Test: Gamdias Zeus, zeul soarecilor pentru jocuri!
In trecut am discutat mai mult despre periferice de buget, majoritatea produselor incadrandu-se in segmentul de pana in 200 de RON. Ei bine, aici discutam despre un mouse mai special. Un mutant am putea spune, avand in vedere ca are ceva proprietati de adaptabilitate de la jucator la jucator, dar si cu ceva hardware sub capota care sa ii sustina statutul de „sobolan” de gaming. Vorbesc despre Gamdias Zeus.
Cu numele celui mai puternic dintre zei, acest mouse de la Gamdias vine cu promisiuni mari si o tolba plina de fulgere. La impactul vizual impresioneaza. Inca de cum l-ai vazut in cutie stii ca este un produs high-end cu finisaj bun, estetic si ergonomic. Pare mai degraba un panou de comanda al unei nave spatiale, dar forma si rotita de scroll il dau de gol ca fiind un mouse cu pretentii. Materialul din care este realizat nu lasa impresia de plastic ieftin, iar culorile sunt extrem de bine alese, auriul imperial fiind completat de un gri sobolan :), completate cu ceva accente de rosu furnizat de leduri. La capitolul functionalitate, se poate transforma dupa dorintele utilizatorului. Cele doua gripuri dispuse pe lateralele mouse-ului sunt actionate de niste rotite plasate sub mouse, gamerul putand astfel controla latimea efectiva a acestuia. Ai mana cat lopata si iti place sa tii mouse-ul cu toata mana, nu-i bai, invarti de cele doua rotite si acesta se lateste. Ai mana mai mica, invarti in sens invers si acesta se micsoreaza. Este un atribut pe care l-am mai intalnit si la alti mousi, ex. la seria RAT al celor de la Mad Catz, dar abordarea este putin diferita aici. Singurul lucru de care ne-am putea plange este forma gripului de sustinere a degetului mic, acesta fiind despicat pentru un aspect mai diferit, dar destul de neinspirat si nepractic. Este un minus notabil, dar Gamdias au promis o solutie mai putin ortodoxa sub forma unui… dop pentru spatiul cu pricina.
Pentru ca tot l-am comparat cu un panou de comanda, Zeus are nu mai putin de 11 butoane, dintre care 9 programabile, asa ca jucatori de MMO-uri, fiti pe pace: Gamdias se gandeste la voi! Mai mult, iti poti ajusta cele 9 taste in functie de profil, fiind extrem de usor sa accesezi un nou set de comenzi ce pot fii stocate in 512 KB de memorie interna. Avem si un procesor ARM Cortex pe 32 de biti menit sa iti imbunatateasca experienta. Dar hai sa discutam despre performanta, pentru ca degeaba arata el de nu se poate si are luminite si butoane, daca in jocuri nu este performant, nu? In primul rand avem un DPI de 8200, ajustabil in functie de preferintele utilizatorului si polling rate de 1000 de Hz, toate astea pe un senzor propietar laser. Si da stiu, deja aud pe cineva care spune ca nu este optic, deci automat nu este bun. Ei bine, am niste vesti pentru acel cineva: Zeus are doar 2% acceleratie, asa ca nu vad de ce te-ai putea plange de el. Mai mult, ii poti ajusta forma, dar si greutatea, fiind o alegere buna ca mouse de gaming, dar si ca arma alba, fiind contruit ca un buzdugan cu luminite. N-am facut testele gamerului nervos, de genul aruncat cu el de toti peretii, dar am impresia ca poate rezista. Noi l-am testat umil intr-un CS GO, un Battlefield 3 si un Rise of Triad, si rezultatele au fost surprinzator de bune, singura problema fiind faptul ca grip-ul din dreapta m-a cam jenat la degetul mic, in rest… zero obiectii. Este un mouse laser care merita toata atentia voastra iar noi ii acordam lui Zeus un 9 si speram ca varianta pentru piata sa includa dopul pentru gripul amintit mai devreme.