TECHTech&IT

Teslasuit este un costum inteligent ce pare scos din Black Mirror

Black Mirror este un serial care privește către viitor imaginând tot felul de situații în care tehnologia alterează complet viețile oamenilor. Iar dacă majoritatea episoadelor prezintă scenarii destul de bizare, iată că unul dintre ele se dovedește aproape de realitate mulțumită lui Teslasuit, un costum inteligent capabil să producă senzații tactile și să transforme scenarii virtuale în ceva cât mai aproape de realitate.

Folosind feedback haptic electro-tactil, Teslasuit poate imita senzatii cum ar fi lovirea de un perete, atingerea unui obiect, sau impactul unui pumn in scenarii de realitate augmentată sau VR. Costumul a fost prezentat la CES 2019, unde reprezentanți ai presei de specialitate i-au putut testa pentru câteva clipe funcțiile. Rezultatele au fost impresionante, mulți declarându-l un adevărat pas înainte pentru crearea de lumi virtuale imersive.

Teslasuit face însă mai mult de atât, având capacități de motion capture, control al temperaturii și fiind echipat cu mulți senzori biometrici. Captura de mișcare arată modul în care o persoană se mișcă și răspunde la mediul înconjurător, în timp ce controlul climatic poate regla temperatura în interiorul costumului. Datele biometrice dezvăluie lucruri precum ritmul cardiac al persoanei care folosește costumul, nivelurile de stres și starea ei mentală și emoțională. Toate aceste caracteristici combinate par să aducă la viață o versiune reală a programului Mushroom imaginat în episodul Playtest din Black Mirror.

Cea mai importantă parte a acestei ecuații este biometria – cheia pentru crearea de experiențe personalizate pentru utilizator. Co-fondatorul Teslasuit, Dimitri Mikhalchuk a explicat că datele biometrice colectate de costum pot determina dacă utilizatorul este neinteresat, obosit, nervos, stresat, sau speriat. Acesta este tipul de informații care pot fi folosite în realități virtuale sau augmentate ca răspuns la starea fizică și mentală a utilizatorului.

Mikhalchuk anticipează că Teslasuit va fi folosit în viitorul foarte apropiat, însă dezvoltatorii de jocuri trebuie să se ridice la nivelul provocării. „Acest lucru este foarte important pentru industria jocurilor video. În viitor, când vom ajunge pe piața utilizatorilor finali, vom putea oferi o mulțime de date dezvoltatorilor astfel încât sistemele AI să ajusteze experiența în funcție de jucător„, a explicat Mikhalchuk. „Am putea executa scenarii alternative, deoarece costumul ar furniza de fapt computerului datele exacte despre modul în care o persoană se simte în acel mediu specific”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button