
Una din marile promisiuni care au dus la ascensiunea TikTok a fost aceea că oricine poate deveni vedetă și câștiga mulți bani creând și distribuind pe platformă clipuri virale. Între timp, mirajul TikTok s-a cam risipit, conținutul algoritmic și operațiunile bazate pe generarea la foc automat a clipurilor virale de slabă calitate, copiate unele după altele, cotropind în mare măsură platforma și negând aproape orice șansă de succes a creatorilor aspiranți.
Iar ca să fie „balamucul” complet, TikTok caută metode să scoată complet din ecuație factorul uman, compania așezată pe rezerve financiare uriașe testând folosirea AI-ului pentru eficientizarea diverselor aspecte ale platformei. Spre exemplu, dacă folosești ”creatori AI” pentru producerea de reclame mai eficiente în transmiterea mesajului dorit, câștigi. Iar dacă nici nu trebuie să plătești terțe companii pentru furnizarea actului creativ, câștigi de două ori. Deși ByteDance nu spune asta în mod explicit, testarea de influenceri virtuali este o alegere logică pentru o platformă care face deja totul pentru a-și crește numărul de adepți și păstra utilizatorii actuali cât mai „dependenți” de conținutul livrat.
Ce-i drept, integrarea AI în produse și servicii este un trend general observat în aproape orice companie de tehnologie, cele din social media canalizând mare parte din resursele îndreptate către dezvoltarea acestor tehnologii.
Potrivit dezvăluirilor lor atribuite publicației The Information, TikTok intenționează să pună la dispoziția clienților de publicitate un serviciu AI creator care scoate din ecuație companiile de publicitate apelate de obicei pentru producerea reclamelor respective. Dar ambițiile nu se opresc la atragerea veniturilor care ar fi revenit companiilor de publicitate și angajații acestora, ByteDance având în plan și dezvoltarea de influenceri virtuali, pseudo-vedete care arată și sună ca și persoana reală, folosite pentru a promova și vinde produse pe platformă. Și fiind vorba de inteligență artificială, aceste avatare AI vor putea fi configurate cu script-uri create după cerințele companiilor sau vânzătorilor respectivi, interacționând cu clienții atrași în platforma TikTok Shop.
Potrivit informațiilor obținute pe surse, TikTok testează deja în cerc restrâns noile avatare AI, însă interacțiunea avută în modul chatbot nu se ridică deocamdată la nivelul unui angajat din domeniul vânzărilor, cu atât mai puțin un influencer cu experiență și putere de convingere. Cu toate acestea, conducerea TikTok este de părere că folosirea creatorilor AI reprezintă viitorul, chiar dacă în primă fază aceștia vor lucra alături de specialiștii pe care urmează să-i înlocuiască.
Ce va însemna asta pentru creatorii TikTok și vedetele platformei la modul general? Rămâne de văzut. Cert e că proprietarul ByteDance pare tot mai puțin dispus să împartă cu aceștia veniturile generate din sponsorizări și alte activități creative. Măcar în primă fază, dacă lansează influenceri virtuali pe platformă, TikTok va trebui să acționeze cu prudență pentru a nu stârni o revoltă în rândul creatorilor și vedetelor consacrate, care vor simți cum le este „tras preșul de sub picioare” de îndată ce veniturile lunare vor începe să scadă iar oportunitățile se vor duce tot mai mult către noile vedete imaginare.