TECH

Test: CANON C100-specificatii high-end la un pret decent!

Va propunem sa trecem de la marea cinematografie la cea mica, din ce in ce mai accesibila producatorilor mici, dar cu idei mari. Cand spunem accesibila, ne referim in primul rand la tehnologia disponibila. Canon C100 este o camera video profesionala ce se incadreaza intr-un buget mai mult decat decent, raportat la pretentiile acestui domeniu.

Am avut si noi doua saptamani in test acest model, gratie prietenilor nostrii de la F64 care ni l-au pus la dispozitie. Multe dintre editiile de ZONA pe care le-ati vazut la sfarsitul lui Februarie si inceputul lui Martie au fost filmate cu aceasta camera. C100 este mezina seriei Cinema de la Canon, deasupra sa aflandu-se mai pretentioasele si evident mult mai scumpele C300 si C500. In linii mari C100 imprumuta o buna parte din hardware-ul fratilor mai mari, iar limitarile nu sunt nici pe departe atat de deranjante pe cat ar sugera diferenta de pret. Senzorul acestei camere este un CMOS Super 35mm de 8,3 Mpx, excelent in lumina slaba si cu o definitie neasteptat de buna. O alta parte buna la aceast model este compatibilitatea cu optica foto Canon, montura sa fiind EF, aceeasi cu cea de pe aparatele foto ale acestui producator. De asemenea camera are toate capabilitatile de control al acestor obiective, caracteristica ce o face extrem de versatila. Un alt aspect care merita mentinonat este iesirea HDMI capabila sa transporte semnal necomprimat catre un recorder extern ceea ce se traduce printr-o compresie si o calitate net superioare a materialul inregistrat, facilitate extrem de utila la prelucrarea ulterioara. Intern, camera inregistreaza pe obisnuitele SD-uri fie simultan, pentru back-up, fie continuu, in format AVCHD. Stocarea pe SD este ieftina iar formatul AVCHD este suportat nativ de catre toate aplicatiile de prelucrare in acest moment. In mod evident Canon a dorit sa puna la dispozitia utilizatorilor o alternativa la inregistrarea video cu DSLR-ul, folosindu-si totodata aceasta experienta. C100 inlatura problemele filmarii cu camera foto, cum ar fi rolling shooter-ul, si adauga o serie de facilitati profesionale: conexiuni XLR pentru sunet, filtre neutrale fizice incorporate si altele asemenea. Pretul putin peste 20.000 de RON ar putea parea urias unora, dar in mod evident aceasta camera se adreseaza unui segment care isi castiga existenta lucrand cu ea. Ca sa nu mai pomenim faptul ca 5D MARK III, camera foto profesionala a acestui producator, mult iubita de videographerii entuziasti sau profesionisti costa spre comparatie… 13.000 de RON.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button