Suntem oficial în luna decembrie. Zilele sunt din ce în ce mai scurte, afară e din ce în ce mai frig dar, cel mai important, asta înseamnă că sărbătorile se apropie vertiginos, deci mulți dintre noi intrăm într-o frenezie a căutatului și cumpăratului de cadouri, fie că sunt pentru cei dragi nouă sau chiar pentru noi. Și fără îndoială, una dintre cele mai căutate categorii de produse în perioada Crăciunului sunt laptopurile, fie ele mari sau mici, ceea ce ne-a făcut să ne întrebăm: este asta o perioadă bună să îți cumperi așa ceva?
Oamenii tind din ce în ce mai mult spre laptopuri din motive evidente. În primul rând, sunt mai portabile decât un PC, deci le poți lua după tine mai ușor. Apoi, laptopurile din zilele noastre sunt extrem de rafinate, și oferă performanțe foarte bune de care majoritatea oamenilor ar fi mulțumiți, deci în ochii multora compromisurile atașate unui PC desktop nu mai rentează. Și din fericire, acum ai de unde alege, deoarece la bani nu foarte mulți îți poți lua un laptop de gaming dotat cu cele mai noi tehnologii și briz-briz-uri, de care să te bucuri câțiva ani buni.
Spun asta în mare parte datorită faptului că mai toate laptopurile de gaming de pe piață vin la bord cu un GPU NVIDIA din familia RTX 4000, iar până la lansarea iminentă a seriei 5000 la începutul anului viitor, asta este cea mai recentă generație disponibilă. Dar ce omti cei care spun să mai aștepți și să nu îți cumperi un laptop acum, tocmai datorită lansării din ianuarie, este că RTX 5000 nu va îngropa generația precedentă și chiar și după lansarea seriei noi, un GPU RTX 4000 îți oferă o grămadă de chestii utile și practice pentru jocuri, și am spus de mai multe ori pe proprie răspundere că prefer NVIDIA în detrimentul competiției, iar asta nu s-a schimbat.
Pe lângă o fiabilitate mai bună și drivere în general mai stabile, un laptop cu RTX 4000 îți aduce la degete magicul DLSS, o suită de funcții alimentate de AI care îți pot face jocul să meargă substanțial mai bine și, pe deasupra, să și arate mai frumos. Ca să avem și niște laptopuri pe care să le punem la treabă, avem două bucăți „dă gaming” de la Lenovo: Legion 5 si Legion 9. Fac parte din două categorii de preț diferite, unul e pentru cei cu un buget restrâns și celălalt e pentru toți cei care nu fac rabat la nimic, dar ne vor ajuta să punem în perspectivă lucrurile despre care vom vorbi chiar acum.
De ce tehnologiile NVIDIA sunt speciale?
Nu voi intra în prea multe detalii tehnice, avem deja alte clipuri și materiale scrise pe subiectul ăsta, dar voi trece prin revistă cele mai interesante și utile aspecte, începând cu Frame Generation. Pentru cei neinițiați, Frame Generation adaugă „ca prin magie” cadre extra între cele randate de laptopul tău, pentru un joc mai fluid. Modul de funcționare este destul de complicat și tot procesul are câteva dezavantaje, dar adevărul e că Frame Generation poate chiar dubla din nimic numărul de fps-uri, sau cadre pe secundă, ceea ce nu e deloc puțin lucru.
Principalul minus al Frame Generation este că adaugă o întârziere de răspuns, un așa numit input lag, dar aici intră în scenă NVIDIA Reflex. Poți privi Reflex ca pe o optimizare a modului în care laptopul tău funcționează în gaming, și are rolul de a reduce dramatic timpul în care jocul reacționează la mișcările tale. În practică funcționează foarte bine, și întârzierea indusă de Frame Generation despre care vorbeam mai devreme aproape că nu mai există atunci când e activat Reflex, deci te poți bucura de performanța în plus fără dezavantaje.
Pe parte de gaming mai merită menționat și DLSS însuși, care la bază este un algoritm menit să crească și el performanțele, dar are aduce și un plus atunci când vine vorba de calitate a imaginii. Pe scurt, DLSS știe să așeze pixelii mai bine în imagine, și poate netezi muchiile ascuțite și marginile neuniforme. Toate astea în combinație îmbunătățesc dramatic experiența în jocuri, și vom vorbi mai multe ceva mai la vale.
