
Se pare ca 2014 va fi anul telefoanelor 2K, trend care a luat nastere inca din 2013 cu modelul chinezesc Vivo Xplay 3S. Ce inseamna 2K? O rezolutie de 2560 x 1440 pixeli pe ecranul telefonului mobil, adica o calitate extraordinara a imaginii, si daca ne luam dupa zvonurile recente si Samsung Galaxy S5 care va aparea anul acesta, va avea un astfel de ecran. Si urmasul lui HTC One si viitorul flagship LG ar putea urma aceeasi directie.
Un alt trend interesant este cel al flexibilitatii telefoanelor. Il avem deja pe LG G Flex, un telefon care se indoaie destul incat sa poata sta in buzunarul de la spate si sa ne asezam pe el fara a-l deforma definitiv. Acest model mai are o calitate deosebita. Se vindeca singur de…zgarieturi. Ce putin de cele nu foarte adanci. Si Samsung are in dezvoltare un astfel de model flexibil, ba chiar si o tableta mai elastica decat ne-am astepta, iar rivali ca HTC pregatesc si ei produse similare. Si daca nu va surade un terminal mobil ce se poate indoi, atunci cum v-ar placea un ceas inteligent? In 2014 se vor lansa cateva zeci de smartwatch-uri, dupa cum afirma analistii din domeniu si vom vedea nume mari ca Google, Apple si chiar Microsoft intrand pe aceasta piata. Probabil cele mai multe vor putea fi controlate vocal cu programe gen S Voice sau Siri si vor avea baterii cu durata de viata foarte lunga. Ramane de vazut cat de independente vor fi aceste ceasuri inteligente si daca vor fi ceva mai mult decat simple accesorii legate de telefonul mobil, cum a fost cazul modelelor Sony si Samsung de anul trecut. Si pentru a imbina utilul cu placutul, se pare ca vom vedea si ceasuri flexibile, care se transforma in bratari, oricat de SF ar suna acest lucru.
Consolele Next-Gen-mai scumpe pentru romani?
Tot 2014 se pare ca va fi anul in care consola va deveni centrul universului. Ok, am exagerat. Al sufrageriei. Noua generatie de console este dupa colt. In 2014, undeva prin luna februarie, romanii vor putea achizitiona cele doua noi console de la Sony si Microsoft. Dar si pe cea de la Nintendo, Wii U, care este disponibila de ceva vreme. Totusi, punem si noi o intrebare. Este justificat pretul? Adica, daca tot facem o gaura in buget, macar primim un pachet intreg? Sau avem o cutie pe care ne putem doar juca jocuri si eventual naviga pe internet?
Ambele companii se lauda cu accesul la servicii de video si cloud, servicii la care noi romanii, nu prea avem acces. Una dintre cele mai cunoscute companii de acest gen este NetFlix, dar serviciile acestora nu sunt disponibile cel putin dpdv legal la noi in tara, nici serviciul de stream muzical, si daca stam bine sa ne gandim, nici macar serviciul de online play nu este nici el legal pe de-antregul. Sigur ca exista cai ocolitoare, dar nu despre acestea discutam acum, deorece ele presupun cunostinte peste medie. Si apoi, ce ne facem cu comenzile vocale? Sunt toate in engleza, accentul conteaza si daca mai luam in calcul si faptul ca nu toata lumea vorbeste perfect acesta limba, sau spaniola sau oricare dintre limbile pe care consolele le pot indetifica, avem o problema. Twitter nu este nici el disponibil. Nu avem nici optiunea de Ghid TV si nici cea de a inregistra anumite show-uri preferate pentru a putea fi vizionate cu alta ocazie. Asa cum face tot… americanul. In concluzie, cumparam doar o cutie pe care ne vom juca. Si eventual vom naviga pe net folosind controllerul, adica functiile de baza si nimic mai mult. Si totusi consolele de generatie noua se vand si la noi in tara, si inca bine de tot, dovada listele foarte lungi de precomenzi ale vanzatorilor online. Un lucru este sigur: platim mai mult pentru mai putin.
Cele mai scumpe jocuri!
Chiar si asa analistii spun ca anul acesta vom juca cele mai aspectoase jocuri realizate vreodata! Asta pentru ca bugetele destinate realizarii si dezvoltarii noilor jocuri incep sa rivalizeze cu cele ale filmelor de la Hollywood. Crysis 3 a costat in 2013 doar … 66 de milioane de dolari. Un joc bine realizat cu un aspect grafic impunator, dar care merita totusi o poveste mai buna. Urmatorul joc din lista este reimaginarea seriei Tomb Raider. Jocul care a oferit un inceput fanilor, acestia putand sa vada cum a ajuns celebra Lara Croft vanatoare de comori. Jocul a avut un buget de 100 de milioane de dolari, bani care au fost impartiti intre dezvoltarea de noi metode de modelare si randare, marketing si actori. Actorii au fost folositi atat pentru voci dar si pentru realizarea unor capturi cat mai realiste ale personajelor si comportamentului acestora in timpul secventelor cinematice. Dar de departe, cel mai scump joc al anului trecut, dar si al tuturor timpurilor, este GTA 5. In acest titlu s-au investit 266 de milioane de dolari, buget care rivalizeaza cu orice blockbuster american. Spre comparatie Hobbitul a avut 250 de milioane.