MORE

Tabletele 4K, o perspectiva apropiata!

Standardul 4K, de fapt UHD, adica rezolutia de 3840×2160 de pixeli se impune incet dar sigur pe display-urile de mari dimensiuni utilizate pentru televizoare sau monitoare. Preturile nu mai sunt de ordinul zecilor de mii de dolari (sigur, depind si de dimensiunea fizica a ecranelor), ci de ordinul miilor si nici acelea foarte multe. Tehnologia mobila a adoptat destul de repede in trecut standardul de rezolutie FullHD, pe care l-am regasit pe ecranele device-urilor de mici dimensiuni in cativa ani, devenind acum destul de raspandit pe terminalele mobile mai serioase, fie ele telefoane sau tablete. Dat fiind ca perioada de adoptie a tehnolgiilor noi se scurteaza vizibil, nu este exclus ca pana la sfarsitul acestui an sau inceputul urmatorului sa avem dispozitive mobile cu ecrane 4K.

Avem si o dovada in acest sens: JDI (Japan Dispaly Inc), o alianta formata din Sony, Toshiba si Hitachi, a anuntat disponibilitatea primului ecran de 10.1 inch pentru tablete,  cu rezolutie UHD, 3840×2160 de pixeli si o densitate de 438 ppi. In Septembrie JDI mai prezentase o varianta de display de 12.2 inch, cu consum si grosime mai ridicate decat ale celui actual. Probabil ca primul beneficiar al acestui „breakthrough” va fi Sony, pentru urmatoarea sa generatie de tablete. In acest moment Samsung are in portofoliu o tableta QHD la 2560×1440 de pixeli, este vorba despre Galaxy Tab Pro, iar Oppo Find 7 detine suprematia la acest capitol, fiind telefonul cel mai raspandit cu rezolutie QHD a ecranului. Probabil ca in viitorul foarte apropiat Samsung, LG si altii vor ataca si ei acest segment.

Beneficiile unui ecran UHD pe tableta sunt evidente. Daca acest standard va reusi sa patrunda aici, in lumea terminalelor mobile, din acea clipa FullHD-ul va deveni peste noapte „yesterday’s news.”

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button