TelefoaneTECH

Cele mai bune telefoane Samsung din 2022

Samsung reușește în fiecare an să fie și mai sus în ceea ce privește vânzările de telefoane mobile, mărind de la an la an avansul față de alți producători. În 2022, în România, mai mult de jumătate din telefoanele noi au fost Samsung. Și e clar că nu e din cauză că fac telefoane proaste.

Partea faină la line-up-ul coreenilor este că-i atât de mare încât oricine di pă guguloilul asta de noroi numit Pământ își poate găși ceva care să i se potrivească. Ești un bogat îmbătat de lux și performanță? S22 Ultra sau Galaxy Fold 4 sunt modelele pentru tine. Ești un băiat cumpătat și ai deasupra patului atârnat un poster pe care scrie the biggest bang for the buck? S21 FE sau A53 5G sunt direcțiile în care trebuie s-o apuci. Ești strâns la pungă și nu înțelegi de ce-ai da pe un telefon mai mult decât pe o pereche de încălțări de iarnă? Samsung are o puzderie de A-uri și de M-uri care bifează întocmai acest criteriu.

Oriunde între 700 și 7-8000 de lei, Samsung are un telefon pentru tine. Așa că m-am gândit să fac un shortlist cu telefoanele cele mai cele din gama 2022 a producătorului coreean. am să aleg aparent random ordinea în care am să comentez telefoanele din această lista, deci nu în funcție de preț, nu cronologic, ci mai degrabă în ordinea… spectaculozitatii lor. Și am să încep… cu Fold. Eu am avut un Fold 3 vreme de mai bine de un an, deci 4 îmi e familiar și știu cu ce se mănâncă.

Un telefon cât două: Samsung Galaxy Z Fold 4

Apropo, că se supără sau nu Samsung sau fanii hardcore ai brandului, analiza de față va mai avea și oarece accente de roast, iar pe anumite aspecte am de gând să-i prăjesc la foc mic. Deci prima oară când a apărut Fold, mi-am luat oleacă de șoc. După fascinația primului contact, cu ani în urmă, au răsărit întrebările: cât costă, ce vrea de la viață, ce propune, ce știe să facă. Și primul Fold a fost mai degrabă un let-down. Cine a făcut blyat designul la telefonul ăla, vreun anume… Victor Frankenstein din două telefoane atașate cu duct tape și ecranul lipit cu Picătura?!

Samsung Galaxy Fold 1

Cât despre preț… well prețul depășea cu mult unitatea de măsură a romanului, aceea numită Volkswagen Golf 4, 5 sau 6 diesel, că, vezi tu? și aici există ordine de mărime. Manele nemuritoare volumul 1! Dar timpul a trecut… și Samsung nu s-a dat bătut. Iar Fold 4 apărut vara asta a fost ce trebuie. Desigur, ele au fost mai bune și mai robuste de la un an la altul, dar de fiecare dată a fost loc de… dar.

De exemplu 2-ul rezolva multe dintre problemele primului, DAR de exemplu era prea lung și prea îngust, iar ecranul de pe față era prea mic și puchinos. 3-ul pe care l-am avut eu era… aproape perfect, mai avea mici glitchuri când și când, dar care s-au remediat cu fiecare nou update.

Dar Galaxy Z Fold 4, apărut vara asta, îți da prea puține motive să mai spui „dar”. Este un produs matur, extrem de solid, au reușit să obțină până și un incredibil standard de rezistență la apă IPX8, ceea ce pentru un telefon pliabil care are balamale și porturi și toate cele este fantastic. I-am făcut baie în carafă cu apă nu doar odată sau l-am scăpat pe jos, și nu a avut niciun stres.