Dar o placă video RTX nu se descurcă doar la jocuri, și poate că mulți dintre voi vreți să încercați și ceva funcții AI mai aplicate, că tot vuiește lumea tehnologiei după inteligența artificială. Și cel mai interesant dintre toate mi se pare ChatRTX, propriul tău AI, care poate fi antrenat cu datele tale și care rulează local, iar asta e mișto din două motive. Fiind antrenat cu datele tale, îl poți învăța să răspundă mai corect în funcție de nevoile tale, iar faptul că rulează local asigură că informațiile pe care i le dai sau întrebările pe care i le pui nu ajung undeva în vreun server extern, ci rămân mereu în laptopul tău. Avem un clip amplu dedicat lui ChatRTX pe care vă invit să-l urmăriți dacă v-a făcut cu ochiul.
Dacă și tu, la fel ca mulți alții, mai vrei să lucrezi pe laptopul tău din când în când și se întâmplă să fii în domeniul creativ, atunci e bine de știut că nucleele RTX accelerează o bună parte din cele mai folosite programe din industrie. Avem reprezentanți din suita Adobe, cum ar fi Lightroom și Premier Pro, alături de alte programe de editare precum DaVinci Resolve, asta pe lângă chestii precum Autodesk, Blender, V-Ray și Unreal Engine. Asta înseamnă că sunt șanse foarte bune ca programul pe care îl folosești la muncă să meargă bine și pe noul tău laptop personal, pentru momentele alea în care mai trebuie să rezolvi ceva rapid pe fugă.
Da’ în jocuri, cum merge în jocuri?
Bun, acum că am dat toate detaliile astea la o parte, hai să vorbim aplicat. Și cum suntem pe Playground și subiectul principal al clipului sunt laptopurile de gaming, e vremea să vedem cum se descurcă în cea mai nobilă activitate: joaca. Ca să știm cu ce lucrăm, haideți să aruncăm o privire mai atentă modelelor cu care o să ne facem de cap. Așa cum spuneam și în intro, laptopurile de pe masă fac parte din două categorii de preț distincte, deci și performanța în jocuri o să fie în consecință.
Dar să nu descalificați din start modelul mai ieftin. Lenovo Legion 5 aici de față vine cu un procesor Intel Core i7 14650HX, 32GB RAM și un RTX 4060. Nu e o configurație slabă deloc, și GPU-ul de la bord este suficient de puternic pentru a juca toate titlurile de pe piață la 1080p și setări maxime. Dacă vrei să urci rezoluția până la valoarea nativă a panoului de 2560 x 1600, adică o idee mai mult de 2K, va trebui să te mulțumești cu o o idee mai slabă, dar clar e posibil. Vom vedea mai multe imediat.
Și apropo de panou, chiar dacă vorbim despre un laptop de gaming entry, Lenovo nu s-au zgârcit și au inclus un ecran IPS mișto, de 16 inch cu rată de refresh la 165Hz. În rest, construcția și celelalte aspecte sunt previzibile, fără defecte notabile sau funcții remarcabile. E un laptop corect pentru prețul de plus-minus 6.500 de lei, și nu sunt prea multe lucruri negative de care pot să mă leg.
Nu pot să ii reproșez nimic celuilalt laptop, însă. Lenovo Legion 9 este o adevărată bestie din toate punctele de vedere, de la dimensiunile generoase până la munții de putere brută de sub capotă. Cu un procesor Intel Core i9 14900HX, nu mai puțin de 64GB RAM și venerabila RTX 4090, nu există activitate profesionistă sau joc pe lumea asta care să îi pună capac, indiferent de rezoluție sau setări grafice.
Este fără îndoială unul dintre cele mai puternice laptopuri pe care le-am avut vreodată, iar asta se reflectă și în preț. 23.000 de lei e o sumă prea mare pentru mulți, dar pentru cei care vor cel mai bun nivel de performanță sau au nevoie de el pentru muncă, sunt puține variante care să îl bată pe ăsta. Pe deasupra, fiind laptop de gaming high-end, e plin de RGB peste tot, e făcut din materiale premium și vine cu o bijuterie de ecran: un mini-LED 3,2K de 165Hz cu HDR 1000, adică standardul adevărat de HDR pe PC.
Astea fiind zise, e timpul să vedem cum se descurcă într-un joc. Și ca să le facem treaba cât mai grea celor două laptopuri, titlul pe care l-am ales este recent lansatul S.T.A.L.K.E.R. 2, un joc care profită la maxim de tehnologiile NVIDIA și care arată absolut senzațional. Bineînțeles, este și foarte demanding pe deasupra, deci o să fie un test pe cinste pentru ambele modele de azi.
