PC

Thunderbolt 3 devine gratuit și se extinde

Când Intel a dezvăluit standardul Thunderbolt, cu mulți ani în urmă, părea de parcă ar putea fi următorul mare lucru. Un conector cu atât de multă lățime de bandă încât să permită până și înlănțuirea de monitoare multiple de rezoluție înaltă. Dar nu a prea decolat, așa că Intel speră să repare asta acum.

Compania a făcut două anunțuri foarte importante menite să ajute Thunderbolt 3 să se extindă. Primul este că nu va mai cere o taxă de licențiere. Compania va oferi o licență non-exclusivă gratuită pentru oricine vrea să creeze dispozitive care se folosesc de interfața Thunderbolt 3.

Asta înseamnă, spre exemplu, că o placă de bază AMD care folosește acest standard nu va costa cu mult mai mult de una comparabilă care nu îl are. Desigur, implementarea hardware în sine tot va costa, dar nu mai sunt de plătit taxe către Intel.

Al doilea anunț este că următoarele generații de procesoare Intel vor include un controller de Thunderbolt 3 ca standard. Acesta nu va mai trebui integrat ca o componentă separată pe plăcile de bază Intel, ceea ce ar trebui să ajute la reducerea costului celor high-end. Nu s-a clarificat dacă această inițiativă va începe de la Cannonlake sau mai târziu, important este că se va întâmpla.

Intel speră că astfel Thunderbolt 3 nu va rămâne doar ceva găsit pe unele laptop-uri și ocazionala placă de bază. Vor trece măcar încă doi ani până vom vedea dacă planul său a funcționat.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button