Auto

Mașinile Tesla au probleme din cauza supraîncălzirii procesoarelor Ryzen

Tesla este unul dintre exemplele extravaganței lui Elon Musk. Se tot vorbește despre cum procesoarele Ryzen instalate în computerele de bord de pe mașinile companiei sunt atât de puternice încât te poți juca inclusiv Cyberpunk 2077, dar nu prea s-a luat în calcul problema overheating-ului. Se pare că procesoarele Ryzen nu se înțeleg prea bine cu funcția de Supercharging a mașinilor, fapt care conduce la supraîncălzire și diverse probleme.

În momentul în care acumulatorul unei Tesla intră în faza necesară activării Supercharging-ului (sau când începe efectiv să fie încărcat), procesorul se supraîncălzește, iar asta cauzează defecțiuni la nivelul ecranului de infotainment. Acesta poate avea lag și în unele cazuri se oprește brusc, fapt care poate afecta funcții deosebit de importante pentru șoferi și pentru mașină deopotrivă.

Mai exact, este vorba despre o problemă de prioritizare. Sistemul de răcire este împărțit în egală măsură între procesor și baterie, iar când răcirea prin lichid acordă mai multă atenție bateriei, procesorul nu mai poate fi răcit eficient și se supraîncălzește. De aceea, NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) face apel la companie pentru a chema în service aproape 130 de mii de mașini.

Care sunt modelele Tesla afectate de problema supraîncălzirii procesoarelor?

Victimele sunt mașinile mai noi, în vreme ce modelele mai vechi, adică cele care funcționează pe baza procesoarelor Intel Atom, nu au un TDP la fel de mare, iar asta le salvează. Autoturismele afectate sunt:

  • Model 3 2022;
  • Model S 2021-2022;
  • Model X 2021-2022;
  • Model Y 2022.

Deși Administrația insistă ca Tesla să-și retragă temporar modelele afectate, rezolvarea problemei se va înfăptui (din nou) printr-un simplu update de software, în regim OTA (over the air). Deținătorii acestor mașini ar urma să fie înștiințați cu privire la chemarea în service pe undeva pe la începutul lui iulie, cu toate că update-ul de soft a început deja să fie implementat încă de săptămâna trecută. Cu puțion noroc, șoferii vor fi instalat deja actualizarea înainte de a fi inștiințați cu privire la recall.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button