorie: 25 mld. USD!
6. Sergey Brin – 36.2 mld. USD – Google – SUA
Ati auzit de Google, nu? Ei bine, Brin este ailalta jumatate, prima fiind mai cunoscutul Larry Page (si el mai sus in top). Motorul de cautare fondat de cei doi in 1998 este si acum principalul… motor financiar al nenumaratelor noi business-uri nascute din colosul de astazi numit Alphabet. Brin supervizeaza si azi aceste companii, dar se ocupa si de proiectele mai aventuriste ale Google precum acela cu internetul… din balon.
5. Larry Page – 37.8 mld. USD – Google – SUA
Da, Page este cealalta jumatate, mai bogata cu vreun miliard si ceva. El este si CEO-ul recent formatului Alphabet, companie care reuneste sub umbrela sa toate noile companii desprinse din Google. Page este omul care a creat algoritmul din miezul motorului de cautare, creatie care l-a facut miliardar la 30 de ani. Timp de zece ani s-a retras de la conducerea companiei, dar a revenit in 2011 si… s-a simtit, cresterea fiind fara precedent. Stii cum e… la tine acasa esti jupan!
4. Larry Ellison – 46.1 mld. USD – Oracle – SUA
Oracle este cea de-a doua companie de software ca marime a lumii, dupa Microsoft. Asa ca… Ellison este foarte sus in acest top, chiar daca tu cititorule poate nu te intalnesti prea des cu produsele acestei companii, orientata masiv catre zona de business, nu catre consumatorul final.
3. Mark Zuckerberg – 46.2 mld. USD – Facebook – SUA
Mark are 31 de ani like… acum! Wow! Deci tanar, putred de bogat si… insurat. Este o legenda a vremurilor actuale si probabil nu exista initiator de start-up care sa nu-i tina poza sub perna. Biopic-ul „The Social Network” arunca oarece lumina asupra caracterului si traiectoriei lui good ol’ Zuc, dar raman destule nespuse si nestiute. Ceea ce se stie deja este ca Zuckerberg a promis public sa doneze 99% din fabuloasa sa avere in scopuri caritabile pana la sfarsitul vietii sale. Care va fi lunga dat fiind cei 31 de ani ai sai! Sa fie sanatos!
2. Jeff Bezos – 51.2 mld. USD – Amazon – SUA
Bezos este exponentul tipic al legendei „garajului”. Inceputuri modeste care s-au dezvoltat intr-un sinonim al comertului online. A pornit de la vanzarea de carti (frumos! cati se pot lauda cu un inceput atat de nobil?) si a sfarsit prin a vinde orice. Detine acum un ziar celebru, Washington Post si o companie de… rachete, Blue Origin iar Amazon a depasit demult granitele magazinului online „traditional” (pe care l-a consacrat) si se ocupa inclusiv de streaming de continut video premium prin Amazon Prime. Un personaj hiper-exigent ale carui practici manageriale au fost puse adesea sub semnul intrebarii sau in centrul unor scandaluri mediatice
1 Bill Gates – 89.4 mld. USD – Microsoft – SUA
Da, alpha si omega averilor facute din tehnologie. Gates, cu al carui nume am si inceput acest articol, nu este doar cel mai bogat om din domeniu, ci si cel mai bogat om din lume! Si el, ca si Zuc, era deja miliardar la 30 de ani. S-a retras din pozitia de CEO Microsoft in anul 2000 (ce simbolistica!), iar averea sa pare doar sa creasca in ciuda sumelor colosale cheltuite continuu in scopuri caritabile.
Lipsesc din aceasta lista figuri celebre, dar se pare ca nu la fel de bogate, precum Elon Musk sau Tim Cook. Nu-i nimic, mai e timp; companiile lor sunt pe val si la ce dinamica are acest domeniu, orice este posibil. Opt din zece sunt americani si doi chinezi. Simpla dar relevanta statistica. La fel de interesant este si profilul acestor oameni, mai tineri sau mai batrani, mai de ieri sau mai de azi, dar care oricum insumeaza roughly 400 de miliarde de dolari! Acesta este Top 10 cei mai bogati oameni din tehnologie!