TECHHiFi-TVReviewsRSS PaginaDeMedia

The Premiere, un proiector Samsung… in premiera!

The Premiere este cartea de vizita cu care Samsung revine in piata de proiectoare dupa o absenta de mai bine de 10 ani. The Premiere LSP9T este un ultra short throw, adica proiecteaza de la distanta foarte mica de perete: peste 3m de diagonala de la 30cm distanta, deci nu are nevoie de un set-up complicat sau dedicat si nici nu treci prin fata lui. Are 2800 de lumeni, laser frate, si nu mema, ci chiar e laser. 4K HDR, un sistem audio bomba incorporat si nu in ultimul rand fix acelasi meniu si functii smart pe care le gasesti pe toate TV-urile Samsung. Adica interactionezi cu el fix cum o faci si cu televizorul.

Stralucirea si culoarea sunt excelente nu doar pentru un proiector, ci rivalizeaza cu cele mai bune TV-uri testate de noi de-a lungul timpului si faptul ca se descurca atat de bine cu continutul HDR si ca imaginea 4K arata chiar a 4K, densa, sharp si cu volum in culoare chiar si la 3.5m diago nala, sunt tot atatea plusuri.

Ok, am si cateva nemultumiri pe care n-am sa le ocolesc: mi se pare ca are momente cand mai vireaza un pic din culori in niste tente mai dubioase, dar asta la o privire foarte atenta, un usor efect de curcubeu, partea de gaming ar fi putut fi si mai buna, dar ca proiector ultra short throw este probabil cel mai bun pe care am pus mana pana acum.

Am spus inca de la inceput ca exista doua modele: unul mai scump, triplu laser, la peste 6000 de dolari, nu stiu exact cat costa in Romania, si unul single laser pe la 3500. Si fata de toate celelalte mai are in plus un sistem audio puternic, functii de TV si un sistem de operare consacrat.

Design si constructie The Premiere

Pentru proiector ultra short throw The Premiere este chiar dragut, desi designul sau este limitat la forma la care te obliga tehnologia adoptata. Este plastic alb, completat cu o insertie de material textil gri in zona boxelor, este sobru si destul de compact. Marginile sunt elegant rotunjite iar calitatea constructiei este premium. Ca dimensiuni este chiar mai mic decat multe alte modele similare, ceea ce il face mai usor de mutat, carat si pozitionat prin incapere.

Telecomanda este si ea familiara, este aceeasi simpla si eleganta de pe toate televizoarele Samsung noi, doar ca este alba. Toata conectica este pozitionata in partea din fata, adica in teorie cel putin, cablurile vor sta ascunse intre perete si corpul proiectorului. Anticipez un pic inainte sa ajung la conectica, ai si o mufa de antena de televizor, pentru ca… de ce nu? Premiere are incorporat si un TV tuner, asadar i-ai conectat cablul TV… si te uiti la televizor. Iar asta ma face sa cred, cumva legat si de pretul lui care poate parea mare, ca Samsung insisi il pozitioneaza ca pe o posibila alternativa la televizoarele de diagonala mare, foarte, foarte scumpe.

Conectica

The Premiere are 3 HDMI-uri, dintre care unul este si e-arc, in ideea in care ai vrea un soundbar sau un sistem audio mai bun decat al proiectorului (si asa foarte bun), ca sa te bucuri de Dolby Atmos, pentru ca da, suporta si asa ceva. Desi zic eu ca pentru cei mai multi sistemul de 40W 4.2 din el, este mai mult decat suficient. Se aude tare, clar si are prezenta.

Conectica The Premiere

Ai pana si un port ethernet pentru retea, asta daca nu vrei sa te conectezi la net pe WiFi, si clar vei vrea sa faci asta, pentru ca nu este un proiector „dumb”, ci asa cum spuneam unul destept, care are exact aceleasi functii ca orice televizor Samsung motorizat de un sistem de operare Tizen. Ai si USB daca vrei sa adaugi un drive extern cu continut pe care The Premiere sa-l redea direct de pe el.

Si tot apropo de conexiuni, mai are o chestie interesanta, poti conecta la el casti bluetooth, chestie foarte faina daca nu vrei sa faci galagie in jur in timp ce te joci sau vezi un film.

