Telescopul spațial Hubble are probleme

După 28 de ani în spațiu, Telescopul Hubble s-ar putea apropia de pensionare în viitorul nu foarte îndepărtat.
NASA anunță că în acest moment instalația spațială de observație astronomică are ceva probleme cu sistemul său de orientare, așa că a fost scos temporar din funcțiune. În mod normal precizia mișcării sale era dictată de calcule efectuate pe baza a trei giroscoape, care au început să cedeze de câțiva ani. În 2009 au fost adăugate alte trei, menite să reziste ceva mai mult, dar unul dintre ele deja a început să cedeze.
Așa că în acest moment cele vechi sunt complet neutilizabile, iar telescopul a rămas doar cu două din cele noi. În cazul în care al treilea giroscop dintre cele noi nu poate fi reactivat, atunci NASA va menține telescopul în funcțiune doar un giroscop, lăsându-l pe celălalt ca o rezervă. Folosind doar un singur giroscop, precizia telescopului ar putea fi ceva mai slabă. Iar când și acesta se va duce, nu prea va mai avea un viitor.
Din păcate, NASA nu are cum să îl repare, nu are nici un vehicul spațial capabil să ajungă până la telescop, să se atașeze de el și care să care oamenii și echipamentul necesar pentru a putea înlocui componentele defecte. Ultima navetă spațială americană a zburat în anul 2011, iar un înlocuitor nu există deocamdată.
Un alt telescop spațial, James Webb, va fi lansat pe undeva prin anul 2021, însă nu va îndeplini tocmai aceeași funcție ca cel Hubble, din moment ce va percepe imagini doar în partea infraroșu a spectrului.