Samsung Galaxy Fold 4 spate

Din punct de vedere al dotărilor și specificațiilor, este suprem. Ecranul pliabil este un demențial AMOLED 2X la 120Hz cu strălucire la 1200 de niți, ecranul de pe față nu este nici el mai prejos, tot un foarte rapid AMOLED dinamic ranforsat cu Gorilla Glass Victus Plus, procesor Snapdragon 8+ Gen 1, the latest and the greatest și nu vreun Exynos mai pârât, trei camere pe spate și încă două pe ecrane, dintre care una ascunsă sub displayul pliabil, pentru un total de 5, difuzoare stereo tunate de AKG, 5G și WiFi6E, deci greu, greu să găseșți un model atât de bine dotat.

Dar cea mai mare șmecherie a acestui al 4-lea Fold în particular este price-dropu-ul semnificativ. Dacă la primele 3 Folduri descreșterea prețului a fost incrementala, cel din vara asta s-a lansat cu mult sub prețul inițial al precedentului, ca acum să se învârtă pe la 6600-6700 de lei, și asta fără prea multe reduceri, discounturi și oferte, chiar pe site-ul oficial Samsung. Este… wow, pentru un model care a pornit cu un preț de 2000 de euro cu doar câțiva ani în urmă.

Samsung Galaxy Fold 4

Da, 1980 de euro era primul Fold la lansare, adică spre 10.000 de lei. Iată cea mai bună dovadă despre cum se întâmplă treburile în tehnologie. Astăzi iată, un Fold este 6-7000 de lei, adică bani de flagship „tradițional” că să-i zic așa. Iar appeal-ul lui Fold este că în aceiași bani, primești mai mult telefon. Un hectar de ecran, și de fapt nu unul ci chiar două, un design deosebit – nu toată lumea are încă așa ceva – dar mai importantă decât partea asta de show-off este cea de robustețe, faptul că în sfârșit un astfel de telefon se poate compara la rezistență și practicalitate cu orice smartphone clasic de top pe care în multe alte aspecte îl și bate.

Samsung Galaxy S 22, iPhone-ul ecosistemului Android

Deci Fold 4 este după mine telefonul Samsung al lui 2022. Dar de ce nu Galaxy S22 Ultra de exemplu? Weeell, nu e că ăla ar fi un telefon rău, ci dimpotrivă. Dar are un singur păcat, care zic eu că în zona asta rarefiată de top contează: nu este… revoluționar, nu este ground-breaking așa cum ai vrea să fie un Galaxy S. Samsung a jucat-o prudent aici. Am mai discutat și într-un video anterior pe larg despre treaba asta. În ultimii ani, seria S pare să împrumute din apucăturile rivalilor Apple.

Cu ani în urmă, fiecare nou S era… altfel, deosebit, ziceți voi că nu-i așa, și-l așteptam cu sufletul la gură. Ba făcea trecerea de la plastic la sticlă, cum a fost trecerea de la S5 la S6, ba venea cu variante din astea Kinky cum a fost acel surprinzător S6 Edge și tot așa. Adică de fiecare dată avea ceva care te ținea cu sufletul la gură. De câțiva încoace însă, seria S pare să fi ajuns la o formă… nici nu știu cum să-i zic… bună și dezirabilă, și exact ca la Apple, următoarele modele au fost variațiuni pe aceeași temă. În plus, se mai întâmplă ceva cu seria asta care nu se întâmpla altădată.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Acum caimacul dotărilor și specificațiilor este adjudecat de modelul Ultra, în vreme ce frățiorii mai mici și mai cu ciungă-n păr rămân cu firimituri. Nu mă înțelegeți greșit: și astea sunt extrem de bune, de solide, de bine făcute și de dotate, doar că le lipsește acel wow factor care ar trebui să însoțească default toată seria S, ca la Mercedes! Acel element de nebunie și spectacol care făcea deliciul lansărilor de pe vremuri. Și se pare că nici S23, care în mod cert va apărea prin Februarie, nu va întrerupe acest pattern. Sau… da?

Niște leak-uri recente de pe un site britanic par să indice un look schimbat, în care nu mai există un modul unitar de camere, ci fiecare dintre acestea răsare individual de pe spatele telefonului. Mai știm că vom avea pe Ultra o camera de 200Mpx, văd că Samsung nu renunță la această cursă a înarmărilor în materie de megapixeli, și un posibil procesor Snapdragon dezvoltat doar pentru ei, indiferent de regiune. Nu știu ce să zic de ăsta din urmă zvon, vom afla toate astea cu certitudine în februarie.