The Premiere este un televizor in corp de proiector!

Si acum ajung la o parte care pe mine ma intereseaza maxim: functiile de gaming si aici am mai multe observatii. Mi-as fi dorit sa fie nu doar 4K 60, ci 4K 120, deci HDMI-urile nu sunt 2.1, ci 2.0. De ce oare?! Daca tot ai acum pe consolele noi HDMI 2.1, la fel si pe noua generatie de placi grafice, de ce nu si pe The Premiere, mai ales ca el costa ceva, nu? Pana una alta este 4K 60, si cand am conectat PS5-ul la el, desi l-a recunoscut instantaneu, trecerea in game mode a trebuit s-o fac eu manual din telecomanda!

Bine, hai sa zicem ca astea sunt mofturi: niciun alt proiector nu duce inca 4K 120, desi ar fi fost frumos ca The Premiere sa fie primul, iar asta cu schimbarea automata pe care n-o face, desi detecteaza consola cu nume si prenume, nu e chiar o drama. Dar cand am dat drumul la recent aparuta versiune 4K 60 a lui God Of War, am ingehtat! Un Kratos de 3.5m! Da, gamingul pe jucaria asta te baga in God Mode, si este greu de imaginat ceva mai imersiv.

God of War The Premiere

Sistemul de operare, aplicatiile si serviciile de pe The Premiere, sunt fix aceleasi pe care le ai pe orice televizor Samsung, si pe care le gasesti in magazinul Tizen. Adica este un televizor intr-un corp de proiector.

Calitatea imaginii si tehnologia din spatele ei

Dar dupa toate aceste observatii si consideratii sa trecem la ce cred eu ca este cel mai important cu privire la acest The Premiere: calitatea imaginii, care, fara sa mai fie nevoie s-o masori, vezi cu ochiul liber cat este de stralucitoare, de bogata la culori si de sharp. Sigur, nu pot insa sa nu carcotesc un pic. Sigur, daca te uiti de foarte aproape, vei simti putin limitarea fireasca a unui ultra short throw: este mai sharp, mai puternic focusata imaginea in partea de jos, adica in apropierea lentilei de proiectie, si mai putin clara in partea extrem superioara a suprafetei de proiectie. Dar asta este o limitare a tehnologiei insasi, pe care n-o vei simti de la distanta corespunzatoare de vizionare.

Si mai este efectul acela de curcubeu, e drept, foarte sters, dar eu l-am sesizat totusi. Dar tehnic vorbind este o minunatie. Sistemul triplu laser este genial, ai rosu verde si albastru separat, fara sa mai trebuiasca sa treaca prin sistemul ce caracterizeaza majoritatea proiectoarelor DLP. Si de fapt in aceasta puritate a fasciculelor laser rezida stralucirea ce pare chiar mai mare decat a celor 2800 de lumeni din specificatii. La ce ajuta specificatiile acestea extreme? La HDR in primul rand, si HDR care sa se vada ca pe proiectorul asta eu nu am mai intalnit. Se vede extrem de bine chiar si in incaperi cu o lumina ambientala maricica, iar asta este spectaculos pentru un proiector care nici macar nu se pretinde a fi din gama home cinema sau profesionala.

Menu The Premiere

Si sistemul acesta laser direct RGB mai ajuta la ceva, pe langa stralucire: la culoare. N-am masurat, ca n-am avut cum si cu ce, dar Samsung zice ca The Premiere acopera 106% din spectrul BT2020HDR si tineti-va bine, 147% DCI P3 folosit in cinematografele digitale. Si „ochiometric” cel putin, inclin sa-i cred. In mod normal, proiectoarele consumer au un filtru de culoare pentru a oferi wide color gamut, dar asta automat duce la o imagine mai stearsa, mai putin prezenta. Dar aici este fantastic sa vezi cata culoare poti primi, fara a pierde nici un dram de stralucire. Bine, in modul Dinamic te sparge la ochi, si mie modul Standard mi s-a parut nu doar mai corect ci si mai placut.

