
Telescopul spațial Kepler a fost scos din funcțiune la sfârșitul săptămânii trecute, după mai bine de 9 ani de operațiune constantă.
Misiunea acestui telescop era cea de a descoperi noi planete în orbita stelelor îndepărtate, și a fost îndeplinită cu succes răsunător. Kepler a descoperit peste 2000 de exo-planete și a confirmat predicțiile care sugerau că numărul de planete din galaxie este mai mare decât cel de stele.
Motivul pentru care a fost scos din funcțiune este destul de ușor de înțeles, a rămas fără combustibil. Telescopul oricum funcționa oarecum într-un sistem de avarie, deoarece una dintre cele trei roți de reacție s-a defectat de câțiva ani, iar ansamblul era poziționat folosind roțile rămase în funcțiune și presiunea generată de radiațiile solare.
Un înlocuitor pentru Kepler a fost lansat încă din luna aprilie, Transit Exoplanet Survey Satelite, ce va prelua misiunea de a căuta planete noi. Datele obținute pe parcursul anilor de la Kepler sugerează că între 20% și 50% dintre planetele observate sunt de dimensiuni mici, cu orbită în zona habitabilă din jurul unei stele, și ar putea avea chiar o suprafață solidă. Probabil nu vom avea ocazia să ajungem la ele prea curând, dar măcar știm că sunt acolo.