Revenind la seria S22 de anul ăsta, n-aș vrea că cineva să înțeleagă cum că modele ce-o alcătuiesc nu reprezintă unele dintre cele mai bune telefoane Android din lume, ci doar că se întâmplă două lucruri: odată că mi-aș fi dorit-o mai spectaculoasă decât este, și apoi Samsung trebuie să realizeze că competiția nu doarme.

În ecosistemul asta Android au apărut anul asta câteva telefoane redutabile, gen Pixel 7 Pro sau OnePlus 10 Pro, asta că să numesc doar câteva dintre. Și cum astea au apărut după S22, și probabil astfel de telefoane vor apărea și după S23, trebuie că Samsung să pluseze zdravăn așa încât să-și apere coroana de-a lungul unui an întreg în care pot apărea multe.

Samsung Galaxy S22

Ok, mai există un scenariu. Samsung au pus în anii ăștia din urmă mare accent pe pliabile, și mari schimbări au avut loc. De exemplu adorata serie Galaxy Note a fost înlocuită complet și definitiv cu seria Fold, ceea ce explică întrucâtva amprenta mai puțin spactaculoasă și vizibilă a seriei S. Deci poate fi și asta.

Acum că Fold-ul s-a maturizat, poate fi considerat în sfârșit o opțiune viabilă, poate Samsung își va îndrepta din nou atenția și asupra seriei S. Majoritatea utilizatorilor sunt încă setați pe modelele mai tradiționale, cum sunt S-urile, nu sunt interesați, sau cel puțin nu încă, de telefoane exotice precum pliabilele, așa că Samsung ar trebui să imprime un nou suflu seriei S pe de-o parte pentru a-și păstra fanbase-ul loial și pe de altă parte pentru a face față competiției din ce în ce mai serioase.

Și repet, nu este vorba doar despre specificații și dotări, ci mai degrabă despre vibe, originalitate, îndrăzneală și inovație, pentru că din punctul de vedere al primelor aspecte, adică specificații și dotări, S22-urile n-au stat rău deloc. Ecrane Dynamic AMOLED superbe la 120Hz, procesoare Exynos 2200 pentru Europa, not great not terrible, camere bune, finisaje excelente, dar cam atât. Desigur, din perspectiva utilizatorului obișnuit poate asta este tot ce contează, și pot să vă asigur că S-urile de anul asta sunt și vor fi valabile și perfect funcționale încă ani de zile de acum încolo, dar din perspectiva pasionatului căruia în teorie i se adresează seria S, well, e loc de mai bine și de mai mult.

Samsung Galaxy A53 5G, propunerea perfectă pentru segmentul de mijloc

Dar Samsung nu înseamnă nici pe departe doar Fold și S, de fapt dacă te gândești mai bine vei înțelege repede că modelele astea reprezintă doar niște procente oarecare din vânzările acestui colos, și că grosul vine din zona de telefoane așa numite de mijloc. Iar aici, eu aș zice că Samsung Galaxy A53 5G este the king of the hill. Nu am acces la cifre, dar am o bănuială că asta singur vinde cât Fold și S la un loc. Cu un preț actual pe la 1500-1600 de lei, este unbeatable.

Samsung Galaxy A33 5G si A53 5G spate

Lansat fără mare tam-tam în martie, deci după seria S22, este un telefon… cinstit. Ăsta este cel mai bun cuvânt. Cu un ecran mare de 6.5 inch Super AMOLED la 120Hz, cu o cameră principală bună de 64Mpx, cu o baterie babană de 5000mAh, difuzoare stereo, conexiune 5G și un dârz procesor Exynos 1280 pe 5 nano, A53 5G este midrangerul prin excelență. Greu, greu să găsești un model de dârvală mai potrivit. Este de marcă, este solid, este bine dotat, primește update-uri a la long, deci ce-ti poți dori mai mult în banii ăștia?! De aia nu cred că mă înșel prea tare când zic că ăsta ar putea fi backbone-ul de vânzări al lui Samsung.

