Gamescom 2022GamingPC&Consoles

System Shock – Hands-On @ Gamescom 2022

DOOM este jocul care a schimbat pentru totdeauna peisajul genului first-person shooter, oferind o lume 3D foarte avansată din punct de vedere tehnologic. La acea vreme era greu de crezut că cineva poate dezvolta un joc mai complex, dar asta s-a schimbat odată cu lansarea lui System Shock în 1994. Echipa de dezvoltare de la LookingGlass Technologies a reușit să livreze un joc foarte bun, dar a făcut-o prea devreme, într-o perioadă în care oamenii nu erau încă pregătiți pentru un produs atât de stratificat.

System Shock nu s-a bucurat de o lansare foarte fericită, iar vânzările au fost sub așteptările dezvoltatorilor. Cauzele au fost mai multe: o schemă de control complicată, un gameplay greoi, cerințe de sistem mari și aș putea continua. Dar pe măsură ce a îmbătrânit, jocul s-a maturizat ca un vin bun și oamenii au înțeles că nu era deloc rău, ci că a fost lansat prea devreme. După trecerea în noul mileniu, critcii din toată lumea și gamerii la unison au început să listeze jocul celor de la LookingGlass Technologies pe lista celor mai bune lansări din istorie.

Jocul a avut și o continuare care a punctat chiar mai bine decât originalul, iar în 2015 a fost anunțată o a treia intrare în serie. Din păcate, în 2020 aceasta a fost aruncată la gunoi fiind considerată depășită din punct de vedere tehnic, iar drepturile pentru serie au ajuns la Tencent. În acest timp, un studio micuț numit NightDive a pus mâna pe drepturile pentru jocurile deja lansate, iar în 2010 au lansat o versiune mai bine optimizată a lui System Shock 2, astfel a devenit jucabil și pe sistemele moderne. La scurt timp după asta, a urmat și un proiect de remasterizare a originalului, iar ce a rezultat este jocul despre care vorbim astăzi.

System Shock - Hands-On @ Gamescom 2022

System Shock este un alt fel de remake

System Shock Remastered, așa cum ar fi trebuit să se numească inițial, a fost pus on hold în 2018 întrucât părea că se îndepărtează de formula originală. După câțiva ani de pauză și brainstorming, echipa s-a reapucat de treabă, iar în cadrul Gamescom 2022 am putut juca un demo al noului titlu și mare mi-a fost surpriza când am văzut rezultatul final. Jocul arată de parcă a fost scos direct dintr-un dulap ce-a fost închis aproape trei decenii, i-au fost adăugate câteva caracteristici moderne, precum iluminare mai bună și texturi la rezoluție mare și a fost scos pe piață.

Din punct de vedere al graficii, remake-ul lui System Shock nu va câștiga niciun concurs de frumusețe întrucât s-a concentrat pe conservarea originalului. Dar nici rău nu arată și cea mai bună descriere pe care v-o pot oferi este că se simte diferit. Arată a joc vechi, îți dă impresia de joc vechi, dar are destule elemente moderne încât să mulțumescă și gamerii ceva mai pretențioși. Este dezvoltat folosind Unreal Engine 4 și pentru cei cu plăci video NVIDIA RTX, jocul oferă și suport pentru tehnologia DLSS.

Ce s-a schimbat foarte mult comparativ cu versiunea originală este schema de control și anumite aspecte legate de gameplay. Astea două componente ale jocului au fost adaptate la standarele de acum și tranziția a fost una reușită. Se simte în continuare ca un joc din 1994, dar într-un mod plăcut care sunt sigur că va trezi nostalgia în cei care au fost uimiți de complexitatea jocului acum 28 de ani. Ai un sistem de inventar care acum pare destul de rudimentar, însă modul în care a fost tradus gameplayul vechi în timpurile noastre te va face să apreciezi cât de înainte de vreme a fost System Shock.

System Shock - Hands-On @ Gamescom 2022

Nu este un joc ușor, iar de multe ori vei fi extrem de confuz vis-a-vis de ce se întâmplă. Și chiar în momentul în care mă pregăteam să mă plâng de chestia asta, băiatul de la stand mi-a spus că nu este un bug, ci un feature. Reușește în acest fel să emuleze senzația pe care o oferea jocul original când a fost lansat, într-o vreme în care critcii spuneau că „nu poți juca System Shock fără să studiezi vreo 20 de minute manualul” și jucătorii din toată lumea criticau și apreciau în egală măsură complexitatea acestui titlu.

System Shock nu are încă o dată de lansare, însă există un demo pe Steam. Jocul va fi lansat pe PC cu suport pentru Windows și Linux. Pentru console nu avem o versiune next-gen, fiind dezvoltat pentru PlayStation 4 și Xbox One. Nu este încă finalizat, iar dezvoltatorii strâng bani de la comunitate pentru a duce proiectul la bun sfârșit, dar există și un twist. De fiecare dată când un obiectiv este îndeplinit, în cazul de față 200.000$, echipa de dezvoltare va introduce câte o caracteristică nouă precum suport pentru modding pe PC.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button