În 2021, Tesla a livrat aproape un milion de mașini în toată lumea
Nu încape îndoială că Tesla este cel mai popular nume din ultima vreme, și nu de puține ori mi-a fost dat să observ cel puțin un Model S sau un Model 3 printr-o parcare ceva mai răsărită. Da, asta pentru că mașinile acestea și-au făcut loc și pe la noi, fapt demonstrat de recordul doborât de companie anul trecut. În weekend-ul magic în care toți ne reveneam după petrecerea de Revelion, Tesla a venit și cu un anunț special.
Astfel, în cel de-al patrulea trimestru pe care tocmai ce l-am lăsat în urmă, producătorul a onorat 308,600 de comenzi în întreaga lume. Acest număr este compus din 11,750 de livrări de Model S și Model X, alături de 296,850 de Model 3 și Model Y. Puse cap la cap, Tesla a trimis în toată lumea 936,172 de vehicule, puțin sub magicul milion.
Acest milestone reprezintă un salt cu 87 de procente comparativ cu performanțele din 2020, conform statisticilor dezvăluite de către producător. De asemenea, livrările din cel de-al patrulea trimestru al lui 2021 (308,600) au spart recordul, iar respectiva perioadă a devenit cel mai bun trimestru dintotdeauna, în condițiile în care Tesla s-a autodepășit destul de des în această privință. Vorbim despre recorduri sparte vreme de șase trimestre, în ciuda crizei de semiconductori care încă bântuie îndustria auto.
În viitorul apropiat, vei fi un sărac dacă ai o mașină „clasică”
Compania lui Elon Musk nu clasifică livrările și după țări. Dar, orientativ, New York Times precizează că cele mai multe vânzări au avut loc în Europa și în China, două regiuni pe care Tesla le consideră importante pentru piața auto. Totuși, deloc surprinzător, SUA este în continuare locul de unde dezvoltatorul își trage cele mai multe profituri. De exemplu, în al treilea trimestru al anului trecut, Tesla și-a adăugat în portofel peste șase miliarde de dolari de la americani, în comparație cu cele 3.1 miliarde făcute în China și 4.2 miliarde de prin „alte” regiuni.
Iată, deci, ritmul deosebit de accelerat în care Elon Musk își pune tot mai multe modele la dispoziția oricui își permite. Nu contează că magnatul a fost muștruluit din cauza erorilor de soft de la bordul sistemelor de infotainment sau, mai rău, din cauza câtorva situații în care Full Self-Driving s-a dovedit a fi nu prea safe. Piața auto înoată în cereri pe care Tesla pare că le poate satisface aproape fluierând.