HiFi-TVRSS PaginaDeMedia

Samsung și televizoarele acrobate – Să facem cunoștință cu Sero, Frame și Terrace!

Televizorul nu mai e ce a fost cândva, și asta o spunem nu în stilul acela tipic bătrânesc, ci în stilul 2021, când entertainmentul și platformele de streaming sunt cele care evidențiază nevoia de a deține un TV serios. Cu cât mai mare, cu atât mai bine, așa că noi, de pildă, ne-am adus în bârlog un Samsung Neo QLED QN85 de 75 de inch. Dar nu totul se rezumă la ecrane mari care devin pe zi ce trece mai subțiri decât un caiet de dictando din clasa a patra.

Prin urmare, hai să vorbim acum despre câteva modele care duc adaptarea TV-ului la noile cerințe și exigențe și mai departe decât să ai net, capabilități smart, HDR, G-Sync și alte funcții de felul ăsta sau diagonale din ce în ce mai mari. De aici încolo am să vă descriu câteva modele atât de diferite încât devin curiozități prin ele însele și duc ideea de televizor în direcții nebănuite.

The Sero se dă peste cap ca să te impresioneze

Putem începe cu Sero, sau, așa cum îl numesc eu, televizorulul rotativ. Samsung considerat că publicul ar dori să vadă conținut pe verticală pe televizor, așa cum o fac pe telefon! Este greu să contești unicitatea acestei abordări, și pentru o anumită nișă cel puțin, obsedată de TikTok sau orice alt mediu care promovează conținutul vertical, Sero ar putea fi televizorul de-a dreptul perfect.

Este diferit de orice alt TV de până acum și este un miracol până și faptul că acest concept a ieșit pe de-antregul de pe banda de asamblare. Prin faptul că se rotește, jucăria asta este capabilă să afișeze în cele mai bune condiții atât conținut clasic, orizontal, cât și un feed vertical, în care să dai scroll la nesfârșit pe Facebook, Instagram sau TikTok. La apăsarea unui singur buton de pe telecomandă, în 2-3 secunde, ecranul se rotește la 90 de grade și afișează imaginea landscape sau portret.

În șasiul lui stau ascunse difuzoarele care însumează 60W, deci putere mai mult decât suficientă să dai și o petrecere cu playlistul de Spotify așezat properly vertical ca pe telefon. Dar există și limitări. Aplicațiile social media nu sunt nativ suportate pe sistemul său de operare Tizen, ceea ce înseamnă că va trebui să-l folosești ca mirror al telefonului, deci nu poți rula nativ aceste aplicații direct pe TV și să faci scroll cu telecomanda. Iar pentru un accesoriu, ca simplu ecran suplimentar, nu este o investiție înțeleaptă.

Umblă vorba că Samsung Sero, dintr-un anume punct de vedere, ar putea părea o soluție în căutarea unei probleme. Apoi, spre deosebire de monstrul nostru Neo QLED, Sero nu este Neo QLED, așadar tehnologia de afișare, deși foarte bună, nu este chiar ultimul răget, și tot spre deosebire de al nostru, nu ai, de exemplu Ethernet că să înfigi cablul de net direct în el. Nu este neapărat ceva de speriat, dar la prețul său între 5000 și 6000 de lei sau chiar peste, la care l-am găsit pe la diverși retaileri, pentru o diagonală de 108cm, este cam scump.

TV Samsung Sero 3

I-aș mai reproșa faptul că nu are un cable management grozav și nici acea cutie one connect care să rezolve mănunchiul de cabluri din spate. Dar, pe de altă parte, unicitatea lui este incontestabilă. Dacă vrei să dai pe spate pe oricine îți intră în casă, atunci Sero este un pariu sigur. Recunosc că este fascinant cum televizorul ăsta se adaptează de la Netflix și Live Tv la TikTok și Instagram. Arată ca un telefon supradimensionat și dacă ți se pare mare și greu (33kg) are până și roți opționale care să te ajute să-l muți prin cameră. Imaginea 4K este excelență, are toate bunătățile, avantajele de imagine și opțiunile unui smart TV Samsung în toată legea, la care se adaugă sunetul puternic și clar.

Merită să-ți iei așa ceva? Da, dacă eșți mare consumator de social media, dacă vrei ceva care să-ți impresioneze musafirii, da, dacă vrei o boxă Bluetooth de 60W cu care să dai petreceri. Da, Sero nu este neapărat destinat pieței largi, dar este onorabilă această decizie de a oferi publicului și variante de televizoare nonconformiste.

