ȘtiriTech&IT

Galaxy A55 este primul telefon Samsung care suportă actualizări Android mai rapide, fără repornire

Denumită Seamless Updates, funcționalitatea adăugată de Google încă din anul 2016 pentru telefoanele din seria Pixel primește suport și pe un telefon Samsung, Galaxy A55 permițând actualizarea aplicațiilor de Android chiar în timp ce le folosești.

Sigur te-ai lovit măcar o dată de problema asta: folosești o aplicație oarecare de pe telefon iar acesta se închide în mod neașteptat, chiar în timp ce purtai o conversație aprinsă sau erai pe cale să cumperi ceva. Simultan, în lista de notificări a apărut un mesaj indicând că sunt instalate actualizări pentru anumite aplicații. Ghinion pentru tine.

Google știa de mult de această limitare și a făcut corecțiile necesare, doar că producătorii smartphone nu prea s-au înghesuit să preia aceste îmbunătățiri. Așa că, în anul 2022 Google a anunțat că va obliga producătorii de telefoane să ofere actualizări mai rapide, începând cu Android 13. Între timp, am ajuns la Android 14 iar producătorii de telefoane nu se grăbesc să facă această schimbare în folosul utilizatorilor.

Motivul este că noua metodă de actualizare a aplicațiilor presupune alocarea a două partiții separate, permițând descărcarea și instalarea automată a pachetelor software noi în fundal, fără a fi necesară o acțiune directă din partea utilizatorului și nici repornirea imediată a aplicației active. Dezavantajul este că spațiul de stocare alocat special pentru acest scop trebuie să vină de undeva, însemnând că telefoanele în echipare de bază vor rămâne cu și mai puțin spațiu de stocare util.

Așa se face că, deși toate telefoanele lansate cu Android 13 suportă Seamless Updates, niciun producător în afară de Google nu a catadicsit să activeze această facilitate. Google a dezvoltat acest tip de actualizări de mulți ani, iar utilizatorii de telefoane Pixel au avut aproape dintotdeauna această funcționalitate care salvează timp și totodată oferă posibilitatea de recuperare a software-ului în cazul unei probleme.

În configurația folosită și cu telefoanele Galaxy A55, spațiul de stocare rezervat aplicațiilor este duplicat prin software în partiții A/B. Update-ul nou este descărcat pe una dintre ele și apoi instalat pe cealaltă. În cazul în care instalarea eșuează, aplicația poate fi recuperată folosind partiția pe care a fost instalată la ultima actualizare.

Marea problemă este că după activarea Seamless Updates fiecare aplicație de pe telefon este de facto instalată de două ori, orice actualizare fiind aplicată cu păstrarea versiunii anterioare. Următoarea actualizare o șterge pe precedenta și tot așa. Totuși, spațiul de stocare folosit nu este dublat în mod 1:1, Google având deja implementat suportul pentru actualizări parțiale, însemnând că APK-ul nou descărcat poate fi mai mic decât kit-ul de instalare a aplicației „de la zero”.

Poate că după ce suportul Seamless Updates va deveni obligatoriu vom vedea în sfârșit abolită opțiunea de 128GB pentru capacitatea de stocare, în echiparea de bază a telefoanelor și tabletelor cu Android.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button