TECHTech&ITTelefoane

Telefoanele de top se vor scumpi din nou

În urmă cu un deceniu, mulți oameni se întrebau cine va plăti vreodată 600 de dolari pe un telefon mobil care n-are nici măcar o tastatură fizică. Printre acei oameni se afla și Steve Balmer, motiv pentru care eforturile celor de la Microsoft de-a cuceri piața de telefonie au eșuat.

Totuși, întrebarea a rămas. Cine ar da 600 de dolari, sau euro, pe un telefon mobil? Răspunsul a fost un răsunător „Toată lumea, aparent”, din moment ce Apple a trecut de o valoare de 1 bilion de dolari, iar un număr de alți producători de telefoane mobile au construit imperii pe baza vânzării de dispozitive foarte, foarte scumpe. Sigur, mulți din ei încă produc telefoane ieftine, iar prețul acelora vor continua să rămână la același nivel, sau chiar să scadă, dar în top, lucrurile vor deveni din ce în ce mai rău.

Pentru ceva context, în acest moment ne aflăm în situația de-a nu mai fi o surpriză să plătești 1000 de dolari/euro pe un telefon mobil de talie Flagship. iPhone X a stabilit deja acest record, iar de-a lungul anilor diverse alte serii de telefoane mobile au început să se apropie foarte mult de acest prag. CNet a realizat recent un articol foarte lung în care încearcă să explice cum au evoluat prețurile de pe piață. Numai seria Samsung Galaxy devenind mai scumpă cu 100 de dolari în ultimii doi ani, o schimbare care se vede de la an la an cam de la fiecare alt producător.

Au fost identificate câteva motive principale pentru care prețurile nu vor înceta să scadă prea curând, iar în 2019 vom vedea creșteri similare 50-100 de dolari.

Unul din motive este crearea de telefoane din ce în ce mai complexe. Avem telefoane care primesc două, trei… poate șapte camere, și diverși senzori complicați, a căror preț nu este tocmai mic. Iar când vom trece la telefoane pliabile sau flexibile, prețul va crește din nou. Știu că veți spune că ați văzut că ZTE Axon M, care are două ecrane, cumva are un preț de sub 800 de dolari. Dar ZTE cam face parte din acea categorie de producători care tind să vând telefoane fără un cost adițional însemnat. Este ceva ce vedeți foarte des la producătorii de telefoane din China, o parte din venitul generat de telefon venind de la serviciile asociate acestora.

În restul lumii însă, vedeți un adaos comercial dincolo de costurile asociate producției ce poate fi foarte mare. Și ce mod mai bun de-a crește profitul decât de-a mări costul telefonului de la un an la altul. La urma urmei, publicul nu prea va băga asta mult în seamă atât timp cât toată lumea face același lucru. Motiv pentru care ne paște pragul de 1200 de dolari pentru un telefon Flagship în următorii doi ani.

Desigur, puteți evita complet această problemă dacă pur și simplu nu cumpărați un telefon de talie flagship, din moment ce au ajuns în ultima vreme să fie mai mult obiecte de lux decât unelte chiar utile. Asta în timp ce segmentele low-end și mid-range continuă să aibă prețuri acceptabile, iar din cauza progresului tehnologiei, este cam greu să mai găsești vreo praștie cu 512MB de RAM care crapă atunci când vizitezi un site cu prea multe poze.

Puteți arunca o privire peste articolul de pe CNet pentru mai multe detalii despre direcția în care se îndreaptă prețurile.

[CNet]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button