The Frame aduce operele de artă pe peretele tău

Iată încă un exemplu: tot de la Samsung, The Frame, o combinație mai mult sau mai puțin firească de televizor și tablou. Hai să vedem care-i treaba și cu asta. Una dintre problemele TV-ului de pe perete este că atunci când el este stins, în peretele tău se poate observa o gaură neagră de proporții galactice (pun intended). 

The Frame își propune să înlocuiască respectiva gaură neagră… Cu o operă de artă. Când închizi TV-ul, se deschide…O pictură. Nu doar că arată extrem de frumos și elegant când este oprit, dar este și un excelent QLED 4K atunci când rulezi pe el un film sau vezi un meci. Culorile sunt superbe, vibrante, negrul este profund, imaginea clară și sharp și selecția de diagonale absolut impresionantă: 43, 40, 55, 65 și 75 de inch, adică aproape 2m. De asemenea , cel mai mare, modelul de 189 cm, l-am văzut la Samsung pe site la 9000 de lei, o ofertă extrem de ispititoare și o soluție foarte elegantă. Cel de 43 era undeva pe la 4000 de lei, cel mai probabil redus.

În „adâncul” sau, TheFrame rămâne în primul rând un excelent TV 4K, cu toate funcțiile și capabilitățile QLED-urilor Samsung, dar aduce în plus ideea asta exotică de a-l folosi pe post de opera de artă atunci când este oprit.  Legat de asta, chiar te poți abona la o galerie care conține mii de astfel de tablouri, și există un proiect de felul asta și în România. Campania Living Room Art Show este prima inițiativă locală  a celor de la Samsung împreună One Night Gallery, care aduce lucări românești de artă contemporană pe The Frame. Posesorii unui astfel de  televizor vor avea acces gratuit, timp de 6 luni, la 20 de opere de artă românească contemporană, create de 10 artiști locali, lucrări care vor putea fi accesate din Art Store.

The Terrace este soluția Samsung pentru entertainment-ul din grădină

Indiscutabil fain. Și ultimul dar nu cel din urmă TV „exotic” despre care vorbim azi este The Terrace, TV-ul… De grădină. Sigur, pentru el trebuie să ai și-o grădină și nu chiar o grădină oarecare. Modelele astea de exterior sunt în general infernal de scumpe, pentru că pe lângă rezistență la intemperii trebuie să mai îndeplinească niște exigențe, precum luminozitatea extremă. The Terrace este primul TV pentru afară de la Samsung, și dacă cel mai mare producător de televizoare din lume a decis să scoată un astfel de model, înseamnă că există o piață pentru el.

The Terrace vine în 3 diagonale, 55, 65 și 75 de inch, și cel mai mic pleacă de la peste 15.000 de lei, iar cel de 75 inch, adică de aceeași dimensiune cu Neo QLED-ul nostru, ajunge30.000. La prima vedere aduce cu un TV obișnuit, dar nu este deloc așa. E mai gros, îmbracă mai bine ecranul pentru a-l proteja de elementele naturii, iar pe spate, conectică este bine sigilată pentru a fi protejată de intemperii. Ecranul însuși este IP55, ceea ce însemna că rezistă la praf, ploaie, chiar la o stropire directă mai santoasa, dar asta nu însemna că este gândit să facă față la uragane sau la aruncat în piscină. Până și telecomanda este IP56, în rest, la interior și în privința funcțiilor smart, găsești cam tot ce găsești pe orice alt televizor Samsung.

Dar cu adevărat spectaculoasă este luminozitatea de 2000 de nitsi a ecranului, firească pentru condiții de exterior, ajutată de un sistem de iluminare din spate Full Array și de un strat anti-glare care acoperă panoul. Singură chestie mai puțin spectaculoasă este că pe parte audio, TV scoate doar 20W, ceea ce la exterior, unde nu există pereți și ecou ar putea fi cam puțin, de aceea probabil Samsung și recomandă folosirea unui Soundbar la fel de solid, IP55 și el, mult mai potent din punct de vedere al volumului. The Terrace nu este nici cel mai tare nici cel mai scump TV de exterior, dar e un prim model al coreenilor în această direcție, iar asta arată că un astfel de produs ar putea deveni în cele din urmă destinat publicului larg. Iată deci, trei modele de televizore Samsung diferite prin ceva de modelele tradiționale. Unul rotativ, unul care dublează ca tablou și unul capabil să înfrunte natura.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button