Vom începe cu mezinul, adică cu Legion 5 cu al său i7 și RTX 4060 de la care nu aveam așteptări prea mari, dar care ne-a surprins plăcut. Mai exact, la rezoluția nativă de 2K, cu toate setările pe „High” și fără DLSS, că am vrut să vedem de unde plecăm, am obținut 30-32fps. Dacă ești obișnuit cu framerate-ul mai mic nu vei avea dificultăți în a te bucura de joc, dar orice gamer serios îți va spune că 30fps sunt cam puține, și că joaca adevărată începe abia de la 60.
Ei bine, vestea cea mai bună abia acum vine. Cu exact aceleași setări grafice, dar cu DLSS pe Quality și Frame Generation activ de data asta am obținut oriunde între 60 și 65fps, un rezultat neașteptat de bun. Jocul s-a văzut grozav pe display-ul integrat și s-a mișcat sublim, cu foarte puține momente de încetinire. În acest caz, tehnologiile NVIDIA au dublat numărul de cadre pe secundă, și experiența s-a transformat din ceva servisabil în ceva cu adevărat plăcut.
Prin contrast, am dat toate opțiunile în blană pe Legion 9, că doar avem de-a face cu un Core i9 și un RTX 4090, deci putere brută există cât cuprinde. La fel ca în cazul modelului mai ieftin, primul test pe care l-am făcut a fost fără tehnologiile auxiliare NVIDIA, iar cu toate setările date pe „Epic”, la rezoluție nativă de 3,2K și fără DLSS și FG, Legion 9 a scos 45fps, totul în timp ce jocul arăta sublim.
Dar nu despre asta e vorba, ci despre cât de multă performanță poți câștiga doar activând câteva setări în meniul jocului. Și spre surpriza nimănui, ajutat de toate artificiile din dotare, laptopul s-a descurcat exemplar. Tot la rezoluție nativă și cu aceleași setări „Epic” dar cu DLSS setat pe Quality și Frame Generation pornit, Legion 9 a reușit peste 85fps constant, fără urmă de stutter sau lag.
E o performanță foarte bună, în special dacă iei în considerare faptul că vorbim despre un laptop care, în ciuda amprentei la sol generoase, nu cântărește mult peste două kilograme, ceea ce e rezonabil. Și temperaturile s-au menținut în limite normale, și în sesiunile noastre de testare nu au existat probleme de supraîncălzire sau altele asemenea. Zona din partea superioară a tastaturii a devenit puțin fierbinte la atingere, dar asta e de înțeles ținând cont de componentele flămânde.
Nu am avut timp să testăm mai multe jocuri, dar dacă S.T.A.L.K.E.R. 2 merge bine, atunci poți sta liniștit. Nu sunt prea multe titluri care să fie mai demanding decât ăsta, și sunt convins că alde Cyberpunk sau jocurile e-sports rulează brici pe ele. Dar morala poveștii e alta zic eu. În primul rând, am dovedit cât de mult ajută DLSS și Frame Generation în jocuri. Diferențele de performanță atunci când activezi sistemele nu doar că sunt semnificative, ci aș spune că nu pot fi ignorate de oricine vrea o experiență cât mai bună de joacă.
Concluzie
În final, trebuie să tragem și niște concluzii. Iar ele sunt destul de clare: tehnologiile RTX ale NVIDIA ajută enorm de mult în majoritatea activităților serioase și solicitante pe care le faci pe un laptop încât. DLSS, Frame Generation și Reflex sunt adevărate game changere în gaming, și îți oferă performanță mai bună din toate punctele de vedere, fără dezavantaje vizibile.
În plus, ajută mult și faptul că DLSS există deja de ceva ani buni, și sunt foarte multe jocuri deja existente pe piață care suportă tehnologiile companiei. Și cum NVIDIA nu pare că va renunța la ele prea curând, este mai mult ca sigur că și viitoarele jocuri mari vor include toate artificiile astea, și de ce nu ar face-o? Este win-win pentru toată lumea, și nu am auzit vreun gamer, oricât de casual, să se plângă de performanță în plus.
Și la fel ca în jocuri, mă aștept ca din ce în ce mai multe programe profesioniste de creație să includă sau să suporte mai strâns tehnologiile RTX. Deja s-a demonstrat cât de mult ajută ele în diversele aplicații în care sunt prezente, deci dacă programul folosit de tine nu e inclus, există toate șansele ca, în curând, asta să se schimbe.