The Premiere suporta in mod previzibil HDR 10+, standardul Samsung, dinamic, nu doar staticul HDR10 din industrie, iar asta inseamna un contrast mai bun si un detaliu mai rafinat. Hai sa discutam un pic despre rezolutie, ca sigur vor fi unii care sa spuna ca nu este chiar un 4K nativ, cum sunt cele high end home cinema de la Sony, duble ca pret. Nu mai intru aici in fineturile modelelor SXRD de la acestia din urma, si cum obtine The Premiere rezolutia, dar ce pot sa va spun sigur este ca se vede categoric mai bine atunci cand rulezi o sursa nativa 4K decat majoritatea proiectoarelor pseudo-4K. Are sharpness mai mult decat suficient la scenele in miscare, gratie acelorasi sisteme de procesare a imaginii implementate de Samsung si pe televizoare.

Netflix The Premiere

Si chestia este ca aceleasi sisteme constribuie la o calitate buna a imaginii si atunci cand rulezi surse HD. La fel ca la televizoare. Ba am vazut ca se regaseste pana si acel Filmmaker Mode si functioneaza cam la fel ca pe TV-urile lor si care arata al naibii de bine pe Netflix si Amazon Prime si HBO Go. Dar apropo de aceste doua moduri, intre care eu n-am prea simtit deosebiri, ma refer la Movie Mode si Filmmaker Mode, mai ales in HDR, negrul capata o usoara tenta gri, care in modul Standard nu este atat de pronuntata. Doar ca invers, in modurile Standard si Dinamic, culoarea pare sa-si mai piarda din finete si rafinament. Sigur, nu exista produs perfect si oricum eu tind sa fiu over critic. Pentru un proiector laser la prima incercare de acest fel de la Samsung, The Premiere ramane nu mai putin uluitor.

The Premiere are un sistem audio on-board bun si suficient

Partea asta de audio a lui The Premiere este chiar notabila. Eu unul nu am mai vazut un sistem de 40W 4.2 atat de bine integrat pe vreun corp de proiector, iar soundul are densitate si profunzime si se distribuie neasteptat de bine in incapere. Nu are un bass naprasnic, dar are forta si prezenta cat sa nu ai nevoie de un sistem audio extra. Si cred ca asta e si ideea, asa l-au si gandit. Sa fie un proiector All in One si Plug and Play, fara sa mai ai nevoie de alte accesorii si complicaciuni, cu tuner TV si sistem de operare, cu conectivitate vasta, pe care sa-l plimbi cu mare usurinta oriunde prin incapere si pe care sa-l pui in functiune cat ai bate din palme.

Audio si Telecomanda The Premiere

Concluzie si… alte observatii

Nu pot sa nu observ ca exista o similitudine uluitoare cu acel Samsung M7 Smart Monitor, si el tot un soi de All in One, cu sistem de operare, cu functii smart etc, iar asta nu poate fi o coincidenta. Imi vine sa cred ca este o strategie mult mai ampla, si anume aceea de a autonomiza cumva produse altminteri incetatenite ca dumb, monitoare sau proiectoare, de a le face stand alone, capabile sa indeplineasca mai multe functii decat ar face-o ele in mod normal si de a elimina necesitatea unui input suplimentar.

Se pot conecta wireless la casti, periferice, pot face stream de pe telefoane si PC-uri, au inclus un sistem de operare si aplicatii, care sa permita folosirea lor independenta. Practic au adus functiile smart rezervate pana nu demult doar televizoarelor, pe niste categorii care n-au fost nicodata smart, sporindu-le astfel exponential functionalitatea, iar asta mie chiar mi se pare smart.

Revenind la Premiere, daca vrei o diagonala gigantica si nu intentionezi sa platesti la nord de 10-15000-20.000 de euro sau mai mult pentru un televizor gargantuan, atunci The Premiere este un compromis excelent. In plus, pare sa functioneze excelent indiferent daca in incapere este sau nu lumina ambientala, lucru pe care eu l-am vazut extrem de rar la proiectoare. Faptul ca proiecteaza de la distanta foarte mica este un alt atu, intre 11 si 30cm si faptul ca este laser pur contribuie din plin la luminozitatea excelenta.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button