Știri ITPCTECH

Threadripper 3990X este în top la overclock

Peste tot în top

AMD a lansat săptămâna trecută noul procesor Threadripper 3990X. O fiară cu 64 de nuclee fizice, 128 de fire de execuție și suspiciunea că ar fi mai mult un GPU deghizat, la cât de mult paralelism are.

Desigur, fiind vorba de un procesor extrem de puternic, și extrem de scump, prima reacție a unor oameni a fost să îl ia și să vadă până la ce frecvențe îl pot ridica, stabilind în proces câteva recorduri mondiale. În acest moment lista de recorduri de pe HWBOT, ce cuprinde 8 categorii, are 4 categorii ocupate de acest procesor. Celelalte sunt ocupate de un FX rătăcit, ce atinsese o frecvență de 8.7 GHz în vremuri de mult uitate, un Epyc, fiindcă ce alt ceva ar putea fi, plus două i9 9900KF-uri ce excelează la SuperPi-32M și la Geekbench 4  – Single-Core.

Threadripper 3990X deține în acest moment recordul mondial la wPrime – 1024, la Cinebench R15(pe care cred că îl poate completa înainte să dai start), GPUPI for CPU – 1B, și Geekbench 3 – Multi-Core.

Scorurile efective probabil se vor schimba pe parcursul următoarelor luni, dar pare extrem de puțin probabil că vor fi realizate pe altceva decât un 3990X. Nu de alta, dar nu ai în acest moment un procesor pe piață care să aibă un număr atât de mare de nuclee, fără prea multe compromisuri pe partea de performanță per nucleu. Sigur, frecvența nu este la fel de mare ca la un procesor cu un sfert din numărul de nuclee, dar când îngrămădești câteva instanțe de Blender în ele, e bine să ai foarte multe chiar dacă nu ating 4GHz.

Cât despre o alternativă de la Intel… există. Nu pot să spun că nu există. Dar Intel nu listează prețurile pentru acel echipament specializat.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button