Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Tiny Core este un sistem de operare modern de numai 50MB

Lumea distribuțiilor de Linux este foarte complexă și oferă ceva pentru toată lumea. Tiny Core Linux este fix o astfel de distribuție, iar anul acesta a ajuns la versiunea 13.0. Și cum am tot urmărit scena asta în ultimele luni, am decis să mai fac ceva lumina asupra acestui subiect, care mai mereu a fost în umbra Windows și macOS.

Tiny Core Linux 13.0 poate fi descărcat gratuit și fișierul de instalare ocupă doar 21MB. Însă acesta adăpostește un sistem de operare modern, cu o interfață grafică, un kernel Linux modern și posibilitatea de a instala orice aplicație, oricât de nouă și avansată ar fi aceasta. Noutatea cea mai mare introdusă de versiunea 13.0 este trecerea la versiunea de kernel 5.15.10 și câteva funcții noi.

Tiny Core Linux

Sistemul de operare este disponibil în două versiuni: 32-bit și 64-bit. Cea de-a doua versiune are o dimensiune ceva mai mare, astfel fișierul de instalare ocupă 31MB. Cerințele de sistem pentru a putea rula Tiny Core Linux 13.0 par ireale comparativ cu ce avem pe piață în momentul de față:

/ Minim Recomandat
CPU Intel 486DX Intel Pentium 2
RAM 46MB 128MB
Stocare 50MB

Cu asemenea cerințe de sistem, nu vă așteptați ca Tiny Core Linux să fie un sistem de operare foarte arătos, cu cine știe ce interfață grafică impresionantă. Această distribuție a fost gândită pentru aceia care încă folosesc sisteme vechi, ori vor un sistem de operare foarte lightweight pentru un sistem care va îndeplini sarcini specifice și pentru care sistemul de operare și funcționalitățile acestuia nu sunt neapărat importante.

Și pentru a înțelege ceva mai bine cât de impresionant este spațiul foarte mic ocupat de această distribuție, o voi compara cu Windows 95. Instalarea sistemului de la Microsoft ocupă 30MB, iar după ce procesul este gata, sistemul ocupă mai bine de 100MB. Iar acesta din urmă nu include funcțiile moderne ale distribuției de Linux.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button