MORE

Tehnologia ne remodeleaza mintea!

M-am intrebat frecvent in ultima vreme ce modificari profunde produce tehnologia in mintile si comportamentele noastre. Cum ne remodeleaza tehnologia mintile?  Am rasfoit pentru voi cateva studii recente si rezultatele au fost pe putin interesante.

Visam din ce in ce mai mult in culori. Un studiu din 2008 facut de o universitate scotiana a aratat ca adultii peste 55 de ani care au crescut cu televizor alb negru, visau majoritar alb negru. Cei mai tineri, nascuti in era culorilor, aproape intotdeauna visau color. Aceasta descoperire a fost reconfirmata in 2011 de Asociatia Psihologica Americana.

De asemenea se pare ca experimentam tulburari psihologice noi. New York Times vorbeste despre FOMO, teama de a nu rata ceva, definita de catre acestia ca un amestec de “anxietate si iritare”, atunci cand vrei sa nu pierzi nimic aparut pe retele de socializare, in mesagerie, mail s.a.m.d.

O confirmare a acestui presupus sindrom este faptul ca pana si oamenii care obisnuiau sa petreaca weekend-ul linistit, citind o carte, se simt acum obligati de nenumaratele poze si video-uri postate de prieteni pe Facebook, Instagram sau Pinterest cu petrecerile la care participa, sa se intrebe: Oare nu ar trebui sa fac altceva?

Un alt efect interesant este cel al vibratiei fantoma. De cate ori nu vi sa intamplat sa traiti senzatia ca telefonul vibreaza, evident nefiind asa.

Un studiu pe 290 de subiecti arata ca 89% dintre acestia au raportat vibratii fantoma. Creierul nostru ajunge sa interpreteze orice mancarime sau tremur ca vibratie a mobilului. Specialistii in neurostiinte ne indica faptul ca dependenta de tehnologie ne sporeste predispozitia spre insomnie. Lumina emisa de laptop, tableta sau telefon pacaleste pattern-urile creierului legate de somn, inducandu-i acestuia senzatia ca inca este zi si nu noapte. Le confirm descoperirea pentru ca eu insumi am patit si patesc asta.

Pe de alta parte nici memoria noastra sau atentia nu ne mai sunt la fel de bune. In trecut acentul se punea pe memorare, in prezent pe Google.

Orice informatie se afla in varful degetelor noastre, asa ca de ce sa tinem minte? Cazurile extreme se refera la oameni care nu sunt in stare sa se orienteze prin orasul in care locuiesc de o viata fara GPS, personal cunosc un astfel de caz, sau oameni care habar n-au cand este ziua de nastere a persoanelor foarte apropiate, pentru ca … stie Facebook-ul. Incapaciatatea de a ramane atenti asupra unui singur lucru s-a diminuat si ea, este din ce in ce mai greu sa citesti o carte voluminoasa, adesea lecturam in diagonala, ne pierdem repede concentrarea, iar asta duce la cunoastere superficiala. In schimb avem capacitati vizuale mai bune si luam decizii mai repede. Un studiu facut pe jucatorii de shootere arata ca acestia iau decizii extrem de rapide si eficiente bazandu-se pe ceea ce vad si detecteaza mai bine obiectele si mediul inconjurator.

Si mai e ceva, cream mai mult ca niciodata. Tehnologia a scos la lumina artisti sau oameni obisnuiti implicati in activitati creative mai multi ca niciodata. Social media ii provoaca pe oameni sa scrie, sa pozeze si sa filmeze, de fapt ii implica si ii uneste exponential mai mult decat a facut-o sau o va face televizorul vreodata. Social media promoveaza cultura impartasirii aceea ce stii sau faci.

Daca vreti sa adaugati ceva la ceea ce am scris aici, sau aveti cunoscuti al caror comportament este influentat intr-un mod deosebit de tehnologie, povestiti-ne pe Facebook.

                  

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button