Telescopul James Webb a capturat imaginea unei planete din afara sistemului nostru solar

La scurt timp după ce v-am povestit cum Telescopul Spațial James Webb a făcut echipă cu Telescopul Spațial Hubble pentru a fotografia o galaxie aflată la 32 de ani lumină de Pământ, se pare că acum avem încă o nouă realizare a telescopului Webb. Acesta a reușit pentru prima dată să captureze imaginea unei planete îndepărtate din afara sistemului nostru solar.
Acesta este un moment deosebit de important, nu numai pentru Webb, cât și pentru astronomie în general.
– Sasha Hinkley, astronom în cadrul Universității din Exter
Chiar dacă aceasta este o descoperire extrem de interesantă care poate părea unică, este important de menționat faptul că asta nu e prima dată când un telescop a capturat imaginea unei planete dinafara sistemului nostru solar, ci doar prima dată când Telescopul James Webb în mod specific a făcut asta.
Imaginile acestui telescop sunt capturate cu lumină de tip infraroșu, care îi dă posibilitatea de a fotografia obiecte din spațiu pe care alte telescoape sunt incapabile să le captureze. Imaginea de mai jos ne prezintă cum arată planeta numită HIP 65426 b, în patru benzi de lumină de tip infraroșu. Steaua albă din fiecare chenar marchează locația stelei-gazdă, care nu poate fi observată cu ochiul liber, nici măcar într-o astfel de fotografie.
Planeta HIP 65426 b a fost descoperită în anul 2017 de către un telescop din Chile, și este o planetă cu o vârstă între 15 și 20 de milioane de ani, ceea ce este destul de puțin. Spre exemplu, planeta Pământ are o vârstă de 4.5 miliarde de ani.