Telefoane

Telefonul tau poate detecta cutremurele!

Telefonul tau poate detecta cutremurele! Nu este vreo stire senzationalista, ci o realitate! Sigur, cu mici amendamente, cum ar fi acela ca trebuie sa instalezi o aplicatie: MyShake este disponibila in Google Play pentru telefoanele cu Android.

MyShake foloseste accelerometrul si GPS-ul din telefon pentru a masura nivelul de „zgaltaiala” dintr-o locatie anume. Daca sificienti oameni vor descarca aplicatia, telefonul ar putea deveni un sistem de alerta. Informatia este trimisa automat catre un server, si daca suficiente telefoane detecteaza miscarea, datele sunt analizate. De exemplu: computerul ar putea analiza informatiile generate de telefoanele oamenilor aflati cel mai aproape de epicentru, si trimise apoi celor care inca se mai pot salva. Da, stiim ca suna cinic, dar matematic vorbind, asta poate salva multe vieti.

Probabil ca v-ati dat seama deja ca toata smecheria la aceasta aplicatie este ca suficient de multi oameni sa o aiba instalata. In cazul unui cutremur real, trebuie sa fie cam 300 de telefoane cu aplicatia instalata, pe o suprafata de 12000KM patrati, pentru ca povestea sa functioneze.

Mai ramane o intrebare evidenta, cum va deosebi telefonul intre vibratii de fiecare zi, gen tramvai, tren sau pur si simplu mers pe jos si un cutremur? MyShake este mai desteapta decat credeti, a fost pur si simplu instruita sa deosebeasca tipurile de miscare, simuland nenumarate astfel de situatii.  Teoretic ea ar trebui sa fie always on, iar dezvoltatorii de la universitatea Berkley, California (o zona cu o serioasa experienta in ceea ce priveste cutremurele), ne asigura ca ea are un consum extrem de redus de baterie.

De ce doar pe Android? Pentru ca la momentul dezvoltarii aplicatiei, iOS-ul nu permitea software-ului third-party sa ruleze in background. In plus, numarul mai mare de utilizatori de Android la nivel global a fost un argument serios pentru o aplicatie a carei eficienta se bazeaza pe numere mari. Exista 1 miliard de telefoane in lume, asa ca asta ar putea insemna un imens ajutor pentru seismometrele profesionale, nici pe departe la fel de numeroase.

De exemplu in Nepal, unde ultimul cutremur mare a ucis peste 8000 de oameni, exista doar cateva statii seismice, dar 6 milioane de smartphone-uri. Simularea arata ca in cazul cutremurului al carui epicentru s-a aflat la 80KM de capitala, aplicatia le-ar fi putut oferi oamenilor din Katmandu cam 20 de secunde pana a inceput efectiv „zgaltaiala”. Dupa sperietura pe care ati tras-o nu cu mult timp in urma, intr-o tara cu risc seismic, orice idee de genul asta pare binevenita.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

9 comentarii

  1. Ce rost are .. si eu pot simti cutremurul in acelasi timp in care ma poate anunta pe mine aplicatia. Trebuie o aplicatie care sa ma anunte cu cateva secunde bune inainte sa il pot percepe eu.

  2. Si .. de unde ai scos tu mai exact pretul asta ? Aplicatia este gratuita.

  3. Si campul magnetic poate fi detectat ,cel putin pe Samsung,prin sensorul magnetic produs de Yamaha si incorporat pe anumite telefoane cum este Samsung A3 2016. Trebuie instalat AIDA 64 ca sa ai acces la senzor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button