PCTelefoane

Telefonul Ubuntu este mort, Canonical anunță multe schimbări

În urmă cu doar câțiva ani și-a făcut apariția conceptului de Ubuntu Phone. O încercare a companiei Canonical de a extinde sistemul său de operare și ideile sale de bază în domeniul telefoanelor mobile. S-a încercat până și finanțarea publică a primului model, Ubuntu Edge, care a strâns 12 milioane de dolari. Din păcate, cerea 32 de milioane de dolari. Iar acum proiectul, sub orice formă, este mort.

Canonical anunță că a renunțat la dezvoltarea sistemului de operare Ubuntu pentru platforme mobile. Nu se va mai face nici un efort pentru a realiza o variantă adaptată la telefoane sau tablete. În schimb, Canonical se va concentra pe segmentul unde chiar mai are șanse să rămână profitabil. Pe Desktop, Internet of Things, Cloud, Servere și în esență orice nu are legătură cu segmentul mobil.

Asta înseamnă că și acel proiect prin care ai putea transforma un telefon într-un PC prin conectarea unei tastaturi și a unei ecran, Convergence, a încetat. Așa că va trebui să recurgeți la Microsoft Continuum dacă vreți o experiență similară.

Această decizie aduce schimbări simțitoare pentru Ubuntu, deoarece se va renunța la interfața Unity, care a fost standardul pentru sistemul de operare vreme de câțiva ani. În locul său va fi folosit GNOME, standardul său anterior. Cu aceasta ocazie se va trece și o altă soluție pentru display, Mir fiind abandonat în favoarea lui Wayland.

Înțeleg că pentru majoritatea publicului toate cuvintele de mai sus înseamnă fix nimic, dar vă asigur că este o schimbare importantă.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Nu mi-a placut unity niciodata si imi pare bine ca se renunta la ea, dar sa foloseasca un gnome personalizat nu gnome 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button