
Numarul de proiecte finantate prin Kickstarter este destul de mare, mai ales daca luam in calcul ca pana si celebri Double Fine au aderat la acesta metoda alternativa pentru a dezvolta Broken Age, campania acestora transformandu-se intr-un succes rasunator. Producatorul jocului de astazi, Stoic, s-au folosit si iei de Kickstarter in martie 2012, pentru a finanta unul dintre jocurile pe care sincer sa fiu, le-am astaptat cu sufletul la gura. Motivul principal fiind ca din echipa de creatie fac parte cativa fosti angajati Bioware. Chiar si asa, livreaza Banner Saga un joc de care toti gamerii sa se bucure? Sau este un fiasco de 723.000 de dolari si un exemplu clar de crowd founding fiasco! Ramane sa vedem.
Nu prea am avut multe povesti cu Vikingi in ultima vreme, iar cele care le-am avut au fost … sa zicem lipsite de inspiratie. Asta nu inseamna ca Banner Saga este joc care intra in aceasta categorie. Povestea sa intra inca din primele minute in categoria: Asa DA si ne inbie sa exclamam: Mai vreu ceva de genul asta. Plasat intr-o lume fantastica in care Vikingii si o rasa de giganti numiti Varl au tot timpul ceva de impartit, in general topoare si ciocane de razboi in cap, zeii decid sa ii pedepseasca si aduc pe pamant un soi de Golemi numiti Dredge, blocand tot odata si soarele pe cer. Astfel vikingii si giganti cornuti sunt obligati sa faca front comun pentru a face fata amenintarii, fiind nevoiti sa se ajute pentru a supravietuii. Aici este punctul incipient al povestii, iar de aici o sa baletezi intre cele doua factiuni, luand decizii chieie si cunoscand noi personaje, concentrandu-te cand pe lupta, cand pe strategie cand pe diplomatie, dar intr-un mod cat se poate de personal. Practic, fiecare decizie pe care o iei poate avea un rezultat pozitiv sau negativ… in mare parte negativ, jocul fiind exemplul de Troll care abia asteapta sa iti faca o poanta proasta ori de catre ori iti e lumea mai draga.
Inainte sa incepi povestea, jucatorul trebuie sa fie constient de un lucru: Banner Saga nu este un joc de duzina. Nu numai ca musteste de originalitate si de vechi metode adaptate pentru o noua generatie de prezentare a povestii, dar nivelul de imersiune este absolut genial. Nu cred ca mi-ar fii pasat atat de mult de vikingi, golemi de metal si giganti atat de mult daca cei de la Stoic nu si-ar fi etalat tot talentul creativ si ar fi livrat o naratiune in care poti sa investesti sentimente in mod activ. Cu toate ca povestea este una fantastica, fiecare personaj este dezvoltat atent, avand acruri narative separate si povesti alternative, jucatorul putand sa vada exact ce si cum il motiveaza si care este rolul sau in poveste. Pe langa asta, poveste, are darul sa te tina in priza ori de cate ori o secventa se desfasoara pe ecran, facand uz de un sistem pe care il credeam defunct, fiind folosit doar de BioWare in ultima vreme, anume, definirea unui fir narativ in fuctie de alegrile tale. Este genul de joc care te lasa sa iti alegi singur povestea, definind cum si ce vrei sa faci in cadrul acestia, implicandu-te la final si mai adanc in naratiune. Motiv pentru care ii acordam un 10 bine meritat.
Daca primele minute de joc te pot face sa te gandesti ca esti intr-un Point and Click, elementele de RPG si Strategie se vor infliltra in gameplay pe nesimtite, fara sa iti dai seama, facand adaptarea jucatorului cu Banner Saga aproape instanta. Tranzitia intre cele trei elemente este echilibrata perfect, fara sa stai prea mult sa iti comanzi trupele sau sa iei decizii. Rolul tau de conducator este subliniat in fiecare aspect al jocului, fiind nevoit sa gestionezi o intreaga caravana, tot timpul trebuind sa fi atent cata mancare exista, cati soldati sunt in garnizoana si sa aplanezi conflicte. Fiecare actiune are un rezultat, in general nefast, fiind in unele cazuri nevoit sa decizi cine traieste si cine moare, multe dintre deciziile tale afectand permanent evolutia jocului. Este o mecanica de joc care nu numai afecteaza povestea, dar si gameplay-ul, in unele cazuri fiind mult mai greu sa treci un anumit segment daca nu ai un anumit NPC. Asta nu inseamna ca jocul nu te tine si el in priza. Ori de cate ori traversezi lumea inghetata, diverse evenimente se vor desfasura fara ca tu sa ai un control asupra lor, ori de cate ori acestea apar pe ecran, fiind nevoit sa iei o decizie critica. Aduce aminte intr-o oare care Masura de Orgran Trail, acest sistem de alegeri diversificand si mai mult actiunile si oferind jucatorului si mai multa varietate.
