The Sero – Un televizor unic si exotic, care se si roteste!
De ce au facut Samsung The Sero? Pentru ca pot!
Pe Samsung The Sero am vrut sa-l vad inca de cand a fost dezvaluit acum cateva luni. Este o specie noua de televizor, la care ecranul se roteste automat si iti permite sa vizionezi continut pe verticala. Si asta pentru ca de exemplu telefonul, adica de departe cel mai folosit dispozitiv al nostru este vertical, si prin urmare consumam foarte mult continut in acest format, pe langa ca facem o multime de filmulete si poze in felul asta. Si se mai adauga si intreaga cohorta a aplicatiilor gandite pentru a fi consumate in modul portrait.
Ce si cum este The Sero?
The Sero este una dintre cele mai ciudate forma de exprimare a tehnologiei pe care le-am vazut de o vreme incoace. Deci ce este? Un televizor la care se schimba automat, sau manual orientarea ecranului din modul peisaj, orizontal, in modul portrait, vertical. Iar aceasta a doua orientare il transforma de fapt intr-un telefon supradimensionat pe care poti sa urmaresti asa cum se cuvine continut realizat in acest fel. Sau feedul nesfarsit de Facebook, pozele de pe Insta si evident pozele si clipurile tale din telefon.
Un televizor gandit pentru marii consumatori de social media, adolescenti, mileniali care petrec mult timp pe Tik Tok, Insta si eventual Facebook sau Snapchat. Oameni pentru care continutul traditional… e prea traditional. Televizorul are si un stand in care este „incorporat”, destul de inalt, de mare si de greu. Si mai este si un televizor Qled 4K extrem de bun, mai are si un sistem 4.1 tunuri de sunet incoprorat in suportul, insumand nu mai putin de 60W, care umilesc la acest capitol orice televizor pe care l-am vazut eu pana acum. Deci ideea asta de a baga difuzoarele in suportul generos al televizorului este foarte buna, iar mecanic vorbind The Sero este o capodopera.
Constructie si dotari
Ideea de baza a lui The Sero este ca dreptunghiul acela clasic asociat cu ideea de televizor, aici nu mai este valabil, pentru ca dreptunghiul poate fi si vertical, si atunci cand il opresti, The Sero asa si sta, aliniat cu standul. Poti sa pui si roti la stand, care costa extra, ca sa-l poti pozitiona oriunde vrei in incapare. Panoul de 43 de inch este atasat pe acest stand, iar standul este acoperit cu un material solid, sub care se ascund difuzoarele. Marginile ecranului sunt inguste, iar pe stand se mai regaseste si panoul de conectica. Ai trei HDMI-uri, doua USB-uri si e-Arc la care sa conectezi si un soundbar.
The Sero… se roteste!
Dar sa mergem la perla coroanei, adica la capacitatile „rotative”. Poti sa faci asta in mai multe feluri. De pe telecomanda fina si eleganta, care este cea clasica Samsung, dar are in plus un buton de Rotate, vocal prin Bixby, tot de pe telecomanda, adica ii spui „Portait Mode” sau „Landscape Mode” la microfonul de pe telecomanda, sau direct de pe telefon, prin aplicatia Smart Things.
Conectare si control
Din Smart Things poti sa faci o gramada de chestii cu The Sero. Sa-l pornesti, sa-l opresti, sa-l instalezi, sa-l setezi, sa adaugi conturi. Plus ca Smart things iti lasa un Floating button, adica un buton plutitor pe ecran, care are si un meniu rapid, pentru rotire, conectare, deconectare etc. L-am instalat pe al meu Note 20 Ultra si a mers flawless. Controlul este precis si sublim… pe Note.
Ce merge si cum merge ceea ce am incercat pe el?
Sa incepem cu aparenta lui functie de baza, si anume social media. Asa cum spuneam, el ar fi orientat catre cohortele de scrolleri de pe Tik Tok, Instagram, Facebook, Snapchat, poate Youtube, desi acest din urma caz este unul mai aparte. Pentru ca in full screen Youtube este orizontal. Deci in principiu este vorba despre app-uri care au feed vertical. Sigur, si Youtube are, dar vizionarea in full screen se intampla orizontal. Am rulat Tik Tok, si merge extrem de bine, mi-am admirat Instagramul la o dimensiune nemeritat de mare, am rulat niste video in diverse formate de pe Facebook, care iata ca merg bine fie ca sunt patrate, verticale sau orizontale, si niste Youtube.
