
Chiar dacă educarea copiilor pe TikTok nu sună deloc bine, exact asta propune platforma de clipuri virale, care va activa în perioada următoare un o alternativă la feed-ul “For You”, substituind clipurile virale cu clipuri pe teme educative, semnate de creatori și instituții educaționale recunoscute.
Feed-ul STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) a fost creat la presiunea autorităților americane și britanice și este testat de ceva timp cu publicul din Statele Unite, proprietarul TikTok semnalând că este pregătit să ofere conținut educațional unui public mai larg.
Parte din efortul de „spălare” a imaginii negative dobândită prin alimentarea sistematică a dependenței utilizatorilor prin servirea de clipuri virale, lista de clipuri cu conținut educativ va fi afișată în mod implicit pentru toți utilizatorii TikTok cu vârsta sub 18 ani. Mai întâi pentru cei din Marea Britanie și Irlanda, iar apoi și în restul țărilor europene. Utilizatorii cu vârsta peste 18 ani pot activa feedul STEM în mod opțional, ajustând setările ”Preferințe de conținut” ale aplicației. Momentan, feed-ul include doar conținut în limba engleză, cu subtitrări traduse automat în limba utilizatorului.
ByteDance susține că de la lansarea feed-ului în SUA anul trecut, 33% dintre utilizatori au activat feedul STEM și o treime dintre adolescenți comută la feed-ul STEM măcar o dată pe săptămână. Tot în SUA aplicația a înregistrat o creștere cu 24% a conținutului educațional, de la lansarea noului feed. În ultimii trei ani, aproape 15 milioane de videoclipuri pe teme educaționale au fost publicate în aplicație la nivel global.
Compania își extinde parteneriatele cu Common Sense Networks și Poynter pentru a evalua tot conținutul care apare în fluxul STEM. Common Sense Networks va examina conținutul pentru a se asigura că este adecvat pentru fluxul STEM, în timp ce Poynter va evalua calitatea informațiilor. Conținutul care nu trece de aceste două puncte de control nu va fi eligibil pentru feed-ul STEM.
Extinderea acestei liste de conținut la utilizatorii europeni vine după ce în luna februarie Uniunea Europeană a anunțat că investighează TikTok pentru încălcări ale legilor privind serviciile digitale, acoperind inclusiv regulile privind siguranța utilizatorilor minori în mediul online. Comisia investighează dacă proprietarul TikTok depune suficiente eforturi pentru a împiedica minorii să acceseze conținut neadecvat vârstei lor și determina dacă formatul aplicației stimulează un comportament care provoacă dependență.
Deși pare greu de crezut că va reuși, TikTok încearcă acum să se prezinte ca un centru educațional pentru milioanele de tineri utilizatori, în speranța de a bloca criticile venite din mediul politic și evita interzicerea aplicației la nivel global.