MORE

Tim Sweeney ataca Microsoft

Tim Sweeney este CEO-ul studioului Epic Games. Compania care a dezvoltat seria Unreal si seria Gears of War, atunci fiind chiar intr-un parteneriat strans cu Microsoft, care rezultat in succesul comerical al consolei Xbox 360. Epic a fost studioul care a convins Microsoft ca 256MB de memorie nu erau suficienti pentru Xbox 360, motiv pentru care avea 512. Asa ca atunci cand Sweeney spune ca Microsoft lupta impotriva intregii industrii de pe PC, fie ca e vorba de dezvoltatori de jocuri, publisheri, platforme de distributie sau clienti, cuvintele sale nu sunt de trecut cu vederea.

Tim Sweeney acuza Microsoft ca incearca sa creeze un monopol, printr-un mediu complet inchis, in care nu exista libertate pentru dezvoltatori sau pentru clienti, prin initiativa sa Universal Windows Platform si Windows Store.

Temerile sale vin de la faptul ca UWP nu permite intr-un mod evident folosirea de aplicatii obtinute din surse terte, iar momentan distributia lor nu este autorizata pentru alte servicii. Aplicatiile pot fi instalate, descarcate si cumparate doar prin Windows Store, de unde Microsoft incaseaza o cota parte. Acesta este fundamentul unui monopol.

Exista moduri prin care situatia poate fi imbunatatita, prin simpla deschidere a Universal Windows Platform pentru toata lumea, asa cum este platforma Win32, cunoscuta si ca fisierul .exe de zi cu zi.

Sweeney chiar se teme ca Microsoft va neglija fisierul .exe in favoare UWP-ului, iar variantele din viitor de Windows vor pastra suport pentru executabilele traditionale doar pe variantele Enterprise sau cele dedicate dezvoltatorilor, la urma urmei, Microsoft are aceasta putere si nu prea exista cine stie ce opozitie.

In vederea sa, toate companiile independente vor trebui sa ia in acest moment o decizie foarte importanta: sa se opuna platformei UWP, sau sa cedeze control complet companiei Microsoft. Pentru ca desi Microsoft tot spune ca va imbunatati situatia, toate actiunile sale de la lansarea lui Windows 10 si pana acum au aratat exact inversul.

Acesta este un semnal de alarma care ar trebui luat in serios, la urma urmei, nu este facut de cine stie dezvoltator indie care este suparat pe Microsoft, ci de unul dintre cei mai importanti parteneri ai companiei.

[The Guardian]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button