Elementul strategic de care aminteam mai devreme este strans legat de luptele din joc. Jucaotul nu poate inita in mod activ o lupta, jocul dictand cand o sa ai o infruntare, in functie de poveste. Aceasta mecanica inpiedica XP-Farming-ul, jucatorul fiind limitat artificial de catre joc pana la cel nivel poate sa ajunga. Este o mecanica interesanta, avand in vedere ca mai urmeaza inca doua parti ale acestui titlu, iar salvarile se vor importa in urmatoarea parte.Odata intrat intr-o conflutare, jucatorul va avea ceva timp de acomodare cu mecanica de joc complexa a sistemului de lupta pe ture. Pe tabla de joc ai doua tipuri de personaje. Om si Gigant. Oamenii, cu toate ce mult mai versatili si extrem de tenace intr-o lupta, sunt mult mai usor de nimicit, ocupand doar un singur patrat. Pe cand gigantii Varl, ocupa patru patrate, acestia fiind doar luptatori cu ciomagul sau toporul. Inamicii sunt si ei limitati de aceleasi reguli, doar ca fiecare are un rol special pe tabla de joc. Singura plangere este vis a vis de tabla de joc. Cu toate ca imaginile de fundal se schimba destul de des, nu exista varietate. Absenta unui perete sau unui copac fac mediul anost in unele cazuri, limitand in esenta posibilitatile strategice ale jocului. Ar fi fost un plus considerabil din aceasta privinta, dar din pacate poate acestea se vor implementa intr-o parte viitoare. Dupa ce ai castigat o lupta primesti Renown Points, acestea fiind singura forma de experienta pe care jocul o acorda. Acestea se acorda dupa o victorie sau o decizie buna, facand din aceasta cel mai valoros element din joc. Punctele putand fi investite in Strength, Willpower si Armura, Puterea iti da atat atac sporit, cat si viata, Willpower iti da un plus de mutari pe harta si Armura iti da… rezistente. Orasele sunt singurul loc in care iti poti inbunatatii abilitatile personajelor si cumpara mancare sau iteme speciale. Aici iti poti si ridica moralul caravanei, fiind locul ideal in care sa faci ceva comert si sa iti si transformi armata intr-o forta de temut. Este probabil cel mai suprator aspect al jocului, avand in vedere ca depinnzi de ele pentru a iti upgrada personaje si a inbunatatii moralul.
Din punct de vedere al gameplay-ului, Banner Saga este printre putinele jocuri care inbina povestea cu gameplay-ul intr-un mod unic. Nimic nu este intamplator, fiecare actiunea a ta sau a jocului este atent cantarita, urmand o aciune care fie te face sa jubilezi, fie te face sa arunci iPad-ul pe fereastra de nervi. Este in perfecta amronnie, cu toate ca limitarile grid-ului de lupta sunt destul de suparatoare, motiv pentru care primeste un 9.8 pentru gameplay si trecem la grafica si sunet.
Directia artistica a jocului aduce aminte de vechile animatii Disney, jocul fiind constituit in intregime din animatii desentate de mana. Banner saga nu dispune de grafica 3D, nu are shadere de 12X sau mai stiu eu alta inovatie grafica. Cu toate astea, este frumusete in miscare. Animatiile sunt fluide si extrem de bine redate pe ecran, singura plangere fiind ca in anumite momente acestea se repeta iar unele cazuri. In rest, de la secventele cinematice, pana la lupte, jucatorul va avea impresia ca nu joaca un joc ci este intr-un desen animat din copilarie. Fiecare fundal prin care caravana ta trece este atent desentat, atentia la detalii avand un rol important in imersiunea pe care acestea o confera. Mai mult decat atat, micile insertii grafice, precum bannerul care este din ce in ce mai mult, in functie de cat de mare este caravana sau animatia caravanei care pare sa fie aceasi initial, dar dupa un studiu atent, multe elemente se schimba constant. Toata directia artistica este complimentata de un sunet superb.Coloana sonora mi-a provocat fiori pe sira spinarii si a reusit sa ma faca sa tremur de emotie, in unele cazuri aducandu-mi aminte de sunetele din filmele istorice Romanesti ale regretatului Sergiu Nicolaescu. La capitolul prezentare este o capodopera si sper ca mai multe jocuri sa adopte acesta directie artistica. Noi ii acordam un umil 10, cu toate ca anumite hibe sunt vizibile ici si colo, ansamblul este o capodopera.
Banner Saga este primul joc din acest an care a reusit sa ma faca sa ma intorc in copilarie, sa imi urasc aptitudinile de lider si sa ma faca sa ma numesc un strateg iscusit. Este un exemplu clar al genialitatii a doar trei oameni, care, cu un pumn de dolari si un vis au resusit sa realizeze un joc demn doar de lauda. Banner Saga este un joc care probabil multi o sa il guste pe Android sau iOS, dar disponibilitatea sa pe toate mediile digitale de distribuitie il face cu atat mai accesibil pentru acei cativa jucatori doritor de ceva nou, dar cu un gust vintage. Imbina stralucit noul cu vechiul, rezultand un joc de 9.9.