Samsung Galaxy S21FE, flagship killer și nu prea

Dar nu este singura opțiune interesantă de anul ăsta. Cred o mențiune îi revine și lui Samsung Galaxy S21FE, succesorul modelul de imens succes S20FE pe care încă îl au și-l hingheresc cu mare succes mulți prieteni d-ai mei. Apărut la începutul acestui an în ianuarie, S21FE se dorea a fi un fel de de buffer între zona asta de mijloc și cea de vârf. Cumva Samsung crea, odată cu această serie de telefoane începută cu S20FE, un subsegment intermediar. S21FE, la fel ca S20FE, a fost un fel de value proposition, alternativă la seria S, dar și la modelele mai ieftine din seria A.

Samsung Galaxy S21 FE

Practic pe dinăuntru este un S, pe dinafară mai aproape de un A. Ecran dinamic AMOLED la 120Hz, dar spate din plastic și nu din sticlă, niște camere ceva mai cuminți decât pe seria S22, și Snapragon 888, adică procesorul de top de anul trecut, sau propriul lor Exynos 2100. A prins? Da, dar nu la fel de bine ca S20FE. De ce? Pentru că prețul de lansare al lui S21FE a fost semnificativ mai mare decât al versiunii precedente. Cu alte cuvinte, diferența față de cel mai ieftin S22 era prea mică pentru a justifică o astfel de achiziție în detrimentul unui S22.

Sigur, prețul a mai scăzut pe parcursul anului, dar cam prea târziu și între timp au apărut oricum multe altele. Nici timingul zic eu că nu a fost foarte fericit. Ianuarie este o lună nu foarte indicată pentru a lansa un model nou, după ce toată lumea a spart banii în decembrie de sărbători. Dar nu înseamnă că nu este un telefon bun, și zic eu că la un preț între 2000 și 2500 de lei cât costă el acum, este a big bang for the buck, un telefon bun care te va ține fără probleme niște ani de acum încolo.

Honorable mention: Samsung Galaxy Z Flip 4

Și ultimul dar nu cel din urmă cu care aș încheia lista de anul ăsta, este modelul Flip 4, care primește din partea mea încă o glorioasă mențiune. Telefoanele astea clamshell au revenit la modă. Nu doar Samsung face așa ceva, ci și Huawei au acel Pocket, și Motorola au Razr, dar categoria asta rămâne totuși o nișă. Una care pare mai degrabă orientată către sexul frumos, și cu atât mai mult parcă în cazul lui Samsung Galaxy Z Flip 4, care mai are și niște culori foarte pastelate și elegante.Samsung Galaxy Z Flip 4 culori

Dar nu vă lăsați păcăliți de aspectul minion și feminin al acestui telefon. În pieptul său bate un potent Snapdragon 8+ Gen 1, are 8GB RAM, două camere excelente a câte 12Mpx fiecare, un ecran interior care depliat ajunge la o generoasă diagonală de 6.7 inch, apropo, ecranul este foarte bun, și telefonul mai are difuzoare stereo și o baterie suficientă de 3700mAh.

Deci dacă ceea ce cauți nu este doar eleganță, ci și performanță, nu vei fi dezamăgit(ă). Și ăsta, la fel ca Foldul, este IPX8, deci rezistent la apă, este solid, are ramă din aluminiu și spatele este Gorilla Glass Victus Plus, deci este rezistent ca un cui bătut în scândură. Prețul său se învârte în momentul asta pe la 3500 de lei pe comparatoarele de preț, și este fără discuție un preț excelent pentru ceea ce oferă. Și este exotic, pe lângă că este robust și performant.

Și-uite așa închei lista mea cu telefoanele cele mai cele de la Samsung de anul ăsta. 2022 a fost un an bun pentru Samsung, să vedem ce ne rezervă anul viitor.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button