SecuritateRSS PaginaDeMedia

Un bot de pe Telegram vinde datele utilizatorilor Facebook

Atunci când te iei de Zucerkberg că se folosește de Facebook pentru a vinde datele utilizatorilor unor companii third-party, sau că platforma va colecta chiar și datele de pe WhatsApp, omiți ceea ce se zvârcolește chiar sub nasul tău. Și anume că aproape oricine poate face asta, odată ce ți-ai pus pe tavă totul, de la numărul de telefon la mărimea de la nădragi.

Pe principiul ăsta s-a bazat și un individ care a reușit să facă rost de o imensă bază de date cu numerele de telefon ale dependenților de Facebook, iar apoi le-a scos la vânzare ca la talcioc, prin intermediul unui bot de pe Telegram.

Cel care și-a dat seama de breșa asta de securitate menționează că făptașul se laudă cu posesia datelor a peste 533 de milioane de utilizatori. Exploit-ul, descoperit în 2019, și-a făcut de cap până când a fost/ar fi trebuit să fie rezolvat cu promptitudine.

În mod normal, genul ăsta de escrocherii pe Facebook și în general pe social media necesită cunoștințe ample, sau măcar social engineering, întrucât trebuie să convingi cumva victima să îți ofere ceea ce cauți. Dar în zilele noastre și un adolescent poate face asta direct din dormitorul său.

Pentru a depăși obstacolele impuse atât de setul de cunoștințe cât și de afinitatea petru social engineering, inculpatul a decis să bage la înaintare un bot de Telegram. Iar botul ăsta face două lucruri: dacă ai Facebook ID-ul cuiva, ai acces la numărul de telefon și viceversa.

Dar nici botul nu lucrează pe degeaba. Aici intervine clasica târguială. Un număr de telefon sau ID de Facebook se vinde pe 20 de dolari, sub formă de „credite”. Există chiar și bundle cu ditamai baza de date pentru suma de 5000 de dolari, după cum indică sursele.

Botul își desfășoară activitatea încă din 12 ianuarie 2021, însă datele luate cu japca sunt din 2019. Totuși, nu mulți își schimbă numărul de telefon ca pe șosete, nu? De fapt, ce mai contează dacă un bot face colecție de 07sună-mă, oricum te-ai angajat la treaba asta din momentul în care ți-ai setat two-factor authentication pe Facebook…

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button