
Cel mai impresionant truc magic pe care AI l-a învățat în epoca modernă este acela în care inventează oameni din propria imaginație. Un fel de truc cu iepurele din pălărie. Și nu există nicio vrăjitorie mai bună decât cea făcută de Nvidia.
Nvidia este o companie foarte apreciată pentru plăcile grafice impresionante. Dar în domeniul machine learning, este una dintre cele mai ingenioase companii care utilizează deep learning astăzi. Cu câțiva ani în urmă, TNW scria despre o nouă rețea adversariană generativă (generative adversarial network – GAN) dezvoltată de companie. În acel moment, a fost un exemplu uimitor de cât de mare a devenit tehnologia de deep learning.
Aceasta a fost o tehnologie de vârf abia acum un an. Astăzi, o puteți utiliza pe telefon. Doar îndreptați browserul vostru web către adresa thispersondoesnotexist.com și, voila: data viitoare când bunica vă întreabă când vă așezați și voi la casa voastră cu o fată frumoasă, puteți genera o imagine pentru a îi arăta.
O rețea GAN este o rețea neuronală care funcționează prin împărțirea volumului de lucru al unui AI în părți separate. Un set de algoritmi (un generator) încearcă să creeze ceva – în acest caz o față umană – în timp ce un alt set (un judecător) încearcă să determine dacă este o imagine reală sau una falsă. Dacă judecătorul arată că imaginea este falsă, generatorul începe de la început. Odată ce judecătorul este păcălit, un dezvoltator de AI verifică rezultatele și determină dacă algoritmii au nevoie de ajustare. Nvidia nu a inventat GAN – Ian Goodfellow de la Google este responsabil pentru așa ceva. Dar compania cu siguranță lucrează la perfecționarea acesteia.
Efortul recent de la Nvidia – puteți citi documentația aici – nu este doar aceeași rețea veche neurală cu o interfață web mai fistichie. Straturile sale au fost modernizate și modificate.
Pare interesant subiectul oamenilor falsi și suntem curioși ce aplicații ar putea avea această tehnologie în viața de zi cu zi.