Rotirea ecranului poate fi setata din Smart Things pe automat, adica ecranul se va roti singur in functie de continutul pe care-l afiseaza, iar rotirea este destul de rapida, nu dureaza mai mult de doua trei secunde. Sau poti s-o setezi pe manual si s-o faci tu din telefon, telecomanda sau voce.
Ii dai Smart View de pe telefon, ca sa-ti oglindeasca acel continut pe care tu vrei sa-l afisezi si pe televizor. Dar apar si niste margini negre, pentru ca form factor-ul nu coincide. Telefonul este 19/9, televizorul este 16/9. Si atunci, tot din meniul rapid de la Samart Things, cel de pe ecranul telefonului, poti alege ca acel continut sa fie afisat full screen pe telefon, sau full screen pe televizor, si in acest din urma caz iti apar margini negre… pe telefon. Deci unul din ele va avea oricum margini negre.
Si mai multe experimente cu The Sero
Quality wise, The Sero este absolut spectaculos, imaginea este excelenta, asa ca am decis sa mai fac cateva experimente. Am afisat poze din telefon si apoi am incercat sa ma si joc. Am rulat de pe Google Stadia Star Wars Jedi Fallen Order, am pus ecranul pe orizontala, am pus un controller virtual direct pe displayul telefonului, si… merge! Am simtit ceva lag, dar nu cat sa faca jocul nejucabil, deci uite ca poti sa adaugi si aceasta functie: posibilitatea de a te juca. Am incercat si un joc de mobil, Subway Surfers, care mai este si vertical, iar experienta este haioasa.
Am putut sa conectez si un iPhone 12 la The Sero, pentru ca suporta AirPlay 2. Dar acest set-up inca are bug-uri, si ii lipseste ceva esential: pe AirPlay nu merge formatul vertical. Mai exact iti si spune ca in Portait Mode acest tip de conexiune nu functioneaza. Probabil este inca work in progress si va veni un update care sa rezolve si asta. Dar ceva tot am reusit de pe iPhone: sa fac streaming de pe HBO Go via AirPlay, o conexiune generoasa si stabila, direct pe televizor. Si imaginea arata excelent, si de ce n-ar arata, pentru ca ecranul suporta HDR 10+, HLG si mai are si acele moduri dupa care eu unul ma dau in vant, Movie si Filmmaker Mode. Nu ai Dolby Vision, dar aceasta este o caracteristica a televizoarelor Samsung in general, dar ai in schimb acel Ambient Mode, de care Samsung sunt atat de mandri, si care aici functioneaza si in modul Portrait si arata chiar foarte bine. Adica in loc sa ai o gaura neagra in incapere, poti afisa o poza, sau un screen saver.
Sistemul de operare este Tizen, acelasi de pe toate TV-urile Samsung, deci va fi familiar multora, usor de navigat, doar ca are in plus in stanga jos si o optine de portait sau landscape, deci poti modifica pozitia ecranului si de aici. Ai si Bixby, dar poti la fel de bine sa apelezi si la Alexa sau Google Assistant.
Pret
L-am vazut la momentul conceperii acestui material, pe la 5500-6000 de lei la mai multi retaileri mari. Este un pret… mare daca este sa iei in calcul doar gimmickul acesta cu rotitul. Din fericire insa, The Sero este un televizor foarte bun, panoul este excelent, desi cam mic, la care eu doar as adauga si functia de rotire.
Concluzie
Este cel mai out of the box televizor pe care eu l-am vazut vreodata, nu mai este altul ca el. Deci este si un statement. Este si un Qled 4K foarte bun. Are si un sunet excelent. Dar este mic ca diagonala, este scump si cu adevarat bine, deocamdata, merge imperecheat cu un telefon tot de la Samsung. Mie unul, asa cum spuneam, mi-a placut, si este unul dintre produsele pe care mi-a facut mare placere sa le testez. Poate ca eu insumi, departe de a fi un social media junkie, nu il inteleg suficient cat sa scot peste 1000 de euro din buzunar. Dar e bine ca el exista si fara indoiala este un subiect de discutie si poate chiar o privire intr-un posibil viitor dominat de continut vertical.